ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άντρος Κυπριανού: Η δεξιά εξυμνεί την Ευρώπη αλλά αγνοεί τις υποδείξεις της

«Πόσο ευρωπαϊκό πιστεύουν ότι είναι η Εκκλησία να συγκυβερνά και μάλιστα η Κυβέρνηση να της αυξάνει και τη χορηγία;»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού διερωτήθηκε το Σάββατο, πόσο ευρωπαϊκό θεωρεί η δεξιά ότι είναι να δοξάζει μέρα-νύχτα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις υποδείξεις τους για το θέματα όπως αυτό των χρυσών διαβατηρίων που εκδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως είπε μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το έργο του ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο, κάποτε η δεξιά και η ακροδεξιά στην Κύπρο αγωνίζονταν να πείσουν ότι είναι πιο Έλληνες από τους Έλληνες, ενώ σήμερα αγωνίζονται να πείσουν ότι είναι πιο Ευρωπαίοι από τους Ευρωπαίους.

«Αλήθεια, πόσο ευρωπαϊκό θεωρεί ο ΔΗΣΥ ότι είναι να δοξάζουμε μέρα νύχτα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά να γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας τις υποδείξεις τους για τα χρυσά διαβατήρια που εκδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία, μόνο και μόνο για να μην δυσαρεστήσουμε τους ημέτερους που πλουτίζουν από αυτά; Πόσο ευρωπαϊκό πιστεύουν ότι είναι η Εκκλησία να συγκυβερνά και μάλιστα η Κυβέρνηση να της αυξάνει και τη χορηγία; Πόσο ευρωπαϊκό είναι να εκβιάζονται αποφάσεις κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας τις οποίες πρώτος και καλύτερος ψηφίζει ο ΔΗΣΥ μαζί με την ακροδεξιά;», ανέφερε.

Διερωτήθηκε επίσης πόσο ευρωπαϊκό είναι να δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή με τον ακροδεξιό λόγο και την παρακίνηση σε βία από στελέχη του ΔΗΣΥ ή το γεγονός ότι αδελφά κόμματά τους σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη συγκυβερνούν με την ακροδεξιά. Διερωτήθηκε ακόμα πόσο ευρωπαϊκό πιστεύει ο ΔΗΣΥ ότι είναι, όταν ένας στους δέκα εργαζόμενους στην ΕΕ δουλεύει πέραν των 48 ωρών την εβδομάδα και ότι η Κύπρος είναι ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη ανισότητα. Πρόσθεσε ότι στα χρόνια της διακυβέρνησης ΔΗΣΥ, το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 2% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ οι μισθοί μειώθηκαν κατά 4,3%.

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι το κόμμα δεν χειροκροτεί τη σημερινή τραγική πραγματικότητα και ότι οι δυνάμεις τις Αριστεράς στην Ευρώπη έχουν προτάξει το αίτημα για κατάργηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση, και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ενώ πρότεινε την αντικατάστασή τους με πολιτικές κοινωνικής σύγκλισης, απασχόλησης και βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς. Πρόταξε επίσης το αίτημα για δημόσιο έλεγχο και αποκέντρωση του τραπεζικού τομέα. Ακόμα για μια ΕΕ παράγοντα ειρήνης και υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου, που δεν θα είναι σε σύζευξη με το ΝΑΤΟ.

Αναφορικά με το Κυπριακό είπε ότι θα συνεχίσουν να απαιτούν από την ΕΕ να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής, να παραμείνει σταθερή στη θέση για λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου, να συνεχίσει να συνδράμει, μέσω κονδυλίων στο έργο της ΔΕΑ και της δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Επίσης να συνεχίσει να αξιώνει από την Τουρκία την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

« Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να εγκαταλειφθούν οι ιδέες για «ειδική εταιρική σχέση» με την Τουρκία, που επί της ουσίας θα την απαλλάξουν από τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιδείξει πιο αποφασιστική στάση ενάντια στις παραβιάσεις της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μέτρα που να απαντούν στις συγκεκριμένες παραβιάσεις και να συνεχίσει να στηρίζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα, πάντα μέσω των συμφωνημένων με την Κυπριακή Δημοκρατία διαδικασιών», είπε.

Για την οικονομία ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα διεκδικήσει έναν άλλο προσανατολισμό, για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, με ένα νέο σύνολο οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πολιτικών υπέρ των λαών και των εργαζομένων, που θα αντικαταστήσει το ισχύον πλαίσιο, τη δομή και τις νεοφιλελεύθερες προτεραιότητες της ΕΕ.

Ανέφερε ακόμα ότι διεκδικούν μια Ευρώπη με προτεραιότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα, σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, με κατάργηση μεταξύ άλλων του Συστήματος του Δουβλίνου που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στο κράτος-μέλος πρώτης άφιξης, δηλαδή στα κράτη του μεσογειακού νότου.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι από στοιχεία του ίδιου του Ευρωκοινοβουλίου, το ΑΚΕΛ είχε την πιο δραστήρια ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο από τα κυπριακά κόμματα, ενώ ο Νεοκλής Συλικιώτης κατατάχθηκε ως ο πιο δραστήριος Κύπριος ευρωβουλευτής.

Σε ερώτηση για την άνοδο της ακροδεξιάς, ο κ. Κυπριανού την απέδωσε στις συνθήκες οικονομικής κρίσης και στην ταύτιση των συμφερόντων δυνάμεων που κινούν τα νήματα στην οικονομία με ακραίες δυνάμεις. Σημείωσε ότι παρά τις προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ, από το 2010 κάποιες πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο έδωσαν χώρο για ανάπτυξη ακροδεξιών δυνάμεων, επειδή αυτό τους εξυπηρετούσε. Σήμερα, πρόσθεσε, κατανοώντας τον κίνδυνο που υπάρχει για τους ίδιους αποφάσισαν να ταχθούν απέναντί τους, όμως τώρα είναι κάπως αργά για να μπορέσουν να τους αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X