ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποχωρούν Ισπανία και Πολωνία από την άσκηση με το ψευδοκράτος

Μετά από σχετικά διαβήματα στα οποία προέβη το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ισπανία και Πολωνία αποχωρούν από την κοινή στρατωτική άσκηση με την Τουρκία και το ψευδοκτάτος, μετά από σχετικά διαβήματα στα οποία προέβη το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών, «αναφορικά με την στρατιωτική άσκηση ''Φοίνικας της Ανατολίας - 2023'' που διεξάγεται στο Ικόνιο, στην Τουρκία, επισημαίνεται ότι πρόκειται περί άσκησης που φιλοξενεί η Τουρκία, με ότι αυτό συνεπάγεται, η οποία συστηματικά και μονομερώς προσπαθεί να εντάξει σε αυτού του είδους τις δραστηριότητες την παράνομη αποσχιστική οντότητα στα κατεχόμενα».

Ο ΠΤΔ είπε ότι από την πρώτη ενημέρωση που είχε, ήταν άσκηση της Τουρκίας που συμμετείχαν οι εν λόγω χώρες και η Τουρκία είχε προσκαλέσει και το ψευδοκράτος.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συντονισμό με το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας και με το Υπουργείο Άμυνας, προέβησαν στα απαραίτητα διαβήματα σε όλα τα επίπεδα. Διαπιστώθηκε ότι συμμετέχοντα κράτη δεν γνώριζαν εκ των προτέρων για τη συμμετοχή της παράνομης αποσχιστικής οντότητας. Ως αποτέλεσμα των προαναφερόμενων ενεργειών, Ισπανία και Πολωνία ενημέρωσαν ΚΔ ότι αποχωρούν άμεσα από την άσκηση», προστίθεται από το ΥΠΕΞ.

Οι δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Για το θέμα έκανε δηλώσεις προηγουμένως και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο του 55ου Παγκυπρίου Συνεδρίου της ΕΤΥΚ και κληθείς να αναφερθεί σε κοινή άσκηση Τουρκίας- Πολωνίας - Ισπανίας και ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουν γίνει σχετικά διαβήματα από το Υπουργείο Εξωτερικών». Είπε ότι από την πρώτη ενημέρωση που είχε, ήταν άσκηση της Τουρκίας που συμμετείχαν οι εν λόγω χώρες και η Τουρκία είχε προσκαλέσει και το ψευδοκράτος.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Είναι για αυτό τον λόγο που ζητούμε από τα κράτη που προσκαλούνται να συμμετέχουν σε ασκήσεις της Τουρκίας, ασκήσεις που διοργανώνει κάποιες φορές μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να διερευνούν προηγουμένως ποιοι άλλοι θα συμμετέχουν, διότι είναι από τις προσπάθειες που κάνει η Τουρκία για δήθεν αναβάθμιση του στάτους του ψευδοκράτους», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση