ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δημοσκόπηση «Κ»: Ισχυρό προβάδισμα Νίκου Χριστοδουλίδη (γραφικά)

Η υποψηφιότητα του πρώην ΥΠΕΞ κερδίζει απ’ όλους τους κομματικούς χώρους - Επισφαλείς οι εκτιμήσεις για τη δεύτερη θέση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του ΜΙΧΑΛΗ ΒΡΥΩΝΙΔΗ

Η ακτινογράφηση του πολιτικού σκηνικού, όπως αποτυπώνεται μέσα από την δημοσκόπηση της Symmetron για την Καθημερινή επιβεβαιώνει ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης παραμένει το αδιαμφισβήτητο φαβορί στην κούρσα των προεδρικών εκλογών. Η δυναμική του Χριστοδουλίδη, όπως διαφάνηκε από τις πρώτες δημοσκοπήσεις, παραμένει αμετάβλητη και ανθεκτική στις πιέσεις που εξασκούν τα αντίπαλα επιτελεία. Προηγείται με σημαντική διαφορά στον πρώτο γύρο των εκλογών και κερδίζει με μεγάλη άνεση και τους δύο διεκδικητές στο δεύτερο γύρο. Η δημοτικότητα του είναι υπερδιπλάσια των αντιπάλων και προηγείται σε όλα τα κριτήρια εικόνας που εξέτασε η δημοσκόπηση. Στην αντίληψη των ψηφοφόρων είναι το ακλόνητο φαβορί των εκλογών. Ασφαλώς, ο δρόμος προς τις εκλογές είναι ακόμα μακρύς και ενδεχομένως να κρύβει εκπλήξεις, ωστόσο στην παρούσα χρονική περίοδο η αξία της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη παραμένει σταθερή, ακλόνητη και με επιβλητική διαφορά έναντι των άλλων δύο βασικών διεκδικητών.

Η διεκδίκηση της δεύτερης θέσης είναι ρευστή και αμφίρροπη, καθιστώντας έτσι την αναμέτρηση μεταξύ του Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη ένα συγκλονιστικό θρίλερ που κόβει ανάσες. Η διαφορά που χωρίζει σήμερα τους δύο είναι βραχεία και ως εκ τούτου οποιεσδήποτε προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες. Πρόκειται για μια μάχη εκ του συστάδην μεταξύ δύο ισοδύναμων μονομάχων που θα κριθεί στις λεπτομέρειες ίσως στα τελευταία μέτρα του προεκλογικού αγώνα.

 

Made withVisme

Εκλογικό Περιβάλλον

Οι πολίτες ανησυχούν για την πορεία της χώρας, με το δείκτη απαισιοδοξίας να αγγίζει το 86%. Είναι πραγματικά τραγικό και αποκαρδιωτικό οι αισιόδοξοι πολίτες μιας χώρας να αποτελούν μόλις το 14% του πληθυσμού. Οι συζητήσεις των πολιτών εστιάζουν στην οικονομία, ανεργία και κόστος ζωής με 68% σε σύγκριση με 46% τον Μάρτιο. Τα σκάνδαλα και η διαφθορά είναι στη δεύτερη θέση με 31% και το κυπριακό στην τρίτη με μόλις 25% και φθίνουσα πορεία σε σύγκριση με προηγούμενες μετρήσεις.

Στα ιδανικά χαρακτηριστικά του νέου προέδρου οι πολίτες τοποθετούν τις ηθικές αξίες στην πρώτη θέση. Δίνουν έμφαση στην εντιμότητα και δικαιοσύνη (79%) και έπεται η οικειότητα με τους απλούς ανθρώπους (52%). Ως προς τις δεξιότητες και προτεραιότητες του ιδανικού προέδρου προβάλλουν τις προτάσεις για την οικονομία (58%), τις καινοτόμες προτάσεις για βελτίωση της ποιότητας ζωής (43%) και τις θέσεις στο κυπριακό (35%).

 

Made withVisme

Εικόνα Υποψηφίων

Ο Χριστοδουλίδης είναι ο μόνος υποψήφιος με θετικό πρόσημο δημοτικότητας. Η πλειοψηφία των πολιτών (57%) έχει θετική άποψη για τον Χριστοδουλίδη και 30% αρνητική. Για τους υπόλοιπους υποψήφιους οι αρνητικές κρίσεις υπερβαίνουν τις θετικές. Η δημοτικότητα του Νεοφύτου κυμαίνεται στο 25% και του Μαυρογιάννη στο 27% με τις αρνητικές κρίσεις να αγγίζουν το 67% για τον Νεοφύτου και το 42% για τον Μαυρογιάννη. Με αυτά τα δεδομένα και για τους δύο υποψήφιους, ο δρόμος προς την προεδρία είναι μάλλον δύσβατος. Από τους υπόλοιπους υποψήφιους ξεχωρίζει ο Δημητριάδης με δημοτικότητα 22%, που υπερβαίνει κατά πολύ την εκλογική του επιρροή.

Στα κριτήρια δεξιοτήτων διακυβέρνησης, ο Χριστοδουλίδης φαίνεται να μην έχει αντίπαλο. Προηγείται σε όλα τα κριτήρια με διαφορά λαμβάνοντας 29% στη διαχείριση του κυπριακού, 32% στη διαχείριση της οικονομίας, 35% στην κοινωνική πολιτική, 31% στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και 38% στη βελτίωση της εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου καταγράφει σημαντικό ποσοστό στη διαχείριση της οικονομίας της τάξης του 22% έναντι μόλις 10% για τον Μαυρογιάννη.

Πρώτος γύρος

 

Made withVisme

Το ενδιαφέρον για τον πρώτο γύρο εστιάζει στη μονομαχία που εξελίσσεται μεταξύ των διεκδικητών της δεύτερης πολυπόθητης θέσης, αφού ο Χριστοδουλίδης φαίνεται να εξασφαλίζει ξεκάθαρο προβάδισμα 19 μονάδων από το δεύτερο υποψήφιο. Η εκλογική επιρροή του Χριστοδουλίδη ανέρχεται στο 34% και διεμβολίζει όλους τους κομματικούς χώρους. Κερδίζει 69% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, αντλεί 32% από τον ΔΗΣΥ ενώ κερδίζει ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 22% από το ΑΚΕΛ. Επιπλέον, κερδίζει 51% από την ΕΔΕΚ, 53% από την ΔΗΠΑ, 31% από το ΕΛΑΜ, 29% από τους Οικολόγους, 36% από τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και 29% από τους ανένταχτους ψηφοφόρους.

Είναι εμφανές ότι η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη δεν είναι μόνο πολυσυλλεκτική αλλά κερδίζει σημαντικό όγκο εισροών από τα δύο κόμματα που στηρίζουν τους βασικούς του αντιπάλους. Η συνολική εκλογική επιρροή του Χριστοδουλίδη (34%) καταμερίζεται σε 7% από ΔΗΣΥ, 4% από ΑΚΕΛ, 6% από ΔΗΚΟ, 8% από τα υπόλοιπα κόμματα και 9% από τους πολίτες που δεν ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές. Αυτή η οριζόντια αποδοχή είναι ο βασικός λόγος της μέχρι σήμερα επιτυχημένης δημοσκοπικής πορείας του. Υποστηρίζεται από ένα ετερογενές ιδεολογικό σύνολο από την άκρα δεξιά μέχρι την αριστερά, που όμως συγκλίνουν σε μια κοινή τάση που διογκώνεται τα τελευταία χρόνια. Την απογοήτευση, απαξίωση και αποστασιοποίηση από τα κόμματα και τις ηγεσίες.

Οι εκτιμήσεις για τη δεύτερη θέση είναι επισφαλείς, λόγω της μικρής διαφοράς μεταξύ των δύο μονομάχων. Ο Νεοφύτου προηγείται οριακά με 15% έναντι 13% του Μαυρογιάννη που μόλις πρόσφατα εισήλθε στην προεκλογική μάχη. Η συσπείρωση στον ΔΗΣΥ κυμαίνεται στο 49%, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα του Νεοφύτου δεν είναι η επίδοση στον ΔΗΣΥ, που σίγουρα θα βελτιωθεί στην πορεία των εκλογών, αλλά οι ελάχιστες εισροές από άλλους χώρους. Η εκλογική επιρροή του Νεοφύτου εξαρτάται στην παρούσα φάση σχεδόν αποκλειστικά από τον ΔΗΣΥ, αφού το 15% καταμερίζεται σε 11% από ΔΗΣΥ, 2% από άλλα κόμματα και 2% από την αποχή.

Η συσπείρωση του ΑΚΕΛ είναι 49%, που κρίνεται σχετικά ικανοποιητική λόγω της πρόσφατης επιλογής του Μαυρογιάννη. Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2012 η συσπείρωση προς τον τότε υποψήφιο Μαλά ήταν 55%. Η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη αντιμετωπίζει σήμερα τα ίδια προβλήματα με την υποψηφιότητα Νεοφύτου. Εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το ΑΚΕΛ με μέτριας έντασης εισροές από άλλους χώρους. Η κατανομή της εκλογικής του επιρροής είναι 8% από ΑΚΕΛ, 3% από άλλα κόμματα και 2% από τους ανένταχτους. Επιπλέον, έχει να αντιμετωπίσει και τις σημαντικές εκροές ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ προς τον Χριστοδουλίδη.

Η πρόθεση ψήφου στα έγκυρα ψηφοδέλτια διαμορφώνει την εκλογική επιρροή σε 38% για τον Χριστοδουλίδη, 16% για τον Νεοφύτου, 14% για τον Μαυρογιάννη, 4% για τον Δημητριάδη, 3% για τον Κολοκασίδη και 2% αντίστοιχα για τον Χριστοφίδη και Χρίστου.

Σενάρια β΄ γύρου

Ο δεύτερος γύρος είναι μια νέα εκλογική διαδικασία και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα χωρίς να είναι γνωστές οι ενδεχόμενες συνεργασίες. Όμως, όπως αποτυπώνονται σήμερα οι τάσεις ο Χριστοδουλίδης εξασφαλίζει την εκλογή του στο δεύτερο γύρο και με τους δύο βασικούς διεκδικητές με επιβλητική μάλιστα διαφορά. Στα δύο σενάρια, η εκλογική του επιρροή είναι 57% έναντι 20% για τον Νεοφύτου και 56% έναντι 21% για τον Μαυρογιάννη. Στο σενάριο Μαυρογιάννη – Νεοφύτου, η μάχη είναι αμφίρροπη. Ο Μαυρογιάννης προηγείται οριακά με 37% έναντι 34% του Νεοφύτου.

Τα δεδομένα σήμερα είναι σαφέστατα υπέρ του Χριστοδουλίδη. Μια μεγάλη ομάδα των πολιτών έχει από καιρό εγκαταλείψει τα κομματικά στεγανά και απαξιώνει το πολιτικό κατεστημένο. Αυτό έδειξαν οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και οι ηγεσίες των κομμάτων είτε δεν το αντιλαμβάνονται ή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Ο ιδανικός υποψήφιος για τους πολίτες πρέπει να είναι άφθαρτος, έντιμος, δίκαιος και προσηνής. Ο Χριστοδουλίδης φαίνεται να πληροί αυτά τα χαρακτηριστικά και είναι μάλλον δύσκολη εάν όχι απίθανη η αποψίλωση του από τις επικοινωνιακές προσπάθειες των αντίπαλων επιτελείων. Επτά μήνες πριν τις εκλογές διατηρεί μια διαφορά σχεδόν είκοσι μονάδων που του επιτρέπει να διαχειρίζεται με ασφάλεια την προεκλογική του εκστρατεία. Σύμμαχος του η τάση αυτονόμησης των ψηφοφόρων που κινούνται ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των κομμάτων.

 

Made withVisme

 

Made withVisme

 

Made withVisme

Ο κ. Μιχάλης Βρυωνίδης είναι διευθύνων σύμβουλος της Symmetron Market Research.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Κύριοι Αβέρωφ και Μαυρογιάννη, καλά κάνετε να πάτε σε μακροχρόνια άδεια ξεκούρασης.

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Δημοσκοπήσεις: Τελευταία Ενημέρωση