ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βουλή: Στη γωνιά ο Βαφεάδης για τις φωτιές σε λεωφορεία

«Αν δεν γίνουν ενέργειες, πολύ σύντομα θα έχουμε κάποιο δυσάρεστο περιστατικό. Κατά τα άλλα, γυρεύουμε κίνητρα να μπει ο κόσμος στα λεωφορεία»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δέκτης έντονων αντιδράσεων έχει γίνει στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, με θέμα συζήτησης την ασφάλεια των σχολικών λεωφορείων και με αφορμή τη φωτιά που ξέσπασε την 1η Δεκεμβρίου σε λεωφορείο στη Λευκωσία, ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης.

Ο υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι το Υπουργείο ανάθεσε σε λειτουργό να κάνει διοικητική έρευνα, η οποία θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, έκανε λόγο για γκρίζες και μαύρες ζώνες σε σχέση με τους ελέγχους τοποθέτησης συστημάτων αυτόματης πυρόσβεσης σε μηχανές λεωφορείων, μετά το περιστατικό του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο προηγήθηκε του πρόσφατου περιστατικού στη Λευκωσία. «Αν σε 4-5 μέρες θα έρθουν, όπως λέτε τα συστήματα από το εξωτερικό, και είναι κάτι που μπορεί να λυθεί σε 4-5 μέρες, γιατί αυτό δε λύθηκε τον Οκτώβρη. Κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Ποιος μου λέει ότι εκείνα που έπρεπε να γίνουν τον Οκτώβρη, έγιναν;», τόνισε προς τον υπουργό.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, είπε ότι σημειώθηκαν 12 περιστατικά τα τελευταία 5 χρόνια. «Τα ανάφερα για να φανεί ότι έχει καιρό που γίνονται. Υπάρχει θέμα ελέγχων», τόνισε. «Μέχρι σήμερα από τύχη δεν κλάψαμε επί ερειπίων. Αν δεν γίνουν ενέργειες, πολύ σύντομα θα έχουμε κάποιο δυσάρεστο περιστατικό. Κατά τα άλλα, γυρεύουμε κίνητρα να μπει ο κόσμος στα λεωφορεία», τόνισε.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι το ζήτημα είναι βαθύτερο και αφορά τους σωστούς ελέγχους και τις ελλιπείς συντηρήσεις λεωφορείων. Δεν μπορούμε να ζητούμε από τον κόσμο να μπαίνει στα λεωφορεία κ. υπουργέ, με 12 περιστατικά, σε πέντε χρόνια», ανάφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου.

Βαφεάδης: Βάσιμες ελπίδες ότι νωρίς την άλλη εβδομάδα θα είναι σε πλήρη λειτουργία τα λεωφορεία

Προηγήθηκε ενημέρωση από τον υπουργό Μεταφορών για τα μέτρα που αποφασίστηκαν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση μεγάλου αριθμού λεωφορείων μέχρι την τοποθέτηση συστήματος αυτόματης πυρόσβεσης στις μηχανές. Τη Δευτέρα έχουμε καταρτίσει τριμελή επιτροπή, από άτομα που είναι εμπειρογνώμονες στον τομέα τους. Τη Δευτέρα και Τρίτη αξιολογήθηκαν τέσσερα προϊόντα αυτόματης πυρόσβεσης από εταιρείες. Ακόμα και χθες υποβλήθηκαν και άλλα προϊόντα στην επιτροπή», ανάφερε, για να τονίσει ότι «έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι νωρίς την άλλη εβδομάδα θα είναι σε πλήρη λειτουργία τα λεωφορεία».

Παράλληλα τόνισε ότι το Υπουργείο ανάθεσε σε λειτουργό να κάνει διοικητική έρευνα και οι πολίτες θα ενημερωθούν για το τι έγινε σε σχέση με το πρόσφατο συμβάν. Σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη, η έρευνα θα ολοκληρωθεί σε δύο μήνες.

Στη σημερινή συνεδρίαση κλήθηκαν επίσης να παραστούν, εκπρόσωποι του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, της Αστυνομίας Κύπρου, της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών (Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ), των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ), της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων, της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) και της εταιρείας παροχής υπηρεσιών υπεραστικών δημόσιων επιβατικών μεταφορών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση