ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημοσκόπηση «Κ» - Από που αντλούν οι μικροί;

Το ΕΛΑΜ παίρνει κυρίως από τον ΔΗΣΥ, ενώ ο ΔΗΣΥ με την σειρά του φαίνεται να παίρνει πίσω εκείνους που ψήφισαν Αλληλεγγύη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Είναι μια μάχη που θα κρίνει κατά πόσο θα έχουμε τελικά πολυκομματική βουλή, ή αν για ακόμα μια φορά θα διασωθούν τα μεγάλα κόμματα την υστάτη. Το μεγάλο ερώτημα είναι από που αντλούν ψήφους οι μικροί και που έχουν εισροές οι μεγάλοι.

Η επιστροφή της Αλληλεγγύης

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει φτάσει επί του παρόντος στο 64% συσπείρωσης, ωστόσο όπως όλα δείχνουν φαίνεται να επιστρέφουν πίσω οι ψηφοφόροι της Αλληλεγγύης. Το Κίνημα Αλληλεγγύης, είχε ιδρυθεί λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές και θεωρήθηκε η κύρια πληγή του κυβερνώντος κόμματος. Πλέον φαίνεται να επιστρέφουν κάποιοι στο σπίτι τους, δεδομένου ότι το 33% των ψηφοφόρων που ψήφισαν Αλληλεγγύη το 2016, απαντούν πως θα ψηφίσουν αυτή τη φορά ΔΗΣΥ. Μόλις το 2,6% των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΔΗΚΟ το 16 θα ψηφίσουν Συναγερμό και το 5,2%, αυτών που επέλεξαν την αποχή στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

 

 

Η επάνοδος της αποχής;

Το ΑΚΕΛ κατάφερε να συσπειρωθεί στο 75%, ωστόσο δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες εισροές από άλλα κόμματα. Λαμβάνει το μικρό ποσοστό του 2,6% από το ΔΗΚΟ, του 5,3% από την ΕΔΕΚ, αλλά και το 9,8% των ερωτηθέντων που το 2016, επέλεξαν την αποχή. Υπενθυμίζεται πως το κόμμα της Αριστεράς, πλήγηκε ιδιαίτερα το 2016 καθώς 42.000 ψηφοφόροι που το ψήφισαν το 2011, επέλεξαν να του γυρίσουν την πλάτη.
Το ΔΗΚΟ έχει συσπειρωθεί στο 62,1% ωστόσο οι κύριες εισροές που καταγράφει είναι 2,4% από τον ΔΗΣΥ που εξηγεί και την πολεμική που δέχεται τις τελευταίες μέρες από το κυβερνών κόμμα, 1,7% από το ΑΚΕΛ, 5,8% από την ΕΔΕΚ 21,7% από τη Συμμαχία Πολιτών και 3,8% από τους Οικολόγους. Η ΕΔΕΚ έχει συσπειρωθεί στο 50% ενώ η εισροές που δέχεται από την Συμμαχία Πολιτών με την οποία συνεργάζεται φτάνει μόλις το 26,1%.

 

 

Ανησυχούν οι μικροί

Τα μεγάλα κόμματα, έχουν δείξει την ανησυχία τους με την ενίσχυση των μικρών κομμάτων, με τον ΔΗΣΥ να μιλά για βουλή-Βαβέλ και το ΑΚΕΛ να επικρίνει το «μωσαϊκό» ψηφοδελτίων και τον αχταρμά θέσεων. Το Κίνημα Οικολόγων το οποίο φιλοδοξεί να λάβει την τέταρτη θέση λαμβάνει 2,4% από τον ΔΗΣΥ και 1,7% από το ΑΚΕΛ. Λαμβάνει 11,6% από την ΕΔΕΚ και εδώ εξηγείται η πολεμική που έχει ξεκινήσει το κόμμα των Σοσιαλιστών απέναντι στους Πράσινους τις τελευταίες μέρες. Ενδιαφέρον προκαλεί το ότι οι Οικολόγοι έχουν συσπειρωθεί στο 53%.

Η Αλλαγή Γενιάς της Άννας Θεολόγου λαμβάνει 1,2% από τον ΔΗΣΥ, 1,7% από το ΑΚΕΛ ενώ η κύρια πηγή ψήφων προέρχεται από τη Συμμαχία Πολιτών από την οποία και προέρχεται η κυρία Θεολόγου, με ποσοστό εισροής 13%. Λαμβάνει και 3,5% από εκείνους τους ερωτηθέντες που είχαν επιλέξει την αποχή το 2016.

Η ΔΗΠΑ, λαμβάνει το 2,4% από τον ΔΗΣΥ αλλά η κύρια εισροή της προέρχεται από το ΔΗΚΟ, που φτάνει το 16,4%. Το ΕΛΑΜ το οποίο συσπειρώνεται στο 65,4% έχει εισροές κυρίως από τον ΔΗΣΥ και την αποχή. Το 5,3% εκείνων που ψήφισαν ΔΗΣΥ το 2016 επιλέγουν το ΕΛΑΜ ενώ το 3,8% εκείνων που επέλεξαν το 16 αποχή θα στηρίξουν όπως λένε αυτή τη φορά το ΕΛΑΜ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου