ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανακηρύχθηκαν οι έξι νέοι ευρωβουλευτές (φωτος)

Τρίτο κόμμα το ΔΗΚΟ με ποσοστό 13.81% και τέταρτο κόμμα η ΕΔΕΚ με ποσοστό 10.58%

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πέραν των 600 χιλιάδων εγγεγραμμένων πολιτών κλήθηκαν σήμερα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για εκλογή των έξι ευρωβουλευτών που θα εκπροσωπούν την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 18:00 το απόγευμα χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση. Το τελικό ποσοστό προσέλευσης έφτασε το 42,8%. Η αποχή ανήλθε στο 57,2%.

Συνεχής ενημέρωση

00:18 Στις 2 Ιουλίου αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέοι ευρωβουλευτές

00:10 Ανακηρύχθηκαν από τον Έφορο Εκλογών οι έξι νέοι ευρωβουλευτές

00:05 Αναλυτικά τα αποτελέσματα ανά κόμμα

ΑΚΕΛ–ΑΡΙΣΤΕΡΑ–ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 77241 - 27,49%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ 10673 - 3,80%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 38756 - 13,80%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 81539 - 29,02%
ΕΔΕΚ ΚΙΝΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ 29715 - 10,58%
ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ 23167 - 8,25%
ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΥΠΡΟΥ 2208 - 0,79%
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 457 - 0,16%
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ 607 - 0,22%
ΣΥΜΜΑΧΙΑ – ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 9232 - 3,29%
ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ 569 - 0,20%
ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑΣΕΜΙ 4786 - 1,70%
ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΥΠΡΟΥ 170 - 0,06%
ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ ΧΑΡΗΣ 276 - 0,10%
ΜΑΡΔΑΠΗΤΤΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ 234 - 0,08%
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΜΙΧΑΛΗΣ 1305 - 0,46%

00:00 Κώστας Μαυρίδης: Έχω επίγνωση αυτού του γεγονότος και θα το διαχειριστώ με ευθύνη

«Ευχαριστώ τις χιλιάδες των παραδοσιακών και πιστών του ΔΗΚΟ, καθώς και εκείνους που δεν ανήκουν παραδοσιακά στο κόμμα, αλλά επέλεξαν να με εμπιστετούν. Έχω επίγνωση αυτού του γεγονότος και θα το διαχειριστώ με ευθύνη. Τους καλώ να μου έχουν εμπιστοσύνη.
Ενόσω η κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους στην Κύπρο συνεχίζεται, ο αγώνας για ελευθερία συνεχίζεται και γι’ αυτό, σε οποιονδήποτε Ευρωβουλευτή, σε όποια ομάδα και να ανήκει, θα πρέπει η προμετωπίδα μας να παραμένει το Κυπριακό και ο αγώνας για ελευθερία.
Σε σχέση μ’ εμένα, θα δώσω ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και στην απονομή δικαιοσύνης. Δηλαδή, οι ευρωπαϊκές νομοθεσίες στην Κύπρο να γίνονται κατά ουσιαστικό τρόπο εφαρμοστές»

23:55 Γιώργος Γεωργίου: Θα συνεχίσω έντιμα αγωνιστικά με ανιδιοτέλεια αυτό που πρόσφερα 

«Είναι ανάμικτα τα συναισθήματα αφού αφήνω την κυπριακή βουλή με θέματα που με απασχόλησαν έντονα όπως της παιδείας, είναι μια νέα πρόκληση, θεωρώ ότι εκεί γίνονται πολλά πράγματα οφείλουμε άλλα από κοινού όσο και ομάδα αριστεράς να τα παλέψουμε, τόσο για το Κυπριακό, όσο για θέματα υγείας παιδείας, θέματα τα οποία απασχολούν τον κυπριακό λαό στην καθημερινότητα του.

Θα συνεχίσω έντιμα αγωνιστικά με ανιδιοτέλεια αυτό που πρόσφερα εδώ να προσπαθήσω να ανταποκριθώ σε συνθήκες πολύ πιο δύσκολες όπως είναι οι ευρωπαϊκές.

Μέσα από την πολιτική επιλογή να στηρίξουμε την υποψηφιότητα Νιαζί, σε ένα κλίμα ρατσιμού, ανόδου του νεοφασισμού στην Ευρώπη, θεωρώ ότι η παρουσία του Νιαζί τόσο στο θέμα του Κυπριακού, όσο και θέματα δημοκρατίας και καλλιέργειας της πολυπολιτισμικότητας στον ευρωπαϊκό χώρο, νομίζω ότι έχει να δώσει πολλά. Σε εμάς δεν υπάρχει το ζήτημα της ατομικής δικαίωσης. Θεωρώ ότι η μη εκλογή Νεοκλή με την έντονη παρουσία που είχε θα μας λείψει και θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να τον αναπληρώσουμε. Δώσαμε μια έντιμη μάχη, μπορούμε να βλέπουμε ο ένας τον άλλο στα μάτια, το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους συνεχίζουμε την επόμενη μέρα συντροφικά.»

23:50 Δημήτρης Παπαδάκης: Οι πολίτες έστειλαν μήνυμα στο λαό

«Θέλω να ευχαριστήσω τους συναγωνιστές και συναγωνίστριες της ΕΔΕΚ για την μάχη και τους φίλους που αποτελούσαν το εκλογικό επιτελείο. Πάνω απ’ όλα, ευχαριστώ τους δημοκρατικούς πολίτες που στήριξαν την δική μας υποψηφιότητα και έστειλαν μήνυμα στο λαό ότι υπάρχουν δημοκρατικά αντανακλαστικά.»

23:45 Λευτέρης Χριστοφόρου: Κατορθώσαμε να κρατηθούμε στην πρώτη θέση

Παρά τις αντιξοότητες, ο ΔΗΣΥ κατόρθωσε να κρατηθεί στην πρώτη θέση και να στείλει το μήνυμα στην Ευρώπη ότι η κατ'εξοχήν δημοκρατική παράταξη μένει στην πρωτιά και διατηρεί την ευρωπαϊκή εικόνα για την πατρίδα μας.

23:40 Νιαζί: Αυτό το αποτέλεσμα έχει ιδιαίτερη σημασία

Εισερχόμενος του συνεδριακού κέντρου όπου θα πραγματοποιηθεί η ανακήρυξη των έξι ευρωβουλευτών, προέβει σε δηλώσεις ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής  Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Αφού ευχαρίστησε του Τ/κ ψηφοφόρους, ο κ. Κιζίλγιουρεκ ανέφερε πως αυτό το αποτέλεσμα έχει ιδιαίτερη σημασία. Πρόεσθεσε δε πως «πρέπει να συμπράξουμε όλοι για να δώσουμε ήττα στον εθνικισμό».

«Αυτό το αποτέλεσμα έχει ιδιαίτερη σημασία.
Υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά θέματα που απασχολουν ευρωπαίους πολίτες, όπως η άνοδος του εθνικισμού που απειλεί τους θεσμούς της Ευρώπης. Να συμπράξουμε όλοι για να δώσουμε ήττα στον εθνικισμό.Υπάρχουν θέματα που απασχολούν την Ευρώπη και εμάς, όπως το περιβάλλον. Θέλω να ευχαριστήσω τους Τουρκοκύπριους ψηφοφόρους για τους οποίους η εκλογική διαδικασία δεν είναι εύκολη, αφού αρκετοί αντιμετώπισαν προβληματα, κυρίως γραφειοκρατίας, και το 20% που ήρθαν να ψηφίσουν, δεν μπόρεσαν.»

23:40 Λουκάς Φουρλάς: Φάρος στη ζωή μου ειναι να υπηρετώ τον άνθρωπο

«Να πω ευχαριστώ σε αυτούς που με τίμησαν με την ψήφο τους και υιοθέτησαν αυτό που πρεσβεύω και εκπροσωπώ, που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πολίτη που μπαίνει σε αυτή τη μάχη προσπαθώντας αν εκπροσωπήσει τους συμπολίτες του. Έχω δηλώσει από την αρχή ότι φάρος στη ζωή μου ειναι να υπηρετώ τον άνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο. Δεν είμαι πολιτικός ούτε θα γίνω πολιτικός, ένα σκοπό έχω μόνο. Ό, τι μπορώ να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο στην πατρίδα μου και την Κύπρο. Νομίζω ότι η επιλογή μου από τους πολίτες έστειλε ένα μήνυμα το οποίο είναι ξεκάθαρο. Ότι αυτός ο λαός και ο κόσμος χρειάζεται πλέον ανθρώπους να τον εκπροσωπούν που είναι κοντά του και εγώ είμαι ένας απλός πολίτης που για 23 χρονια με μισθό αγωνιζόμενος για τα προς το ζην και νομίζω ότι αυτό που εκπροσωπώ υιοθετήθηκε από τους πολίτες. Δεν χρειάζεται να είμαστε όλοι πολιτικοί, δεν χρειάζεται να έχουμε όλοι απόψεις για τα πάντα φτάνει να είμαστε κοντά στον άνρθωπο να ξέρουμε τις ανάγκες του, τον πόνο του και να προσπαθούμε στον βαθμό που μπορεί ο καθένας να βοηθήσει. Όλοι κρινόμαστε όχι από αυτά που λέμε αλλά από την στάση ζωής μας και εγώ θα κριθώ από αυτά που θα κάνω. Το να εκλεγώ από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ ως αριστίνδην ήταν πολύ μεγάλη τιμή την οποία θα ανταποδώσω με όλες μου τις δυνάμεις. Υπάρχουν πολλά που μπροούν να γίνουν, η Ευρώπη μας προσφέρει πολλά όπλα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε.»

23:34  Στο συνεδριακό έχει αρχίσει η άφιξη κόσμου κυρίως ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ.

Πρώτος από του νέους ευρωβουλευτες έφθασε στο συνεδριακό ο Γιώργος Γεωργίου. Ο χώρος του συνεδριακού είναι υπό αυστηρή επιτήρηση της Αστυνομίας.

22:30 Μαρίνος Μουσιούττας: Απόλυτα σεβαστό και αποδεκτό το αποτέλεσμα

«Οι εκλογές αποτελούν την πεμπτουσία της δημοκρατικής διαδικασίας. Ο λαός έκρινε και αποφάνθηκε.

Απόλυτα σεβαστό και αποδεκτό το αποτέλεσμα. Να συγχαρώ τον Κώστα Μαυρίδη για την επανεκλογή του και να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στον σημαντικό ρόλο, της εκπροσώπησης του Δημοκρατικού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο. Η στήριξη και η βοήθεια μου είναι δεδομένη.

Την ίδια ώρα θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμπατριώτες μας που τίμησαν με τη ψήφο τους το Δημοκρατικό Κόμμα. Ειδικότερα όμως θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω όλες και όλους τους φίλους που με τίμησαν με την ψήφο τους. Η φιλία και η εκτίμηση μου, να είναι σίγουροι πως θα μας συνοδεύει για πάντα.»

21:35: Καρογιάν: Η ΔΗΠΑ πέτυχε άθλο

«Χωρίς ψεύτικες μετριοφροσύνες και χωρίς αλαζονεία αυτό που κατέγραψε η ΔΗΠΑ κατά γενική ομολογία αποτελεί επιτυχία» ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν σημειώνοντας πως αν κάποιος αναλογιστεί τις δυσκολίες το ποσοστό που κατέγραψε η ΔΗΠΑ μόνο ως άθλος μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο ίδιος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους συνεργάτες του και στα μέλη του κόμματος για τον αγώνα και την εμπειρία που προσέφεραν, κάνοντας εφικτό τον στόχο του 3,6%. Όπως είπε με αυτό τον τρόπο συμμετέχει στο εθνικό συμβούλιο, μπορεί να ακούγεται η φωνή της, να συμμετέχει στο πολιτικό και κομματικό γίγνεσθαι. «Να συγχαρώ όλους τους συνεργάτες μου, να ευχαριστήσω τα μέλη της παράταξης που από την πρώτη μέρα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να μπορεί η νεοσύστατη παράταξη να καταγράφει ποσοστά που κατά γενική ομολογία να θεωρούν ως έναν από τους ουσιαστικούς νικητές της αναμέτρησης» κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η ΔΗΠΑ ξεκίνησε από το μηδέν.

21:26 Αναστασιάδης: Ευαρέσκεια για τη συμμετοχή των Τ/κ

Με γραπτή του δήλωση ο Πρόεδορς της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες τους προς όλους όσους άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ παράλληλα ανέφερε πως είναι ανησυχητικό ότι μεγάλη μερίδα επέλεξε την αποχή. Εξέφρασε δε την ευαρέσκειά του για την αυξημένη για την αυξημένη συμμετοχή των Τ/κ

«Εκφράζω την ικανοποίηση μου γιατί οι σημερινές εκλογές διεξήχθησαν σε ένα κλίμα απόλυτου πολιτικού πολιτισμού, όπως αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Θα ήθελα να απευθύνω θερμές ευχαριστίες προς όλους όσους εργάστηκαν και έφεραν με απόλυτη επιτυχία σε πέρας την αποστολή τους. Συγχαίρω όσους εκ των υποψηφίων θα λάβουν την εντολή του λαού και είμαι βέβαιος ότι ενωμένοι θα εργαστούν για το καλώς νοούμενο συμφέρον των Κυπρίων πολιτών. Την ίδια στιγμή εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς όσους των πολιτών άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, δεν παύει όμως να είναι ανησυχητικό ότι μια μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας επέλεξαν την αποχή. Ένα φαινόμενο που  πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά σε κυπριακό και  ευρωπαϊκό επίπεδο.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην εκφράσω την ευαρέσκεια μου και για την αυξημένη συμμετοχή των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων.

Οι εκλογές έχουν τελειώσει. Από αύριο αυτό που προέχει είναι η συνεργασία όλων, ώστε με αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσουμε τις όποιες απειλές δέχεται η πατρίδα μας, να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και από κοινού να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν το κράτος μας αντάξιο των προσδοκιών του λαού μας.»

21:22 «Το αποτέλεσμα των εκλογών εκπληρώνει τον στόχο που θέσαμε: να παραμείνουμε η πρώτη πολιτική δύναμη κ να διατηρήσουμε τις δύο έδρες στo @Europarl_EL. Εκεί ανήκουμε κ εκεί θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις μάχες για την #Cyprus κ την #Europe.» η ανάρτηση του ΔΗΣΥ στο twitter

21:17  ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΜΕΝΩΝ ΨΗΦΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΩΣ 100%

ΔHΣY 29.01%
AKEΛ 27.49%
ΔHKO 13.81%
EΔEK 10.58%
EΛAM 8.24%
ΔHΠA 3.8%

21:16 Παπαδόπουλος: Δεν κατάφεραν να πλήξουν το ΔΗΚΟ

«Το ΔΗΚΟ πέτυχε σημαντική αύξηση του ποσοστού του σε σύγκριση με το 2014 και σε ποσοστά που αγγίζουν αυτά των βουλευτικών εκλογών. Συγχαρητήρια δίνουμε και στην ΕΔΕΚ που πέτυχε να εκλέξει Ευρωβουλευτή και να συνεχίσει την εκπροσώπησή της στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο περήφανος κόσμος του ΔΗΚΟ, κάποιοι θέλησαν να πλήξουν το κόμμα αλλά στέκεται όρθιο. Ευχαριστώ, στελέχη και εθελοντές για την αφοσίωσή τους, καθώς και τους χιλιάδες συμπολίτες μας, που αναγνώρισαν με την ψήφο τους την επιτυχημένη δράση μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Συνεχίζουμε ακόμα πιο διεκδικητικά την δράση μας, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη. Κόντρα στην ακροδεξιά για άνοδο, εμείς συνεχίζουμε, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

21:07 Τορναρίτης: Παραμένω στην πρώτη γραμμή της παράταξης

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης έστειλε συγχαρητήρια στο Λουκά Φουρλά και τον Λευτέρη Χριστοφόρου. Παράλληλα σημείωσε ότι παραμένει στην πρώτη γραμμή της παράταξης. Τέλος, ευχαρίστηκε τον κόσμο του ΔΗΣΥ.

«Θερμά συγχαρητήρια στον Λουκά και τον Λευτέρη. Ευχαριστώ από καρδιάς τους χιλιάδες πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους. Ευχαριστώ και όλους τους άλλους πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες και άσκησαν το δικαίωμα της ψήφου. Εύχομαι και στους έξι νέους ευρωβουλευτές να δυναμώσουν τη φωνή της πατρίδας μας στην Ενωμένη Ευρώπη.
Προσωπικά παραμένω στην πρώτη γραμμή της παράταξης με πυξίδα μου τον πατριωτικό ρεαλισμό, τη φιλελεύθερη ιδεολογία μας και τον μεγάλο προσωπικό μου στόχο, την Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Κύπρο.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον υπέροχο κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού.»

21:07 Σταυροί προτίμησης ΑΚΕΛ στο 38% - 1ος ο Γεωργίου, 2ος ο Νιαζί, 3ος ο Συλικιώτης

21:06 Σταυροί προτίμησης ΔΗΣΥ στο 38% - 1ος ο Φουρλάς, 2ος ο Χριστοφόρου, 3ος ο Τορναρίτης

21:00 Άντρος Κυπριανού: Ο ΔΗΣΥ έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο

Πετύχαμε τους στόχους μας, ήταν η πρώτη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού από τα γραφεία του κόμματος. Ανέφερε δε πως, ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Παράλληλα ο κ. Κυπριανού, ανέφερε πως σε αυτές τις εκλογές ο ΔΗΣΥ έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Τέλος ο κ. Κυπριανού, αναφερόμενος στο ποσοστό που έλαβε το ΑΚΕΛ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σίγουρα είμαστε πάνω από 27%»

«Πρώτα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους πολίτες που βοήθησαν το ΑΚΕΛ να πετύχει τους στόχους του ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού σημειώνοντας πως στόχος ήταν οι δύο έδρες και η αύξηση των ποσοστών. «Τη δύναμη που μας έδωσαν θα την ανταποδώσουμε» ανέφερε ο κ. Κυπριανού σημειώνοντας πως «θα επιμείνουμε στην προσπάθεια της αποχής». «Εκφράζουμε την ικανοποίηση για το ότι ο κόσμος έφραξε τον δρόμο στην Ακροδεξιά» ανέφερε εκφράζοντας την ελπίδα ότι «τα κόμματα που βρέθηκαν απέναντί στο ΕΛΑΜ να βρεθούν και μετά τις εκλογές. Πλέον κανένας δε μπορεί να πει ότι δεν γνωρίζει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όπως είπε στόχος του ΑΚΕΛ ήταν «να παρουσιάσουμε ένα δικοινοτικό ψηφοδέλτιο. «Ο δικοινοτικός χαρακτήρας του ψηφοδελτίου πολεμήθηκε από τις δύο πλευρές καθώς όπως είπε «ο ΔΗΣΥ έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο έσπειρε την καχυποψία. Ο ΔΗΣΥ καλείται να βγάλει τα συμπεράσματά του από την υποχώρηση 10% μονάδων από την προηγούμενη αναμέτρηση». «Υποχώρηση που στέλνει το μήνυμα για αλλαγή πορείας σε Κύπρο και Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Κυπριανού. Ο Άντρος Κυπριανού επεσήμανε πως το ΑΚΕΛ θα είναι σίγουρα πάνω από το 27% σημειώνοντας πως είχε αύξηση ποσοστών και στις ευρωεκλογές του 2014 και στις βουλευτικές του 2016».

20:45 Αβέρωφ Νεοφύτου: Λάβαμε το μήνυμα της κοινωνίας

Δηλώσεις από την Πινδάρου παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο στόχος του κόμματος δεν ήταν εύκολος αλλά επιτεύχθηκε. Πρόσθεσε δε πως, η άνοδος του εθνικιστικού κόμματος ακόμα και αν δεν έχει εκλέξει ευρωβουλευτή, πρέπει να μας προβληματίσει.

«Το αποτέλεσμα εκπληρώνει τον στόχο μας ως ΔΗΣΥ να παραμείνουμε η πρώτη πολιτική δύναμη και να διατηρήσουμε τις δύο έδρες. Εκεί ανήκουμε και εκεί θα συνεχίσουμε τις μάχες για τον τόπο μας και για μια καλύτερη Ευρώπη. Θα υπερβάλουμε εαυτόν, να μείνει ξεκάθαρος ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας μας. Ο στόχος δεν ήταν εύκολος αλλά επιτεύχθηκε σε μια πρωτοφανή ομοβροντία μηδενισμού από το σύνολο αντιπολίτευσης. Η έκτη συνεχόμενη νίκη για ΔΗΣΥ από το 2013. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ευρώπη, κόμμα εξουσίας να παραμένει πρώτη πολιτική δύναμη έχοντας να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς συνθήκες του τόπου και της κοινωνίας μας. αναγνωρίζουμε το μήνυμα κοινωνίας προς κυβερνητική παράταξη και συνολικά στο πολιτικό σύστημα. Η άνοδος του εθνικιστικού κόμματος ακόμα και αν δεν έχει εκλέξει ευρωβουλευτή, πρέπει να μας προβληματίσει. Θα πρέπει να αφουγκραστούμε κοινωνία και να δούμε τα αίτια που γεννούν αυτά τα φαινόμενα. Ως ΔΗΣΥ θα αναλύσουμε με σοβαρότητα το εκλογικό αποτέλεσμα και όπου χρειάζεται να προχωρήσουμε σε όποιες αλλαγές χρειαστούν θα το πράξουμε. Κορυφαία προτεραιότητα μας παραμένει η συνεργασία με την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρέπει να προχωρήσουμε στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις του τόπου. Τη συμμετοχή των τ/κ τη θεωρούμε όπως δηλώσαμε από την αρχή θετική, αποτελεί την πιο έμπρακτη αναγνώριση Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι εκλογές έχουν τελειώσει, εμείς πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Είναι κρίσιμο να πετύχουμε εθνική συνεννόηση και ευρύτερη δυνατή συναίνεση για το καλό του τόπου.»

20:33 Να μας αναμένετε πιο ενωμένους, λέει το ΕΛΑΜ

«Το ΕΛΑΜ έχει αυξήσει τα ποσοστά και την αποδοχή του κάτι που καταγράφεται στα ποσοστά μας. Ο αγώνας μας δεν ηταν εκλογικός και θα συνεχίσουμε  Να μας αναμένετε πιο ενωμένους και πιο δυνατούς από ποτέ», δήλωσε εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ.

20:30 Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις κατά τις 21.00, όπως ανέφεραν πηγές από το κόμμα, όπου επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση για τα αυξημένα ποσοστά που φαίνεται να λαμβάνει σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα.

20:27 Γύρω στις 21:30 αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν

20:18 Σιζόπουλος: Η ΕΔΕΚ είναι πολύ δυνατή για να τη γονατίσουν

Από τα γραφεία της ΕΔΕΚ πραγματοποίησε δηλώσεις ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, όπου σύμφωνα με τα αποτελέσματα το κόμμα του κλείδωσε την έκτη έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιου.

«Ευχαριστούμε ψηφορόρους παραδοσιακούς και όλους που προερχονται από άλλους πολιτικούς χώρους διαβεβαιώνω ότι θα τιμήσουμε και θα σεβαστούμε ψήφο τους. Δεν είναι η ώρα να προτάξουμε όσα μας χωρίζουν αλλά όσα μας ενώνουν, και ενωμένοι στην βάση κοινού σχεδιαδμού να προασπίσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στην ΕΕ για να κατοχυρώσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.»

Είναι η ώρα ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και να διεκδικήσουμε τη λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων σε βάρος της. Η ΕΔΕΚ με την συμμετοχή της στην σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου και στο Ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια όπως έπραξε και στο παρελθόν, για να δυναμώσει αυτή την φωνή . Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους υποψήφιους και υποψήφιες για τον αγώνα τους, συνεχίζουμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά. Πρέπει να πράξουν πολλά τα κόμματα αλλά δεν είναι ώρα. Η ΕΔΕΚ είναι πάρα πολυ δυνατή για να την γονατίσουν».

20:15 Περδίκης: Ήταν μια εκλογική αποτυχία

Δηλώσεις παραχώρησε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης,  ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως «κρατάμε την καλή συνεργασία με τη Συμμαχία. Τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν και θα παρθούν αποφάσεις για να είμαστε πιο δυνατοί και πιο πειστικοί στην κοινωνία». Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως ήταν μια εκλογική αποτυχία. 

Από την πλευρά του ο Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα αποκαρδιωτικό.

Περδίκης:Κρατάμε την καλή συνεργασία με Συμμαχία τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν και θα παρθούν οι αποφάσεις για να είμαστε πιο δυνατοί πιο πειστικοί στην κοινωνία.

20:11 Απόλυτη ικανοποίηση στο ΔΗΚΟ από τα αυξημένα ποσοστά

Απόλυτη ικανοποίηση εκφράζουν στελέχη του ΔΗΚΟ για τα αυξημένα ποσοστά του κόμματος.

Σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014, κατά τις οποίες το ΔΗΚΟ έλαβε 10,83%, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι το ΔΗΚΟ αυξάνει το ποσοστό του που μπορεί να αγγίξει μέχρι και το 14%, σύμφωνα με όσα λένε στο ΔΗΚΟ.

Ικανοποίηση εκφράζεται και για το γεγονός ότι λειτούργησε σωστά ο εκλογικός μηχανισμός.

20:10 Συγκεντρώνεται κόσμος έξω από τα γραφεία του ΑΚΕΛ

Κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται έξω από τα γραφεία του ΑΚΕΛ όπου έχει στηθεί γιγαντο-οθόνη και μεταδίδονται τα ανεπίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού βρίσκεται από το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

20:05 ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΜΕΝΩΝ ΨΗΦΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΩΣ 94%

ΔΗΣΥ 29.09% 
ΑΚΕΛ 27.4%
ΔΗΚΟ 14%
ΕΔΕΚ 10.6% 
ΕΛΑΜ 8% 
ΣΠ/ΟΙΚ 3% 
ΔΗΠΑ 3.8% 
ΓΙΑΣΕΜΙ 2%

19:50 -  Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επέστρεψε γύρω στις 19:40 στα γραφεία του ΔΗΣΥ από το Προεδρικό, όπου παρακάθισε σε σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή και συνεργατών τους, σε σχέση με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Ο κ. Νεοφύτου αναμένεται να προβεί σε δήλωση γύρω στις 2030.

Σύμφωνα με πηγές της "Κ" το πως προχωρά η καταμέτρηση των ψήφων 

19:33: ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΜΕΝΩΝ ΨΗΦΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΩΣ 66%

ΔΗΣΥ 29% 
ΑΚΕΛ 27%
ΔΗΚΟ 13.7% 
ΕΔΕΚ 10.5% 
ΕΛΑΜ 8.6%
ΣΠ/ΟΙΚ 3.2% 
ΔΗΠΑ 3.7% 
ΓΙΑΣΕΜΙ 2% 

19:20: ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΜΕΝΩΝ ΨΗΦΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΩΣ 48%

ΔΗΣΥ 29%
ΑΚΕΛ 27.8% 
ΔΗΚΟ 13.3% 
ΕΔΕΚ 10.6% 
ΕΛΑΜ 8.7% 
ΣΠ/ΟΙΚ 3.2% 
ΔΗΠΑ 3.6% 
ΓΙΑΣΕΜΙ 2% 

19:00  με καταμετρημένο το 21,59% των ψήφων

ΑΚΕΛ 28.34%
ΔΗΣΥ 27.67%
ΔΗΚΟ 12.92%
ΕΔΕΚ 10.9%
ΕΛΑΜ 9.11%
ΣΠ/ΟΙΚ 3%
ΔΗΠΑ 3.6%
ΓΙΑΣΕΜΙ 2.5%

18:57 Η επικοινωνιακή διαχείριση του ΔΗΣΥ

Το επικοινωνιακό του αφήγημα ετοίμασε από το μεσημέρι ο Δημοκρατικός Συναγερμός για το πώς θα εξηγήσει την πτώση των ποσοστών σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014 όταν έλαβε 37%. Όπως αναφέρουν στελέχη στόχος είναι να χαμηλώσουν τους τόνους αντιπαράθεσης με το ΑΚΕΛ και να δείξει ταπεινότητα ασχέτως του αποτελέσματος. Στις τοποθετήσεις τους θα υπογραμμίσουν ότι κατά τις ευρωεκλογές του 2014 υπήρχαν στο ψηφοδέλτιο η Ελένη Θεοχάρους που πλέον ανήκει στην Αλληλεγγύη και ο Δημήτρης Συλλούρης. Στόχος όπως λέγεται θα είναι να υπογραμμίσουν τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών του 2016

18:45 Δεν θα ακολουθήσουμε το ΑΚΕΛ στους υψηλούς τόνους, διαμηνύει ο ΔΗΣΥ

Οι εκλογές τελείωσαν και ο ΔΗΣΥ δεν θα ακολουθήσει το ΑΚΕΛ στους υψηλούς τόνους που κρατά έναντι του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, είναι το μήνυμα που στέλλει η Πινδάρου, μετά τη δημοσιοποίηση τω αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων εξόδου (exit polls) για τις Ευρωεκλογές.

Αυτό που σημειώνεται είναι πως στόχος ήταν ο ΔΗΣΥ να παραμείνει δυνατός και η Κύπρος ενωμένη και ισχυρή στην ΕΕ.

18:32 Ανοδο και μικρή διαφορά με τον ΔΗΣΥ «βλέπουν» στο ΑΚΕΛ

Άνοδο στα ποσοστά του και μικρότερη διαφορά με τον ΔΗΣΥ σε σχέση με τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του 2014, αναμένουν στο ΑΚΕΛ ενώ ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού δεν αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις πριν τις 20:00.

Στις εκτιμήσεις που κάνουν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος αναμένουν ότι ο ΔΗΣΥ θα κυμανθεί στο 29,5%, το ΑΚΕΛ θα λάβει ένα ποσοστό 28-28,5%, το ΔΗΚΟ 13%, η ΕΔΕΚ μεταξύ 11 και 12% και το ΕΛΑΜ γύρω στο 8%.

Στις εκτιμήσεις λαμβάνεται υπόψην και η αυξημένη αυτή τη φορά προσέλευση των Τουρκοκυπρίων.

18:29 Συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τα exit polls στην ΕΔΕΚ

Συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι στην ΕΔΕΚ μετά την ανακοίνωση των exit polls. Παράλληλα υπάρχει ικανοποίηση και από την προσέλευση του κόσμου τους στις κάλπες.

18:25 Συνολικά 5591 Τ/κ ψήφισαν στις ευρωεκλογές

18:21 Τελικό ποσοστό προσέλευσης 42,8%

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: 49,2%
ΛΕΜΕΣΟΣ: 44,2%
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: 48,3%
ΛΑΡΝΑΚΑ: 50,1%
ΠΑΦΟΣ: 48,3%
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: 62,5%
Ειδ. Εκλ. Κέντρα Τ/Κ 6,93%

Με εξαίρεση τα ειδικά εκλογικά κέντρα των Τ/κ η συμμετοχή ανέρχεται στο 47,95%.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014
ΛΕΥΚΩΣΙΑ: 41,97%
ΛΕΜΕΣΟΣ: 45,57%
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: 34,33%
ΛΑΡΝΑΚΑ: 47,98%
ΠΑΦΟΣ: 48,08%
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: 56,92%
Ειδ. Εκλ. Κέντρα Τ/Κ: 3,19%

18:15 Σχετική ικανοποίηση εκφράζουν στο ΔΗΚΟ λόγω exit polls

Στον πέμπτο όροφο του ΔΗΚΟ βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ με τους στενούς του συνεργάτες εκτιμώντας αποτελέσματα και αποτιμώντας τις ενδείξεις των exit polls.

«Τα exit polls δείχνουν αύξηση των ποσοστών του ΔΗΚΟ σε σύγκριση με τις Ευρωεκλογές του 2014. Περιμένουμε τα αποτελέσματα για να επιβεβαιωθεί η αύξηση αυτή, καθώς και το εύρος της. Θετική και η πολύ πιθανή διατήρηση των δύο εδρών της Κύπρου στο S&D», έγραψε στο twitter ο Χρύσης Παντελίδης.


18:00 Τα αποτελέσματα των exit polls


ΡΙΚ
ΔΗΣΥ - 28%-31,5%
ΑΚΕΛ – 27%-30,5%
ΔΗΚΟ – 11,5%-15%
ΕΔΕΚ – 9% - 11%
ΕΛΑΜ – 6,5% – 8,5%
ΔΗΠΑ – 3,5% – 5,5%
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – 2,5% - 4%

Σίγμα
ΔΗΣΥ - 28%-32%
ΑΚΕΛ - 26%-30%
ΔΗΚΟ - 13%-15.5%
ΕΔΕΚ - 9%-11%
ΕΛΑΜ - 7.5%-9.5%
ΔΗΠΑ - 3%-4.4%
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - 2%-4%

OMEGA
ΔΗΣΥ - 28%-32%
ΑΚΕΛ - 26.5%-30.5%
ΔΗΚΟ - 11.5%-14.5%
ΕΔΕΚ - 8%-11%
ΕΛΑΜ -7%-10%
ΔΗΠΑ - 2.2%-4.4%
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - 2.2%-4.4%

ΑΝΤ1
ΔΗΣΥ - 32% 30-33
ΑΚΕΛ - 26% 25-27
ΔΗΚΟ - 12% 11-13
ΕΔΕΚ - 10% 9-11
ΕΛΑΜ - 9% 8-10
ΔΗΠΑ - 4%
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - 3%

ALPHA
ΔΗΣΥ – 32,5-27,5%
ΑΚΕΛ – 30-25%
ΔΗΚΟ – 15-11%
ΕΔΕΚ – 11-8%
ΕΛΑΜ – 10,5%–7,5%
ΔΗΠΑ – 4,4%-2,0%
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – 6%-3%

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση