ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απέκτησε πολιτική ουρά ο προϋπολογισμός

Σε θρίλερ μιας ψήφου μετατρέπεται η ψήφιση ή η καταψήφισή του από τη Βουλή - Δεν κάνουν πίσω ούτε η Κυβέρνηση, ούτε το ΔΗΚΟ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κάθε άλλο από τυπική θεωρείται η συζήτηση για έγκριση του προϋπολογισμού αυτή τη φορά, δεδομένου ότι υπάρχει υπαρκτός πλέον ο κίνδυνος καταψήφισής του. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές που το Δημοκρατικό Κόμμα αποτελούσε το κλειδί για την έγκριση του προϋπολογισμού, ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει στείλει τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση πως αν δεν δώσει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στον γενικό ελεγκτή δεν πρόκειται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2021. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η οικονομία θα λειτουργεί με δωδεκατημόρια, δηλαδή κονδύλια της προηγούμενης χρονιάς μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου. Αν και κάποιοι μιλούν για παράλυση του κράτους, η αλήθεια είναι πως μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα μπορεί να ξαναστείλει στη Βουλή τον προϋπολογισμό προς έγκριση, με συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις. Το αν θα υπάρξει διαφοροποίηση είναι ένα ζήτημα σχετικό. Το σίγουρο, είναι ότι όλο αυτό κινητοποίησε ΔΗΣΥ και κυβέρνηση να βρουν εκείνες τις δυνάμεις εντός κοινοβουλίου που θα εγκρίνουν, έστω και με μία ψήφο, τον προϋπολογισμό, με τα μάτια να στρέφονται σε ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών.

Η ΔΗΚΟποίηση του Οδυσσέα

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει ξεκαθαρίσει πάντως πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό αν δεν δοθούν πρώτα όλα τα στοιχεία των πολιτογραφήσεων στην ελεγκτική υπηρεσία. Η κυβέρνηση, αλλά και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, έχουν καταγγείλει τον ΔΗΚΟϊκό πρόεδρο για καθαρό εκβιασμό, με το κόμμα να εξηγεί πως είναι ο μόνος τρόπος διάσωσης του κράτους από την διαφθορά. «Αυτή τη στιγμή όμως το κράτος βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της εμμονής της κυβέρνησης στην διαπλοκή και τη διαφθορά», ανέφεραν στην «Κ» ΔΗΚΟϊκά στελέχη ξεκαθαρίζοντας πως θα το πάρουν μέχρι τέλους. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι καθόλου τυχαίο που τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΔΗΣΥ έθιξαν ζήτημα κομματικής ταυτότητας του γενικού ελεγκτή. Κίνηση που αφενός ήθελε να πλήξει το ανεξάρτητο του θεσμού, σε μία περίοδο που δεν διάγουν και τις καλύτερες στιγμές Προεδρικό-Ελεγκτική Υπηρεσία, και αφετέρου να καταδείξει πως το ΔΗΚΟ έχει πολιτικές σκοπιμότητες γύρω από την επιμονή παράδοσης των φακέλων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος είχε ρωτήσει μάλιστα στο twitter τον γενικό ελεγκτή αν ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΚΟ το 2013, ενώ άλλοι άνοιξαν ζήτημα για εμπλοκή του στον φοιτητικό συνδικαλισμό με την Αναγέννηση (Φοιτητική Παράταξη του ΔΗΚΟ) κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Το πού θα φτάσει η συζήτηση είναι βεβαίως ανοικτό.

Ούτε η κυβέρνηση πάντως ούτε το ΔΗΚΟ είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω. Αυτή η άτεγκτη θέση δεν βοηθά βεβαίως ούτε τον ένα ούτε τον άλλο. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως από τη στιγμή που ανέλαβε έρευνα η ερευνητική επιτροπή, παράλληλη έρευνα του γενικού ελεγκτή ενδεχομένως να θέσει την έρευνα υπό αμφισβήτηση. Στέλνει, ωστόσο, το μήνυμα πως για να είναι έτοιμη να ρισκάρει την καταψήφιση του προϋπολογισμού, τότε κάτι έχει να κρύψει. Το ΔΗΚΟ, από την άλλη, ενώ όλο αυτό το διάστημα έκτιζε το αφήγημα ότι αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας στην οικονομία, αναμένεται να δεχτεί αμφισβήτηση και να κατηγορηθεί για λαϊκισμό. Σε μία μάλιστα περίπτωση που ο προϋπολογισμός περάσει χωρίς την ψήφο του ΔΗΚΟ, τότε θα τεθεί εν αμφιβόλω και ο ρυθμιστικός του ρόλος εντός της Βουλής. Η κίνηση αυτή, από την άλλη, φέρνει το κόμμα του Κέντρου πιο κοντά στο ΑΚΕΛ -δκαι στην προσπάθεια συμπόρευσης για το 2023.

Πάντως, η κόντρα ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, δεν είναι κάτι που ικανοποιεί τον συναγερμικό πρόεδρο. Μάλλον τον ανησυχεί, καθώς στην Πινδάρου αντιλαμβάνονται πως έστω κι αν περάσει στο παρά ένα ο προϋπολογισμός, οι εντάσεις εντός Βουλής, ο κίνδυνος παράλυσης του κράτους και μη λειτουργίας της Βουλής για το επόμενο διάστημα είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Στον ΔΗΣΥ αντιλαμβάνονται πως αν και η διαχείριση της πανδημίας στην πρώτη φάση ενίσχυσε πολιτικά κυβέρνηση και κυβερνών κόμμα, πλέον τα πράγματα κρίνονται δύσκολα για την οικονομία. Πλέον και μεσούντος του προεκλογικού δεν θα υπάρχουν περιθώρια νέων πακέτων στήριξης ούτε προεκλογικών δώρων. Αυτό σε συνδυασμό με καταψήφιση του προϋπολογισμού θεωρείται πως θα επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα βαρύνουν κυβέρνηση και ΔΗΣΥ.

Η ψήφος Λιλλήκα

Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι άλλες δυνάμεις. Η Αλληλεγγύη παραδοσιακά εγκρίνει τον προϋπολογισμό και αυτό αναμένεται να κάνει και αυτή τη φορά, όχι όμως με τρεις ψήφους αλλά με δύο, καθώς έχει ακυρωθεί για άλλη μια φορά η βουλευτική έδρα του Γιώργου Παπαδόπουλου από το ανώτατο δικαστήριο. Η ΕΔΕΚ δεν έχει λάβει όπως λέγεται ακόμα απόφαση, ωστόσο, συναγερμικοί κύκλοι στέλνουν το μήνυμα πως δεδομένης και της καλύτερης σχέσης που έχουν Σιζόπουλος-κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, ο πρώτος θα συναινέσει στο να εγκρίνει τον προϋπολογισμό.

Τον προϋπολογισμό θα ψηφίσει και η Συνεργασία Δημοκρατικών αφότου πρώτα –όπως λένε– περάσουν κάποια πράγματα. Το ΕΛΑΜ θεωρείται πως θα τηρήσει αποχή, ενώ ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Κίνημα Οικολόγων και Άννα Θεολόγου θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Σε ένα τέτοιο σενάριο, αν η ΕΔΕΚ εγκρίνει τον προϋπολογισμό, θα υπάρξει ισοψηφία, με την ψήφο του Γιώργου Λιλλήκα να κρίνει το αποτέλεσμα. Όπως λένε κομματικοί κύκλοι δεν έχει λάβει την τελική απόφαση η Κίνηση και πως αυτή θα ληφθεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση