ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Χ. Χριστοφίδης στην «Κ» - Η κυβέρνηση του Συναγερμού γεννά τη διαφθορά

Αν το Υπουργικό έκανε τίμια και σωστά τη δουλειά του, κανένας δεν θα έκλεβε από τον κυπριακό λαό, δηλώνει ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Είναι ένα πράγμα να σε αγγίζει η διαφθορά και είναι άλλο πράγμα να γεννάς τη διαφθορά. Η διαφθορά έχει δυστυχώς αγγίξει όλους τους πολιτικούς χώρους. Αλλά τα τελευταία χρόνια Αναστασιάδης – Συναγερμός είναι οι δημιουργοί της», λέει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ Λευκωσίας Χρίστος Χριστοφίδης. Αναφέρει πως αναμένονται αλλαγές στο εκλογικό συνέδριο του κόμματος μετά τις εκλογές και απαντά αν τον ενδιαφέρει η Γενική Γραμματεία του κόμματος

–Σε τρεις γραμμές, πώς εφαρμόζεται η διαλεκτική του Μαρξ στη σύγχρονη κοινωνία;

Η διαλεκτική είναι μια επιστημονική μέθοδος, η οποία στηρίζεται στην ανάλυση των κύριων αντιθέσεων της κοινωνίας, στη διάκριση του πρωτεύοντος από το δευτερεύον και στην αρχή του Ηράκλειτου ότι «τα πάντα ρει και μόνον απόλυτον η κίνησις». Με άξονα πάντα το ποιου τα συμφέροντα υπερασπίζεσαι στην κοινωνία, των λίγων ή των πολλών. Τα τσιτάτα και ο δογματισμός είναι το ακριβώς αντίθετο της διαλεκτικής.

–Ο Κορνήλιος Καστοριάδης έλεγε πως η μάχη Δεξιάς –Αριστεράς, έχει χάσει το νόημά της, επειδή λίγο πολύ και οι δύο λένε τα ίδια πράγματα… Δεν είναι παρωχημένη λοιπόν αυτή η διαμάχη;

Όσο η κύρια διαμάχη στην κοινωνία θα είναι μεταξύ κοινωνικής αδικίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, μεταξύ εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και της ισότητας, μεταξύ καταστροφής του περιβάλλοντος για τον πλούτο και της ανάγκης αρμονικής ζωής στο φυσικό μας περιβάλλον, μεταξύ εθνικισμού – ρατσισμού - δεισιδαιμονίας από τη μία, και μιας ανοικτής κοινωνίας, διαπολιτισμικής, με επιστημονική - ορθολογιστική σκέψη, θα μαίνεται και η διαμάχη Δεξιάς – Αριστεράς.

 

–Πάντως, το ΑΚΕΛ επικρίνεται για τη στήριξη που δώσατε στον Νίκο Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Με το χέρι στην καρδιά, ήταν μία κίνηση αυτοχειρίας, αν λάβει υπόψη κανείς τα όσα ακολούθησαν περί φλερτ δύο κρατών;

Η ουσία των θέσεων και των απόψεων του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό έχει δικαιωθεί πλήρως. Είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο να μετατραπεί ο κύριος Αναστασιάδης σε «πρόεδρο της διχοτόμησης» από τον χειμώνα του 2017. Δυστυχώς, οι χειρισμοί Αναστασιάδη – Συναγερμού στο Κυπριακό δικαιώνουν αυτή την εκτίμηση. Για να αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη τουρκική προκλητικότητα χρειάζεται εμμονή σε απαράβατες αρχές. Η προώθηση των δύο κρατών είναι προδοσία.

–Δρομολαξιά, Τζιοβάνης, ΣΑΠΑ. Νομιμοποιείται συνεπώς το ΑΚΕΛ να μιλάει για ηθικό πλεονέκτημα;

Είναι ένα πράγμα να σε αγγίζει η διαφθορά και είναι άλλο πράγμα να γεννάς τη διαφθορά. Η διαφθορά έχει δυστυχώς αγγίξει όλους τους πολιτικούς χώρους. Αλλά τα τελευταία χρόνια Αναστασιάδης – Συναγερμός είναι οι δημιουργοί της. Δείτε «χρυσά διαβατήρια», «Συνεργατισμό», «Σεϋχέλλες». Αν το Υπουργικό Συμβούλιο έκανε τίμια και σωστά τη δουλειά του κανένας δεν θα έκλεβε από τον κυπριακό λαό. Αντίθετα, οι πρώτοι που έτρεξαν να εκμεταλλευτούν τα «χρυσά διαβατήρια» ήταν ο πρόεδρος, το μισό Υπουργικό Συμβούλιο και η ηγεσία του Συναγερμού.

–Σε προηγούμενη συνέντευξή σας επικρίνατε τα ψηφοδέλτια σουπερμάρκετ άλλων κομμάτων. Αλήθεια το ΑΚΕΛ δεν έχει κολλήσει μέχρι σήμερα συνήθειες «αστικών κομμάτων» με υποψήφιους κράχτες;

Όσοι στεγάζονται στα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ πρέπει να συμφωνούν με τις βασικές αρχές και πολιτικές του κόμματος. Στα ψηφοδέλτια ΔΗΣΥ υπάρχουν άνθρωποι με άκρως αντίθετες θέσεις, π.χ. στο Κυπριακό. Στα ψηφοδέλτια των Οικολόγων π.χ. υπάρχουν άνθρωποι που διατείνονται ότι υποστηρίζουν φανατικά λύση ΔΔΟ, ενώ επίσημα το κόμμα διαφωνεί με την Ομοσπονδία. Υπάρχουν συνδυασμοί που δεν έχουμε ιδέα τι εκφράζουν, ποιες είναι οι θέσεις τους στα μεγάλα ζητήματα του τόπου. Αυτό δεν είναι σεβασμός προς τον ψηφοφόρο.

–Σε αυτή την πρωτόγνωρη φθορά της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ απέτυχε να κεφαλαιοποιήσει αν λάβουμε υπόψη τις δημοσκοπήσεις…

Η μόνη «δημοσκόπηση» που μετρά είναι αυτή της κάλπης στις 30 Μαΐου. Το κύριο αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθούν συνθήκες για μια προοδευτική αλλαγή που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Το κύριο είναι να προστατευτούν οι πολίτες από τον αυταρχισμό και την ασυδοσία της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού. Κάθε ψήφος στο ΑΚΕΛ είναι βήμα για την Αλλαγή.

–Ίσως να είναι καιρός για ανανέωση; Και προτού πείτε πως η ανανέωση στο ΑΚΕΛ είναι συνεχής όπως όλοι, σας θυμίζουμε πως αυτή η συνεχής ανανέωση δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις…

Όντως η ανανέωση για να έχει σημασία πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία. Στο Συνέδριο του ΑΚΕΛ μετά τις εκλογές αναμένονται αλλαγές προς την κατεύθυνση ανανέωσης των σωμάτων του κόμματος.

–Θα σας ενδιέφερε η Γενική Γραμματεία του ΑΚΕΛ;

Οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από αυτά τα ζητήματα αυτή τη στιγμή αποπροσανατολίζει από τον κύριο στόχο που είναι η αναγέννηση της ελπίδας για την πατρίδα μας και τους πολίτες, μέσα από ένα νικηφόρο αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές. Όποιος δεν κατανοεί ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι μια ιστορική μάχη για τον τόπο και σκέφτεται την προσωπική του πορεία, είναι ανάξιος για οποιαδήποτε ηγετική θέση.

–Τι καθόρισε την ενασχόλησή σας με την πολιτική;

Όταν τέλειωσα το πρώτο μου πτυχίο και το πρώτο μου μεταπτυχιακό και ήρθε αμέσως ο διορισμός μου στην κλίμακα Α8. Αποφάσισα να τον απορρίψω και να εργαστώ στην ΕΔΟΝ για 350 λίρες τον μήνα. Αποφάσισα να ακολουθήσω τον «ανηφορικό δρόμο» που αναφέρει ο Καζαντζάκης και τον «μακρύ δρόμο» που αναφέρει ο Καβάφης.

–Ποια ήταν μέχρι σήμερα η δυσκολότερη στιγμή στην πολιτική σας πορεία;

Όταν έπρεπε να δώσουμε μάχες για ζητήματα που δεν είχαμε καμιά προσωπική ευθύνη, ζητήματα τρομερά δύσκολα και πολλοί δυστυχώς κρύβονταν. Στα δύσκολα δείχνει ο καθένας μας τον χαρακτήρα του. Όπως υπογράμμισε ο Καβάφης στις «Θερμοπύλες» όταν γνωρίζεις εκ των προτέρων το αποτέλεσμα, ότι οι Μήδοι τελικά θα διαβούν, η αντίσταση έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

–Σε ποιο βιβλίο επανέρχεστε;

Στη «Λέσχη» του Στρατή Τσίρκα, «τα Άπαντα» του Καβάφη, και στο «Επιλεγμένα Έργα» που συνοψίζει τα σημαντικότερα κείμενα του Καρλ Μαρξ. Στη «Λέσχη» οι αγώνες και θυσίες της Αριστεράς, αλλά και το «ανθρωπάκι» που την κατατρώει στον Καβάφη μια στάση ζωής, το φιλοσοφικό και πολιτικό υπόβαθρο στον Μαρξ.

–Ποια ήταν η τελευταία θεατρική παράσταση που παρακολουθήσατε;

«Οι φάλαινες τον Αύγουστο». Μια σπάνια συνύπαρξη θρύλων του κυπριακού θεάτρου όπως η Μπεμπεδέλη, η Σαντοριναίου, ο Καυκαρίδης.

–Ποια θα είναι η πρώτη σας πολιτική πράξη στο ενδεχόμενο εκλογής σας;

Θα πάω στο πατρικό μου στο Συνοικισμό Στρόβολος 2. Το να μην ξεχνάς από πού έρχεσαι και προς τα πού βαδίζεις, είναι καθοριστική πολιτική πράξη.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy