ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανδρέας Πιτσιλλίδης στην «Κ»: Αν ήμουν πολιτικός τυχοδιώκτης δεν θα με αφόριζαν

Ήταν επιβολή άλλων η αποχώρησή μου από τον ΔΗΣΥ και όχι επιλογή

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Παρά τις κάποιες με διαφωνίες μου δεν υπήρξε δική μου επιλογή η (συνοδευόμενη πάντα με σεβασμό) αποχώρηση μα άλλων καθαρά επιβολή» λέει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και σήμερα υποψήφιος με τη ΔΗΠΑ Ανδρέας Πιτσιλλίδης. Κληθείς να απαντήσει αν αποτελεί πολιτικό τυχοδιωκτισμό, σημειώνει πως αν ήταν τυχοδιώκτης δεν θα αφοριζόταν τον 21ο αιώνα.

–Από την εμπειρία σας μέχρι τώρα, ένας θεολόγος μπορεί να αλλάξει την πολιτική ή η πολιτική αλλάζει τον θεολόγο που θα ενασχοληθεί με αυτήν;

Ανεξάρτητα από την επιστημονική του ιδιότητα, όποιος ενεργοποιείται πολιτικά αναπόφευκτα αναμετράται με αυτό το ερώτημα και τελικά κρίνεται από την απάντηση σε αυτό. Προσωπικά δεν θα πω ότι κατάφερα μέχρι σήμερα να αλλάξει όσο θα ήθελα η πολιτική, θα πω όμως με βεβαιότητα πως η πολιτική ουδόλως έχει καταφέρει να αλλάξει εμένα.

–Κατά τη διάρκεια της πολιτικής σας πορείας βρεθήκατε ενώπιον ηθικών διλημμάτων;

Μολονότι μικρή σε διάρκεια υπήρξε μέχρι σήμερα η πορεία αυτή, βρέθηκα πράγματι ενώπιον δύσκολων και εξαιρετικά κρίσιμων διλημμάτων όπως για παράδειγμα η διαχείριση της τελευταίας οικονομικής κρίσης, η παρουσία μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρκετά κρίσιμα νομοθετήματα αλλά και η επίσης βαθιά κρίση σε όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα.

–Η Εκκλησία έχει χώρο και στην Παιδεία ή είναι καιρός να χωρίσουν τους δρόμους τους;

Τόσο η Εκκλησία όσο και η Παιδεία είναι θεσμοί εξαιρετικά σημαντικοί και απαραίτητοι. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση επιτυχίας καθενός από αυτούς στην αποστολή τους μεταξύ άλλων είναι απαραίτητα και ο σεβασμός και από τις δύο πλευρές του διαφορετικού και σαφώς διακριτού ρόλου τον οποίο καθένας τους επωμίζεται.

Δυναμική ανανέωση στην Εκκλησία

–Λέμε συχνά πως η πολιτική χρειάζεται ανανέωση. Ίσως είναι καιρός για ριζικές αλλαγές στην Εκκλησία; Αν ναι, πώς μπορεί να γίνει;

Όλοι ίσως οι θεσμοί και ειδικά η Εκκλησία, την οποία συγκροτεί μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινότητα ανθρώπων, μόνο δυναμικά κι αυτή εξελισσόμενη μπορεί να διατηρήσει τον ρόλο και τη σημαντική κοινωνική επιρροή της, αλλιώς θα μεταβληθεί σύντομα σε αρχαιολογικής μόνο αξίας ιστορικό κειμήλιο του χθες.

–Τι πήγε λάθος και αποχωρήσατε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό πυροβολώντας;

Τουναντίον. Με ειλικρίνεια πάντοτε συνεργαζόμουν με την ηγεσία και ουδέποτε έπαψα να εκτιμώ τον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού που άλλωστε με ανέδειξε βουλευτή και ευρωβουλευτή. Άλλωστε, παρά τις κάποιες διαφωνίες μου δεν υπήρξε δική μου επιλογή η (συνοδευόμενη πάντα με σεβασμό) αποχώρηση μα άλλων καθαρά επιβολή.

–Τι είναι αυτό που πρεσβεύει η ΔΗΠΑ και το οποίο σας κέρδισε;

Ο σύγχρονος, εποικοδομητικός πολιτικός λόγος, η μετρημένη, συνεπής και κυρίως υπεύθυνη στάση της Παράταξης και ειδικότερα του ηγέτη της Μάριου Καρογιάν στα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, η σοβαρή και μετριοπαθής προσέγγιση στην διαχείριση του Κυπριακού ζητήματος αλλά και η εγρήγορση, το αδιάπτωτο ενδιαφέρον και η ανθρώπινη ευαισθησία σε σχέση με τα κοινωνικά ζητήματα.

–Τι απαντάτε σε αυτούς που θα σας επικρίνουν για πολιτικό τυχοδιωκτισμό;

Θα απαντήσω όσο πιο επιγραμματικά αλλά συνάμα και εμφαντικά μπορώ. Αν με χαρακτήριζε ο πολιτικός ή ο οποιασδήποτε μορφής τυχοδιωκτισμός δεν θα με αφόριζαν αυτοί που με αφόρισαν και για τους λόγους που το έπραξαν τον 21ο μάλιστα αιώνα.

–Δηλώσατε πολλές φορές πως ο μητροπολίτης Κύκκου είναι ο πνευματικός σας πατέρας. Με δεδομένες τις στενές σχέσεις του μητροπολίτη με το Κέντρο να υποθέσουμε ότι αυτό έπαιξε ρόλο στην υποψηφιότητά σας;

Δεν θεωρώ πως τα αισθήματα σεβασμού, εκτίμησης, ευγνωμοσύνης και αγάπης αλλά ούτε και η μακρόχρονη σχέση συνεργασίας με τον μητροπολίτη Κύκκου μού δίνουν το δικαίωμα να εκφράσω εκ μέρους του άποψη για το ζήτημα αυτό. Ταυτόχρονα παρόλο που κάθε γνώμη και άποψη που εκφράζει ο οξυδερκής και χαρισματικός αυτός ιεράρχης αυτονόητα έχει ξεχωριστό βάρος αξίας για μένα, εντούτοις είναι καθαρά ιδιωτικό μου ζήτημα κάθε γνώμη και συμβουλή, ενώ από την άλλη για τις όποιες στο τέλος αποφάσεις και επιλογές αποκλειστικά την ευθύνη φέρω εγώ..

–Πότε κατά την άποψή σας είναι καιρός κάποιος να αποχωρεί από την πολιτική;

Γνώμη μου είναι πως ποτέ δεν πρέπει κανείς να μετατρέπει την πολιτική σε μοναδική ενασχόληση και ειδικά σε επαγγελματική καριέρα από την οποία εξαρτά την κάλυψη των βιοποριστικών του αναγκών και την προσωπική του καταξίωση και ευτυχία. Με αυτά τα δεδομένα, και όταν δηλαδή η ενασχόληση με τα κοινά γίνεται κάτω από τις σωστές προϋποθέσεις, τότε δεν τίθεται θέμα ή ανάγκη αποχώρησης από την πολιτική, αλλά αντίθετα ανάγκη και διαρκής απαίτηση ενεργούς συμμετοχής όλων των πολιτών με τα κοινά.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη βρίσκεται στον τοίχο για ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς. Θεωρείτε πως είναι καιρός για αλλαγή στη διακυβέρνηση και πως η θέση της ΔΗΠΑ θα πρέπει να είναι απέναντι από την κυβερνώσα παράταξη;

Ως γενική αρχή θεωρώ απαραίτητη την αλλαγή και εναλλαγή στα πολιτικά και πολιτειακά αξιώματα. Αυτές οι αρχές άλλωστε αποτελούσαν ιδρυτικά και συστατικά χαρακτηριστικά στην Αθηναϊκή Δημοκρατία. Για να σχηματίσει όμως κάποιος θέση σε σχέση με συγκεκριμένα πρόσωπα και κυβερνητικούς σχηματισμούς θα πρέπει να σταθμίσει διάφορους παράγοντες και όχι τώρα αλλά στον σωστό χρόνο.

–Ποια θα είναι η πρώτη σας πολιτική πράξη αν εκλεγείτε;

Αρχής γενομένης της πρώτης, να αποδεικνύομαι καθημερινά αντάξιος των προσδοκιών και της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μου. Του κυρίαρχου λαού λόγω του οποίου, εκ μέρους του οποίου και για το συμφέρον το οποίου εκλέγεται κανείς εκπρόσωπός του στη Βουλή. Έχω και μια συγκεκριμένη ενέργεια υπόψη αλλά συντρέχουν σημαντικοί λόγοι που με εμποδίζουν να την αποκαλύψω έστω και μια μέρα πριν από την εξαγγελία της. Έσσεται ήμαρ…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  Εκλογές  |  Βουλή  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Συνεντεύξεις: Τελευταία Ενημέρωση