ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Όσα είπε ο Φαίδωνος για μίζες-ΤOR M1, προκαλούν ερωτήματα

Πρώην κρατικοί αξιωματούχοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί με τα όσα κατάγγειλε ο Δήμαρχος Πάφου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Οι καταγγελίες για εμπλοκή πολιτικού προσωπικού από τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα στην προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος TOR M1, από τον Φαίδωνα Φαίδωνος, έγιναν δεκτές με επιφύλαξη σε πολιτικό επίπεδο. Χωρίς να απορρίπτονται συλλήβδην τα όσα υποστήριξε από αέρος ο Δήμαρχος Πάφου για μίζες που κατέληξαν σε πολιτικά πρόσωπα του ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, εκφράζονται απορίες και προκαλούνται μια σειρά ερωτηματικών.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα μας ανέφεραν πρώην κρατικοί αξιωματούχοι την περίοδο που ακυρώθηκε η παράδοση των S300 στην Κύπρο και αποφασίσθηκε η μεταφορά τους στην Κρήτη. Εξέλιξη που άνοιξε τον δρόμο για προμήθεια της Εθνικής Φρουράς με τους TOR M1. Το πρώτο ερωτηματικό που διατύπωσαν ήταν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ουδέποτε πλήρωσε ένα σέντ για την αγορά του ρωσικού συστήματος. Δηλαδή όπως ειπώθηκε, η Επιτροπή Άμυνας δεν αποδέσμευσε κονδύλια για την αγορά τους. Τα συστήματα TOR M1 αγοράσθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο με απευθείας ανάθεση προκειμένου να παραχωρηθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία για να αποκτήσει η Ελλάδα το ιδιοκτησιακό καθεστώς των S300.

Το γεγονός αυτό και μόνο -όπως μας ειπώθηκε- δημιουργεί ερωτηματικά. Πως δόθηκαν μίζες και από ποιον τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε εμπλοκή στην αγορά των TOR M1; Ο κ. Φαίδωνος δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε εμπλοκή μελών της Επιτροπής Άμυνας την τότε εποχή. Πρώην υπουργός επί τούτου μας είπε ότι από τη στιγμή που δεν υπήρχε εμπλοκή της Επιτροπής Άμυνας για την αποδέσμευση σχετικών κονδυλίων, δυσκολεύεται να υποθέσει πως μπορεί να υπήρξαν μίζες σε Κύπριους πολιτικούς. Το ίδιο πρόσωπο, μας υπενθύμισε ότι για την αγορά του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος από την Ελλάδα ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε για μίζες πολλών εκατομμυρίων. Επίσης μας υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης δεν αποδείχθηκε παρακλάδι με τις μίζες που να αγγίζει πρόσωπα στην Κύπρο, εκτός από την περίπτωση του Ντίνου Μιχαηλίδη. 

Το παρασκήνιο των TOR M1

Η προμήθεια της Εθνικής Φρουράς με το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα TOR M1 ήταν το επιστέγασμα μιας περιόδου που σημαδεύτηκε από την παραγγελία των ρωσικών πυραύλων S300 και τις απειλές της Τουρκίας για στρατιωτικό επεισόδιο ως αντίδραση. Ο δρόμος για τους TOR M1 άνοιξε σε μια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα τo 1999 όπου αποφασίσθηκε η ματαίωση μεταφοράς των S300 στην Κύπρο και η τοποθέτηση τους στην Κρήτη. Στη σύσκεψη εκείνη από Ελλαδικής πλευράς συμμετείχαν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι.

Από κυπριακής πλευράς ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ο Ιωάννης Κασουλίδης, ο Χρίστος Στυλιανίδης και ο τότε Υπουργός Άμυνας Γιαννάκης Ομήρου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ο κ. Ομήρου υποστήριζε σθεναρά τη μεταφορά των πυραύλων στην Κύπρο με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα θα κάλυπτε την Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση πρόκλησης επεισοδίου από πλευράς Τουρκίας. Τελικά στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, γνωστοποίησε στην κυπριακή πλευρά ότι η Ελλάδα αδυνατεί να προσφέρει κάλυψη στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τότε έπεσε στο τραπέζι το εναλλακτικό σενάριο που είχε έτοιμο ο Γλαύκος Κληρίδης για προμήθεια της Εθνικής Φρουράς με τους TOR M1 έχοντας εξασφαλίσει όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το πράσινο φως από την αμερικάνικη πλευρά. Αυτό που αποφασίσθηκε τότε ήταν η Ελλάδα να προμηθευτεί το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα με απευθείας ανάθεση απόφαση που εκτελέσθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η παραγγελία που έγινε αφορούσε 21 συστοιχίες από τις οποίες οι 14 κατέληξαν στην Κύπρο. Η μη έλευση των S300 προκάλεσε τότε η παραίτηση του Γιαννάκη Ομήρου από το Υπουργείο Άμυνας.

Το TOR M1

Το αντιαεροπορικό σύστημα TOR-M1 χαρακτηρίζεται από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες ως ένα αξιόλογο πυραυλικό σύστημα που παρέχει υψηλές δυνατότητες προστασίας. Το βεληνεκές καταστροφής στόχου το ελάχιστο είναι ένα1 χλμ και το μέγιστο 12 χλμ. Ύψος εμπλοκής ελάχιστο 10 μέτρα και μέγιστο 6000 μέτρα. Το πλήρωμα της κάθε συστοιχίας αποτελείται από 3 ή 4 πρόσωπα. Έχει την δυνατότητα ταυτόχρονης επεξεργασίας μέχρι 48 στόχων και να παρακολουθεί τους 10 πλέον επικίνδυνους. Χρόνος αντίδρασης από τον εντοπισμό του στόχου μέχρι την εκτόξευση βλήματος 5-8 δευτ.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X