ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανός ΥΠΕΞ: «Σημείο εκκίνησης» η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία

O Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ, έκανε λόγο για ανάγκη ευελιξίας και πραγματισμού.

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ως «σημείο εκκίνησης» χαρακτήρισε το μοντέλο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας για λύση στο Κυπριακό ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ, κάνοντας λόγο για ανάγκη ευελιξίας και πραγματισμού.

Απαντούσε την Τρίτη σε ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον βουλευτή των Εργατικών Πάμπο Χαραλάμπους, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Ράαμπ να επιβεβαιώσει τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως «μόνη βάση» για μια πολιτική διευθέτηση ενόψει της άτυπης πενταμερούς υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Βρετανός Υπουργός είπε αρχικά ότι πρόσφατα επισκέφθηκε την Κύπρο, όπου είχε συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, για να σημειώσει ότι «ασφαλώς (η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία) είναι το σημείο εκκίνησης».

Πρόσθεσε ότι «το πιο σημαντικό που πρέπει να γίνει τώρα είναι και οι δύο πλευρές να πάνε σε αυτές τις 5 συν τα Ηνωμένα Έθνη συνομιλίες δίχως προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανεμπλακούμε στο είδος της ευελιξίας και του πραγματισμού που μπορεί να επιφέρει μία με διάρκεια και ανθεκτική ειρήνη για όλη την Κύπρο».

Σημειώνεται ότι σε γραπτή απάντηση προς ερώτηση του Συντηρητικού βουλευτή Μαρκ Πρίτσαρντ περί της βρετανικής πολιτικής στο Κυπριακό και της στήριξης των Ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας την περασμένη Παρασκευή, η Υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον επανέλαβε τη στήριξη της βρετανικής Κυβέρνησης σε μία συνολική και δίκαιη λύση, «βασισμένη στις υπάρχουσες παραμέτρους όπως εκτίθενται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένων των 550 (1984) και 789 (1992)», παραλείποντας ωστόσο αυτή τη φορά τη συνήθη ρητή αναφορά στο «διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Παρόλα αυτά, δύο βρετανικές κυβερνητικές πηγές του ΚΥΠΕ διαβεβαίωσαν μετά από την απάντηση Ράαμπ ότι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει πως αποτελεί σθεναρό υποστηρικτή μιας συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης του Κυπριακού, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σημειώνεται ότι μόλις στις 12 Φεβρουαρίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών λόρδος Άχμαντ είχε παράσχει την ίδια διαβεβαίωση σε ερώτηση του Συντηρητικού λόρδου Μπαλφ για την επικείμενη άτυπη πενταμερή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση