ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν παραιτείται από τον Όζερσαϊ η Άγκυρα

Ο κ. Ακιντζί παρακολουθεί σιωπηλά την επισκίαση του ρόλου του και ελπίζει ότι η κάλπη θα στείλει το κατάλληλο μήνυμα σε όσους διαφωνούν με την λύση

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Παρά την πτώση των ποσοστών του κόμματος του και τις περιορισμένες ελπίδες για ένα καλό αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο των «προεδρικών εκλογών», το αστέρι του Κουντρέτ Όζερσαϊ εξακολουθεί να λάμπει στους διπλωματικούς κύκλους της Άγκυρας. Η τουρκική πλευρά επιμένει στο γεγονός ότι ο κ. Όζερσαϊ είναι από τους λιγοστούς Τουρκοκύπριους διπλωμάτες που γνωρίζουν πολύ καλά το Κυπριακό και έχουν την δυνατότητα να προβάλλουν με επιτυχία τις τουρκικές θέσεις.

Στην παραπάνω εκτίμηση σειρά καλά ενημερωμένων πηγών της εφημερίδας μας, ρίχνουν φως οι τελευταίες πληροφορίες που βρίσκουν το φως της δημοσιότητας κατά τις τελευταίες ώρες, στο περιθώριο των όσων συνέβησαν πρόσφατα στους διπλωματικούς κύκλους του Βερολίνου. Η πληροφορία ότι η Άγκυρα θέλει να δει τον κ. Όζερσαϊ στο αξίωμα του διαπραγαματευτή της τ/κ πλευράς δεν εκπλήσσει τις πηγές της «Κ» στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τις πηγές μας αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη. Σε σειρά ζητημάτων η εμπιστοσύνη στον άξονα τουρκικής κυβέρνησης-ηγεσίας Μουσταφά Ακιντζί έχει χαθεί εδώ και καιρό και η Άγκυρα προβληματίζεται για το γεγονός ότι η πλειοψηφία των νέων και φιλόδοξων τ/κ πολιτικών δεν φέρει αρκετές γνώσεις και πείρα στο Κυπριακό. Για αυτούς τους λόγους η τουρκική πλευρά επιμένει στην συνεργασία με τον κ. Όζερσαϊ. 

Η θέση του Ακιντζί

Από την πλευρά του, το «προεδρικό» του κ. Ακιντζί παρακολουθεί σιωπηλά τον παραμερισμό του ρόλου του στο Κυπριακό. Ο ίδιος ο τ/κ ηγέτης και οι συνεργάτες του αναμένουν τις «εκλογές». Σύμφωνα με τους ίδιους, στην κάλπη η τ/κ κοινότητα θα δώσει την κατάλληλη απάντηση σε όσους επιδιώκουν να παρακάμψουν την βούληση τους για την επανένωση της Κύπρου και την τελική λύση στο Κυπριακό.

Στα πλαίσια του παραπάνω σκεπτικού, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες πληροφορίες από την τ/κ πλευρά, η ηγεσία του κ. Ακιντζί αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην νέα έκθεση του ΟΗΕ για το Κυπριακό και επιμένει στο γεγονός ότι πλέον έχουν στενεύσει απειλητικά τα χρονικά περιθώρια για την ομοσπονδιακή λύση, με βάση την τελευταία συμφωνία των δυο ηγεσιών στο Βερολίνο.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις στην τ/κ πλευρά, οι οποίες συζητούνται στο πολιτικό παρασκήνιο, μαζί με τον Τουφάν Έρχιουρμαν και τον Ερσίν Τατάρ, ο κ. Ακιντζί βρίσκεται κοντά στην δεύτερη αναμέτρηση των «προεδρικών». Ο κ. Όζερσαϊ ακολουθεί από μεγάλη απόσταση, με τα ποσοστά του να σημειώνουν σταθερή πτώση στα χρόνια της «διακυβέρνησης» του κόμματος του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σε πίεση ο Κόκκινος

Σε πίεση ο Κόκκινος

Ενοχλημένος εδώ και μέρες ο Πρόεδρος τη στιγμή που ο Αβέρωφ Νεοφύτου τον άδειασε ευσχήμως
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ