ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Π. Λεωνίδου στην «Κ»: Μέλλον στο ΔΗΚΟ έχουν όσοι θέλουν να προσφέρουν

Δικαιώθηκε πλήρως η επιλογή του «κανένα» στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, λέει ο Πανίκος Λεωνίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Οι χειρισμοί του προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ, σε όλα τα ζητήματα, είναι πολύ χειρότεροι απ’ όσο είχαμε εκτιμήσει, ενώ οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα και τη διαφθορά ξεπερνούν κάθε φαντασία», λέει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος βουλευτής Λεμεσού Πανίκος Λεωνίδου στη συνέντευξή του στην «Κ». Ο ίδιος αναφέρει πως η ταυτότητα του ΔΗΚΟ παραμένει η ίδια παρά την αποχώρηση πρωτοκλασάτων στελεχών και ακολουθεί με συνέπεια τις δια- χρονικές θέσεις στο Κυπριακό. Απαντά για το αν αποτελεί τη στενή ομάδα του Νικόλα Παπαδόπουλου και ποια θα είναι η πρώτη του πολιτική πράξη στο ενδεχόμενο επανεκλογής. 

–Σε τρεις γραμμές, τι είναι η λύση με το σωστό περιεχόμενο; 

–Κυρίαρχα συστατικά του περιεχομένου της ΔΔΟ πρέπει να είναι: Συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα κράτος στο οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα συνυπάρχουν και θα κυβερνούν, με σεβασμό στα δημοκρατικά, ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, πλήρης αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής, κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, διασφάλιση ότι όλοι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των κατεχόμενων περιουσιών θα έχουν τον πρώτο λόγο στις περιουσίες τους, διευθέτηση που δεν θα νομιμοποιεί την παραμονή όλων των εποίκων. 

–Με δεδομένη τη σφοδρή επί- κρισή σας στους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη για το Κυ- πριακό και την οικονομία, να υποθέσουμε πως λέτε mea culpa για την επιλογή του «κανένα» το 2018; 

–Η επιλογή μας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν «ούτε τον ένα, ούτε τον άλλο» και δικαιώνεται πλήρως. Η αλήθεια είναι ότι οι χειρισμοί του προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ, σε όλα τα ζητήματα, είναι πολύ χειρότεροι απ’ όσο είχαμε εκτιμήσει, ενώ οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα και τη διαφθορά ξεπερνούν κάθε φαντασία. Ζητάμε την εμπιστοσύνη και την ψήφο των πολιτών, γιατί το Δημοκρατικό Κόμμα αποτελεί ανάχωμα στον διπολισμό ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, γιατί μόνο ένα ισχυρό ΔΗΚΟ μπορεί να εγγυηθεί την καθαρή αλλαγή που έχει ανάγκη η Κύπρος και ζητάει η κοινωνία.

–Εγκρίνατε το νομοσχέδιο για κλείσιμο του Συνεργατισμού και ενσωμάτωση στην Ελληνική Τράπεζα. Με δεδομένα όσα βγαίνουν στο φως τελευταίως και το πόρισμα Αρέστη πιστεύετε πως πράξατε σωστά; 

–Η απόφαση της Βουλής για τον Συνεργατισμό ήταν μονόδρομος, προκειμένου να σωθούν οι κατα- θέσεις του κόσμου. Η αποκλειστική ευθύνη για την κατάρρευση ανήκει στον πρόεδρο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, που απέκρυψαν την αλήθεια και διαβεβαίωναν 

δημοσίως ότι ο Συνεργατισμός είχε κεφαλαιουχική επάρκεια. Πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο εξαπάτησης των πολιτών, για καθαρά προεκλογικούς λόγους. Το πόρισμα επιβεβαιώνει όλα αυτά, καταλογίζοντας ευθύνες στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον τότε υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Ευθύνες τις οποίες δεν έχουν αναλάβει. 

–Παραδοσιακά στελέχη του ΔΗΚΟ αποχωρούν και μπαίνουν πρόσωπα με αντιομοσπονδιακές θέσεις στο Κυπριακό. Τελικά, ποια είναι η ταυτότητα του κόμματος; 

–Αυτή που ήταν πάντα. Το ΔΗΚΟ έχει τις ίδιες, διαχρονικές θέσεις στο Κυπριακό και τις ακολουθεί με απόλυτη συνέπεια. Όσοι αποχώρησαν δεν το έκαναν στην πραγματικότητα για πολιτικούς λόγους, αλλά για να υπηρετήσουν πολιτικές ατζέντες τρίτων και προσωπικές επιδιώξεις.

–Ισχύει αυτό που λένε πως όποιος δεν συμφωνεί μαζί με τον κλειστό κύκλο του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν έχει μέλλον εντός του κόμματος; Εσείς νιώθετε μέρος αυτού του στενού κύκλου; 

–Τα συλλογικά όργανα του κόμματος είναι αυτά που λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις, όπως σε κάθε κόμμα που λειτουργεί δημοκρατικά. Αν με τον όρο στενός κύκλος εννοείτε όσους μετέχουμε στη Γραμματεία και το Εκτελεστικό Γραφείο, ασφαλώς είμαι μέλος αυτού του κύκλου. Η πρόσθετη ιδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου δίνει τη δυνατότητα συνεχούς επικοινωνίας με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και η εμπειρία της συνεργασίας αυτής αποδεικνύει ότι η λειτουργία του είναι θεσμική. Μέλλον στο Δημοκρατικό Κόμμα έχουν όλοι όσοι θέλουν να προσφέρουν. Απόδειξη η σύνθεση των ψηφοδελτίων μας, με άξια και ικανά κομματικά στελέχη, αλλά και με πολύ σημαντικές και αξιόλογες παρουσίες με έντονη δράση στην κοινωνία. 

–Τελικά το ΔΗΚΟ για τις προεδρικές εκλογές του 2023 έχει μόνο μία επιλογή; Το ΑΚΕΛ; 

–Επιλογή του ΔΗΚΟ για τις προεδρικές εκλογές είναι η αλλαγή. Ο τερματισμός της διαπλοκής και της διαφθοράς, μια νέα, διεκδικητική στρατηγική στο Κυπριακό, συγκεκριμένες και εφικτές προτάσεις στην οικονομία. Το ΔΗΚΟ, λοιπόν, εκφράζει όλα αυτά και καλούμε τους πολίτες που έχουν τις ίδιες στοχεύσεις να μας στηρίξουν. Είναι πολύ να μιλάμε για οτιδήποτε πέρα από αυτό. Η επιδίωξη συνεννόησης με όλα τα πολιτικά κόμματα και φορείς που συμμερίζονται τους ίδιους στόχους με εμάς, θα συζητηθεί όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. 

–Σε ποιο βιβλίο επανέρχεστε; 

–Το «Κατηγορώ. Υπόθεση Ντρέιφους» του Εμίλ Ζολά. Το συγκλονιστικό σε αυτό το έργο είναι η προσπάθεια και ο αγώνας ενός άδικα καταδικασμένου να αποδείξει και ανατρέψει την καταδίκη του. 

–Ποια είναι η τελευταία θεατρική παράσταση που είδατε; 

–Η τελευταία θεατρική παράσταση που έχω δει ήταν με το πρώτο άνοιγμα του εγκλεισμού μας το καλοκαίρι, αυτή του ΘΟΚ «Η μικρή μας πόλη» και το έργο ελλαδικού θιάσου «Προσοχή Ο φίλος Δαγκώνει!». 

–Ποια θα είναι η πρώτη πολιτική σας πράξη στο ενδεχόμενο επανεκλογής σας; 

–Η αποκατάσταση των αδικιών που έχει επιφέρει η πανδημία σε εταιρείες, αυτοτελώς εργαζόμενους συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων του πολιτισμού. Επίσης, μια άλλη σημαντική προτεραιότητα είναι η προσπάθεια για αποκατάσταση όσο το δυνατό του χαμένου χρόνου και της ψυχικής ισορροπίας των νέων μας από τις πρωτόγνωρες επιπτώσεις της πανδημίας και του εγκλεισμού με την απώλεια των μαθημάτων, αλλά κύρια από την έλλειψη επικοινωνίας και της κοινωνικής επαφής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Βουλευτικές Εκλογές 2021: Τελευταία Ενημέρωση