ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δ. Παπαδημούλης: Θετικό παράδειγμα για Κυπριακό η Συμφωνία των Πρεσπών

«Κρατώ μικρό καλάθι γιατί γνωρίζω πόσο δύσκολος συνομιλητής είναι η Τουρκία του Ερντογάν», δήλωσε για το κυπριακό

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το νήμα για μια νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού πρέπει να πιαστεί από το σημείο που έμεινε στο Κραν Μοντάνα, λέει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να λειτουργήσει ως θετικό παράδειγμα και στην περίπτωση της Κύπρου.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Παπαδημούλης λέει εξάλλου ότι η συμφωνία για την επίλυση του μακεδονικού ζητήματος αποτελεί μοχλό και για πολιτικές ανακατατάξεις και αφετηρία για διεργασίες στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Ελλάδας «που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση ενός ευρύτατου προοδευτικού πόλου, με κύρια αλλά όχι μοναδική δύναμη το ΣΥΡΙΖΑ».

Για τις επόμενες Ευρωεκλογές, αναφέρει ότι είναι ίσως οι σημαντικότερες των τελευταίων δεκαετιών, καθώς όπως σημειώνει, η ΕΕ βρίσκεται σε κρίση και απειλείται από μεγάλη οπισθοδρόμηση με την επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς.

Για την κούρσα διαδοχής στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής λέει ότι «ο κ. Βέμπερ έχει τόση σχέση με τον κ. Γιούνκερ, όση έχει ο Φάντης με το ρετσινόλαδο». Η Ευρωομάδα της Αριστεράς θα επιδιώξει ισχυρές συμμαχίες, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια πλειοψηφία που θα εμποδίσει το να γίνει ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Πρόεδρος της επόμενης Κομισιόν, προσθέτει.

Ο κ. Παπαδημούλης βρέθηκε στη Λευκωσία με αφορμή τις «Ημέρες Μελέτης» της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (ΕΕΑ/ΒΠΑ).

Σε ερώτηση αν τον προβληματίζει η στασιμότητα στο Κυπριακό, ο κ. Παπαδημούλης λέει ότι «όχι μόνο με προβληματίζει, με ανησυχεί γιατί όσο περνάει ο χρόνος, εδραιώνονται τα διχοτομικά τετελεσμένα και κερδίζει έδαφος η πάγια θέση της Τουρκίας και το δόγμα του Ραούφ Ντενκτάς για δύο χωριστά κράτη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Ευρωομάδα της Αριστεράς, η ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας στηρίζουν σταθερά την πάγια θέση της Κύπρου, που είναι και θέση διατυπωμένη σε ψηφίσματα του ΟΗΕ, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τις αρχές και τους κανόνες της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, συνεχίζει.

Αναφέρει εξάλλου ότι στο Κραν Μοντάνα υπήρξε ναυάγιο, αλλά οι πάντες ομολογούν ότι είχαν φτάσει αρκετά κοντά σε μια λύση, με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες. «Από εκεί θα πρέπει να ξαναπιαστεί το νήμα για να επανεκκινήσει μια προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού», σημειώνει.

Ως προς τις προσδοκίες λέει στο ΚΥΠΕ: «κρατώ μικρό καλάθι γιατί γνωρίζω πόσο δύσκολος συνομιλητής είναι η Τουρκία του Ερντογάν», αλλά «δεν θα πρέπει η ε/κ πλευρά να σταματήσει να παίρνει πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού», με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το πλαίσιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, "θα ήταν τεράστιο πολιτικό και διπλωματικό λάθος να θεωρηθούν και οι δύο πλευρές εξίσου συνυπεύθυνες για το ναυάγιο».

Αναφέρει ακόμη ότι «χρειάζεται τόλμη για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα και να επιλυθεί και αυτό το επισημαίνω και προς τον κύριο Αναστασιάδη και προς τον κύριο Ακιντζί».

Συνεχίζει, λέγοντας ότι ο Τ/κ ηγέτης δεν πρέπει να αφήσει την πλευρά του να «καπελώνεται από την Άγκυρα». Παράλληλα, λέει ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «πρέπει να εγκαταλείψει ιδέες που του εισηγούνται διάφοροι σύμβουλοί του ότι θα πρέπει να φύγουμε από τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και να αναζητήσουμε ένα νεφέλωμα νέων ιδεών περί χαλαρής συνομοσπονδίας που προσομοιάζει και προσεγγίζει την ιδέα των δύο χωριστών κρατών».

«Χρειάζεται τόλμη, εμμονή και συνέχεια και νομίζω ότι έχουν και οι δύο ηγέτες ένα θετικό παράδειγμα. Το παράδειγμα της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ για τις Πρέσπες και τη μακρά και πολύ έντονη και δύσκολη διαμάχη για το Μακεδονικό», αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης.

«Αν δεν λυθεί το Κυπριακό, αυτό θα είναι κακό για όλες τις πλευρές, αλλά πρωτίστως για την Κύπρο, για το νησί», συμπληρώνει.

Αναφέρει επίσης ότι «μια Κύπρος επανενωμένη, με τις αρχές και τους κανόνες της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και την πάγια θέση της ε/κ πλευράς, όπως επανειλημμένα έχει αποτυπωθεί και σε θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου, θα ήταν λάθος να μπει στο ντουλάπι, να εγκαταλειφθεί ή πολύ περισσότερο να αλλάξει».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπαδημούλης λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό την ανάλυση και τις προτάσεις που κάνει το ΑΚΕΛ για το Κυπριακό, κάτι που όπως ανέφερε, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και από τη συζήτηση που είχε με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού στη Λευκωσία.

Αναφέρεται εξάλλου και στα ενεργειακά κοιτάσματα που από πηγή εντάσεων λόγω των τουρκικών προκλήσεων «θα μπορούσαν ίσως να γίνουν και μια ευκαιρία, ένας επιταχυντής για τη λύση. Οφέλη οικονομικά και γεωπολιτικά από αυτά τα κοιτάσματα μπορούν να αποκτήσουν και οι Τ/κ από τη στιγμή που θα προχωρήσει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», παρατητηρεί.

«Θεωρώ λάθος εντελώς και προκλητική τη στάση της τουρκικής ηγεσίας με τις προκλήσεις, με την αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει, ενώ παραπέμπει και στην αναφορά του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Γουες Μίτσελ, ο οποίος χαρακτήρισε την τουρκική συμπεριφορά ως «μειοψηφία του ενός».

Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΕ στηρίζει απολύτως τη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου για την ΑΟΖ, η οποία είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. «Αυτά τα οικόπεδα ανήκουν στην ΑΟΖ της Κύπρου και υπάρχει το απόλυτο δικαίωμά της [Λευκωσίας] να κάνει έρευνες» παρατηρεί, ενώ αναφέρεται και στον άξονα με τις τριμερείς συνεργασίες Κύπρου, Ελλάδας και χωρών της περιοχής, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος που, όπως αναφέρει, «βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση».

Υπάρχει πλειοψηφία για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο κ. Παπαδήμούλης ρωτήθηκε και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το διαφαινόμενο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων ύστερα από τέσσερα χρόνια συγκυβέρνησης, λόγω της διαφωνίας στο Μακεδονικό.

Λέει εξαρχής ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή, ενώ με αυτήν ενισχύεται η σταθερότητα στην περιοχή και αυξάνεται ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η Συμφωνία αποτελεί μοχλό για πολιτικές ανακατατάξεις και αφετηρία για διεργασίες που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση ενός ευρύτατου προοδευτικού πόλου, με κύρια αλλά όχι μοναδική δύναμη το ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τον κ. Παπαδημούλη, η προσπάθεια της ηγεσίας της ΝΔ να χρησιμοποιήσει για μια ακόμη φορά τις Πρέσπες ως μοχλό για να ρίξει την Κυβέρνηση Τσίπρα θα αποτύχει. «Για όσους αμφιβάλουν, προκαλώ και προσκαλώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας για να μετρηθούν», λέει.

Παράλληλα σημειώνει ότι είναι σεβαστή και γνωστή η διαφωνία του Πάνου Καμμένου με τη Συμφωνία των Πρεσπών εδώ και μήνες. «Για αυτό και δεν κατανοώ τους υψηλούς τόνους τις δηλώσεις περί αποστασίας. Έχουμε μια πολιτική διαφωνία ανάμεσα σε δύο εταίρους που συγκυβερνούν εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια. Οι υψηλοί τόνοι, ο εκνευρισμός, οι χαρακτηρισμοί δεν ταιριάζουν στην περίπτωση» ενώ αδικούν και τον Αρχηγό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, προσθέτει.

Εκφράζει παράλληλα την ελπίδα ότι η επικείμενη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου θα συμβάλει έτσι ώστε τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλά. «Το να διαφωνούν δυο κόμματα που συγκυβέρνησαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι και το τέλος του κόσμου», συμπληρώνει.

Σε ερώτηση αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πορευτεί ως Κυβέρνηση μειοψηφίας, ο κ. Παπαδημούλης λέει ότι για όλα υπάρχουν σαφείς προβλέψεις στο Σύνταγμα. Προσθέτει ότι μια Κυβέρνηση συνεχίζει να κυβερνά από τη στιγμή που έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και δεν υπάρχουν 151 βουλευτές που να την καταψηφίσουν και να τη ρίξουν.

«Όσοι θεωρούν εξωφρενικό, αντιδημοκρατικό, πρωτοφανές το να συνεχίσει η Κυβέρνηση Τσίπρα ακόμη και μετά την ενδεχόμενη αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από το Υπουργικό Συμβούλιο, απλώς θα ήθελαν να μην υπάρχει η Κυβέρνηση Τσίπρα και βγάζουν για ακόμη μια φορά τον πόνο τους», λέει.

Τους συνιστώ, συνεχίζει, «να διαβάσουν το Σύνταγμα και τις επανειλημμένες δηλώσεις του ίδιου του Πάνου Καμμένου, τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο, όσο και δημόσια, με τις οποίες καθιστά σαφές ότι η διαφωνία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να τον μετατρέψει σε υπομόχλιο για την υλοποίηση των σχεδίων του κ. Μητσοτάκη και των συμφερόντων της διαπλοκής που τον στηρίζουν σταθερά για να ρίξουν την Κυβέρνηση Τσίπρα».

Συμμαχία στα δεξιά η πρόταση Βέμπερ

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΖΡΙΖΑ λέει εξάλλου ότι η Ευρωομάδα της Αριστεράς θα επιδιώξει ισχυρές συμμαχίες, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια πλειοψηφία που θα εμποδίσει τη διαδοχή του κ. Γιούνκερ από τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μένφρεντ Βέμπερ.

«Ο κ. Βέμπερ έχει τόσο σχέση με τον κ. Γιούνκερ όση έχει ο Φάντης με το ρετσινόλαδο», λέει, καθώς αν και ανήκουν στην ίδια πολιτική ομάδα «ο κ. Βέμπερ είναι πολύ πολύ πιο δεξιά, όχι μόνο από τον κ. Γιούνκερ, αλλά ακόμη και από την κ. Μέρκελ».

Ο κ. Παπαδημούλης θεωρεί πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξει μια πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα «ευλογήσει αυτή τη μεγάλη στροφή προς τα δεξιά που συνιστά η πρόταση Βέμπερ και η διαφαινόμενη δυναμική για μια συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς».

«Αλλά συν Αθηνά και χείρα κίνει. Για να το αποτρέψουμε αυτό πρέπει οι πολίτες να σηκωθούν από τον καναπέ, να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές, να καταλάβουν ότι η θεωρία ‘δεν πάω να ψηφίσω, θα πάω για καφέ’ είναι εκ του πονηρού», συμπληρώνει.

Παράλληλα αναφέρεται στην «ανησυχητική δυναμική του ΕΛΑΜ, το αδελφάκι της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής» στην Κύπρο. «Θα ήθελα να πω στους φίλους μου Κύπριους να διαβάσουν και λίγο ιστορία, για να δουν τον εγκληματικό ρόλο των ναζί στην ιστορία και της Ελλάδας και της Κύπρου και της Ευρώπης και του κόσμου».

Σύμφωνα με τον Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, οι επόμενες Ευρωεκλογές είναι ίσως οι σημαντικότερες των τελευταίων δεκαετιών «διότι το τέρας του φασισμού και του ναζισμού έχει ξαναβγεί από τον τάφο του».

Μπορεί οι σύγχρονοι ακροδεξιοί ηγέτες να είναι ντυμένοι με πιο σινιέ κοστούμια και ταγέρ, αλλά η κ. Λεπέν, ο κ. Σαλβίνι δεν παύουν να είναι πολιτικοί απόγονοι των ίδιων αποκρουστικών ιδεών που πριν από 80 χρόνια αιματοκύλισαν την Ευρώπη, συμπληρώνει.

Σημειώνει εξάλλου ότι η ΕΕ βρίσκεται σε κρίση και απειλείται από μια μεγάλη οπισθοδρόμηση, η οποία έχει ως έκφραση την ανησυχητική και επικίνδυνη άνοδο ακροδεξιών δυνάμεων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτή η τάση, προσθέτει, είναι κίνδυνος διάλυσης της Ευρώπης, για αυτό και οι προσεχείς Ευρωεκλογές έχουν μια τεράστια σημασία. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, για να αποφύγει αυτή την οπισθοδρόμηση η Ευρώπη οφείλει να κινηθεί πιο δραστικά προς την κατεύθυνση μιας βαθύτερης πολιτικής ενοποίησης, με ισχυρότερο κοινοτικό προϋπολογισμό, μειώνοντας παράλληλα το έλλειμμα δημοκρατίας.

«Αυτό το έργο μπορούν να το φέρουν σε πέρας μόνο οι αριστερές προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη» λέει. Μεταξύ των προτεραιοτήτων για την επόμενη πενταετία, προτάσσει τέλος περισσότερη ανάπτυξη στη θέση της αιώνιας λιτότητας, ενίσχυση των πολιτικών συνοχής και της κοινής αγροτικής πολιτικής αντί περικοπών, περισσότερα χρήματα για την έρευνα, την καινοτομία την εκπαίδευση, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση