ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»

Η πρόταση κρίθηκε ανεπαρκής από το Υπουργείο Ενέργειας

ΚΥΠΕ

Η κυπριακή Κυβέρνηση απέρριψε εκ νέου την πρόταση της κοινοπραξίας Chevron, NewMed Energy και BG Cyprus (Shell) για «βελτιστοποίηση» του Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ζητώντας μάλιστα από την κοινοπραξία όπως επιβεβαιώσει εντός έξι μηνών τη συμφωνία της για συγκεκριμένες ενέργειες με στόχο την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Ενέργειας στις 2 Απριλίου, είχε λάβει από την κοινοπραξία την «πρότασή της για βελτιστοποίηση του συμφωνημένου Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος», πρόταση την οποία θα αξιολογούσε και θα ενημέρωνε σχετικά την κοινοπραξία.

Όπως ανέφερε η NewMed Energy σε χθεσινή ενημέρωσή της στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, ο διαχειριστής του έργου (Chevron) έλαβε στις 30 Απριλίου επιστολή από τον Υπουργό Ενέργειας «με βάση την οποία οι προτάσεις για έγκριση ενός βέλτιστου Σχεδίου Ανάπτυξης του κοιτάσματος σε σχέση με το αρχικό Σχέδιο Ανάπτυξης, οι οποίες παρουσιάστηκαν από τους εταίρους στους εκπροσώπους της κυπριακής κυβέρνησης στις 28 Μαρτίου 2024, δεν είναι αποδεκτές».

Σημειώνει ακόμη ότι στην επιστολή «ζητείται από τους εταίρους να επιβεβαιώσουν σύντομα γραπτώς την συγκατάθεσή τους στη διεξαγωγή της μελέτης FEED (Front-end Engineering and Design) σε περίοδο έξι μηνών από την ημερομηνία της επιστολής, σύμφωνα με το αρχικό Σχέδιο Ανάπτυξης, περίπτωση κατά την οποία θα δοθούν στους εταίρους (της κοινοπραξίας) ορισμένες παρατάσεις για συμμόρφωση με το ορόσημο της διεξαγωγής του FEED και με το ορόσημο για την υιοθέτηση της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης».

«Η New Med, μαζί με τους εταίρους της στο κοίτασμα Αφροδίτη, προτίθεται να εξετάσει τις επιπτώσεις της επιστολής που λήφθηκε από την κυπριακή Κυβέρνηση και την πιθανή πορεία δράσης, που τους είναι διαθέσιμη», αναφέρεται.

«Ανεπαρκής» η πρόταση

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η πρόταση της Chevron είχε διατυπωθεί στη βάση της κατασκευής πλωτής μονάδας παραγωγής υπό προϋποθέσεις, αλλά δεν θεωρήθηκε στοχευμένη και ούτε περιείχε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και, ως εκ τούτου, κρίθηκε ανεπαρκής από το Υπουργείο.

Στη βάση αυτών των δεδομένων, ο Υπουργός Ενέργειας υπέδειξε, με επιστολή του στις 30 Απριλίου, την ανεπάρκεια της πρότασης και ζήτησε με συγκεκριμένες, στοχευμένες ενέργειες, οι οποίες περιγράφονται στην επιστολή και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ζήτησε επίσης όπως η εταιρεία επιβεβαιώσει τη συμφωνία της για τις ενέργειες αυτές και τη δέσμευση της για ανάπτυξη του κοιτάσματος εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Τέλος δόθηκε χρόνος 6 μηνών για ανταπόκριση της εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση