ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συναντήσεις με τα κόμματα είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στόχος του Έλληνα Πρωθυπουργού, ήταν να ακούσει τις θέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις και με τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Στόχος ήταν να ενημερωθεί για τις απόψεις όλων των πολιτικών δυνάμεων επι θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και να ενημερώσει για τις πολιτικές κατευθύνσεις της διακυβέρνησης του.

ΔΗΣΥ: Στήριξη από Ελλάδα

Η Ελλάδα θα στηρίξει τις προσπάθειες της Κύπρου για λύση του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, απερχόμενος από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Νεοφύτου συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εκλογή του και σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο κράτη ανεξάρτητα αλλά με ιδιαίτερους δεσμούς.

«Η Ελλάδα πέραν από εγγυήτρια δύναμη είναι και οι δεσμοί που έχουμε οι διαχρονικοί αλλά και η παρουσία της στην Ευρώπη. Ήταν και παραμένει το πιο γνήσιο και ανιδιοτελές στήριγμα διαχρονικά των εθνικών μας αγώνων. Αυτό πρέπει να διατηρήσουμε και σήμερα», είπε. Σημείωσε τις ιδιαίτερες σχέσεις του ΔΗΣΥ με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και με τον κ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας πως το κυβερνών κόμμα θα συμβάλει στο μέτρο του δυνατού για την περαιτέρω σφυρηλάτηση αυτών των σχέσεων.

ΑΚΕΛ: Να μείνει δεσμευμένος σε ΔΔΟ

Την επανέναρξη των συνομιλιών στο κυπριακό από εκεί που σταμάτησαν υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Κυπριανού αποχωρώντας από τη συνάντηση τόνισε πως η Κύπρος χωρίς λύση δεν έχει προοπτικές και θα οδηγηθεί σε οριστική διχοτόμηση.

Σχετικά ,με τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο γ.γ του ΑΚΕΛ είπε πως συμφώνησαν να έχουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Ερωτηθείς εάν η στάση της Αθήνας στη βάση λύσης του κυπριακού θα διαφοροποιηθεί από την αλλαγή κυβερνητικής σκυτάλης ο κ. Κυπριανού με νόημα σημείωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν συνεπέστατος στη βάση λύσης της ΔΔΟ. Θεωρώ συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού ότι και ο κ. Μητσοτάκης είναι δεσμευμένος σε αυτό το πλαίσιο λύσης.

ΔΗΚΟ: Συνεργασία με Ελλάδα

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο Έλληνα Πρωθυπουργό στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει σε μια δύσκολη και καθοριστική συγκυρία ευρύτερα για τον ελληνισμό. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως η Κύπρος σε συνεργασία με την Ελλάδα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να πιέσουν την Τουρκία. Τόνισε δε πως αυτή η περίοδος είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, λόγω των εξελίξεων σχετικά με την επανεκκίνηση των συνομιλιών, ως επίσης λόγω των τουρκικών προκλήσεων.

ΕΔΕΚ: Αύξηση της ελληνικής παρουσίας στην Κύπρο

Την ανάγκη για κοινή γραμμή Αθήνας και Λευκωσίας απέναντι στις τουρκικές μεθοδεύσεις μετάφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Η ΕΔΕΚ κατέθεσε και γραπτώς τις θέσεις της για ενεργειακά και κυπριακό οι οποίες στηρίζονται σε τρείς πυλώνες. Οι τρείς πυλώνες της ΕΔΕΚ είναι ο στρατηγικός, ο πολιτικός και ο ενεργειακός, στον οποίο προσανατολίζεται η ολοκήρωση των ενεργειακών σχεδιασμών.

Όπως επίσης είπε ο κ. Σιζόπουλος, μετέφερε στον κ. Μητσοτάκη την ανάγκη αυξημένης αριθμητικά παρουσίας του ελληνικού στρατού στην Κύπρο . «Ως εγγυήτρια δύναμη», σημείωσε, «η παρουσία της Ελλάδας στην Κύπρο είναι ανύπαρκτη».

Θεοχάρους: Είμαστε ευχαριστημένοι από τις λογικές τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη

Για την παρούσα κατάσταση του Κυπριακού και τις προοπτικές επίλυσής του συζήτησαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, σε συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας στη Λευκωσία.

Όπως ανέφερε η κ. Θεοχάρους σε δηλώσεις της, τη συνάντηση απασχόλησαν ακόμα η κατάσταση του ελληνισμού γενικότερα αλλά ειδικότερα στην Κύπρο και οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης, οι οποίες, όπως είπε, είναι ισχυρές.

Η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι είχε μια πολύ παραγωγική συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη.

«Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από τις πολύ λογικές και σώφρονες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού», είπε η Πρόεδρος του Κινήματος.

Σύγκληση πανεθνικής διάσκεψης πρότεινε ο Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

Τη σύγκληση πανεθνικής διάσκεψης η οποία θα πρέπει να προηγηθεί της αποδοχής μιας πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, πρότεινε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν.

«Μεταφέραμε στον Ελληνα Πρωθυπουργό την πρότασή μας για τη σύγκληση μιας πανεθνικής διάσκεψης στην οποία θα συζητηθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι που έχει θέσει η Τουρκία, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα και οι εναλλακτικές επιλογές που έχουμε έτσι ώστε σε πνεύμα συναίνεσης και εθνικής ευθύνης να καθορίσουμε τους δικούς μας στόχους και τη δική μας εθνική στρατηγική», δήλωσε ο κ. Λιλλήκας μετά τη συνάντηση.

Πρόσθεσε ότι μετέφεραν στον κ. Μητσοτάκη τη θέση ότι μια τρίτη διάσκεψη για το Κυπριακό χωρίς κατάλληλη προετοιμασία θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα στο ίδιο δίλημμα που συναντήσαμε στη Γενεύη και στο Κρανς Μοντανά, δηλαδή στην αποδοχή και ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων και λύση τουρκικών προδιαγραφών ή σε ένα νέο αδιέξοδο, με τη διαφορά ότι ένα τρίτο αδιέξοδο θα αλλάξει παντελώς τη φύση και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και θα επιτρέψει στην Τουρκία να προχωρήσει πως άλλες κατευθύνσεις.

Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι προτού γίνει αποδεχτή η σύγκληση μιας νέας διάσκεψης, πέραν από την κατάλληλη προετοιμασία, θα πρέπει να προηγηθεί μια πανεθνική διάσκεψη που θα τεθούν όλα στο τραπέζι και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Οικολογικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης Οικολόγων – Μητσοτάκη

Θέματα οικολογικά, ενέργειας αλλά και ο τουρκικός επεκτατισμός τέθηκαν στη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Περδίκης είπε ότι ήταν μια συνάντηση γνωριμίας κατά την οποία ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα οικολογικά θέματα της Κύπρου και για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και τις μεγάλες καταστροφές που φέρνουν μαζί τους, όπως είναι οι πυρκαγιές.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα ενέργειας και φυσικού αερίου, ο τουρκικός επεκτατισμός σε σχέση με την ελληνική και την κυπριακή ΑΟΖ και πώς αντιμετωπίζεται, με τους Οικολόγους να υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει για την Κύπρο η αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και η σταθερή θέση για κατάργηση των εγγυήσεων και της παρουσίας ξένων στρατευμάτων.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι το Κίνημα σκοπεύει να διατηρήσει τον διάλογο και μια δίοδο συνεργασίας με τον Πρωθυπουργό και το Γραφείο του γύρω από τα μεγάλα οικολογικά και περιβαλλοντικά θέματα που επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση