ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυξημένη παρουσία ναυτικών μέσων για προσφυγικές ροές

Επιτήρηση των χωρικών υδάτων της Δημοκρατίας για τα πέντε πλοιάρια με μετανάστες

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται η ιστορία με τα πέντε πλοιάρια που εντοπίστηκαν από τις αρχές της Δημοκρατίας να μεταφέρουν περίπου 500 μετανάστες από τον γειτονικό Λίβανο. Απέναντι στο αυξημένο κύμα αφίξεων οι αρχές της Δημοκρατίας αντιδρούν και με αύξηση των μέτρων επιτήρησης των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την πλευρά του Λιβάνου. Ναυτικά μέσα επιφανείας της Εθνικής Φρουράς αλλά και της Λιμενικής Αστυνομίας έχουν αυξήσει τις περιπολίες προς τη πλευρά του Λιβάνου σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις ροές. Αυτό συνέβη και με τα πέντε πλοιάρια με μετανάστες που εντοπίστηκαν από τα παράκτια ραντάρ αμέσως μετά που ξεκίνησε το ταξίδι τους προς τις κυπριακές αρχές. Το προσωπικό των ναυτικών μέσων εντόπισαν τους παράνομους μετανάστες στα διεθνή ύδατα και προτού εισέλθουν στο θαλάσσιο χώρο ευθύνης της Δημοκρατίας. Στην περιοχή εδώ και δυο μέρες βρίσκονται το πλοίο ανοικτής θαλάσσης της Εθνικής Φρουράς «Αλάσια» και τρία σκάφη της Λιμενικής Αστυνομίας «Θησέας», «Ευαγόρας» και «Ποσειδώνας». Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες μέρες αναμένονται εξελίξεις για την τύχη των 500 μεταναστών στους οποίους οι άνδρες των κυπριακών μέσων επιφάνειας προσέφεραν τρόφιμα και κουβέρτες.

Η Λευκωσία

Σε πολιτικό επίπεδο λέγονται λιγοστά με κυβερνητικά στελέχη να επαναλαμβάνουν πως θα εφαρμοσθούν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για μείωση των μεταναστευτικών ορών. Ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών ήταν φειδωλός αναφέροντας πως αυτό που αναμένεται είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων για το μεταναστευτικό. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου προφανώς όχι τυχαία παρέπεμψε στο πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λίβανο και στις δεσμεύσεις που πήρε η κυπριακή αντιπροσωπεία από τους Λιβανέζους αξιωματούχους ότι θα συνεργαστούν στην αποτροπή απόπλου πλοιαρίων με μετανάστες. Επίσης η αυξημένη επιτήρηση εντός των διεθνών υδάτων συμπίπτει με το ταξίδι του αρμόδιου ευρωπαίου Επιτρόπου της Προέδρου της Κομισιόν και του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λίβανο. «Από εκεί και πέρα, εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία, έχουμε πάρει κάποια άλλα μέτρα για αποτροπή των ροών, όπως αυτό που ανακοινώσαμε το Σάββατο και αφορά την αναστολή της εξέτασης των νέων αιτήσεων, το οποίο έτυχε και έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των ενεργειών μας» ανάφερε ο κ. Ιωάννου. Ο ΥΠΕΣ ερωτηθείς σχετικά απάντησε αρνητικά αν οι κινήσεις με τα πέντε πλοιάρια αποτελούν μέρος των όσων αποφασίσθηκαν πρόσφατα.

Οι περιπολίες

Για την ώρα δυο ναυτικά μέσα επιφανείς, Εθνικής Φρουράς και Λιμενικής, συνεχίζουν τις περιπολίες εκτός χωρικών υδάτων της Κύπρου για το ενδεχόμενο νέων μεταναστευτικών ροών. Σε επιχειρησιακό επίπεδο επαφή υπάρχει με τις αρμόδιες αρχές του Λιβάνου. Επαφές που φαίνεται να αποφασίσθηκαν στο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λίβανο. Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν τα μέτρα που αποφασίσθηκαν κατά την πρόσφατη σύσκεψη στο Προεδρικό. Επί του προκειμένου ο Υπουργός Εσωτερικών ανάφερε πως το σχέδιο Β στο μεταναστευτικό θα ανακοινωθεί επίσημα όταν και εφόσον χρειαστεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση