ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημοσκόπηση «Κ» - Στο 0,5% το προβάδισμα Αβέρωφ έναντι Μαυρογιάννη

Η παρουσίαση της κυλιόμενης δημοσκόπησης της «Κ» - Symmetron Market Research (19-23 Ιανουαρίου) σε δείγμα 1003 ατόμων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μικρή ανατροπή παρουσιάζεται στη δεύτερη θέση κατά το τέταρτο κύμα κυλιόμενης δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό της «Κ» η Symmetron Market Research, επιβεβαιώνοντας το θρίλερ που θα παιχτεί για τη θέση του δεύτερου. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αποκτά οριακό προβάδισμα έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έστω και με μικρή πτώση, διατηρεί το προβάδισμά του αλλά και διψήφιο ποσοστό διαφοράς από τον δεύτερο ανθυποψήφιό του.

Μικρή πτώση Χριστοδουλίδη

Η εκλογική επιρροή του Νίκου Χριστοδουλίδη μειώθηκε οριακά από το 32,9% που παρουσίαζε στο τρίτο κύμα της κυλιόμενης, στο 32,4%. Διατηρεί, ωστόσο, τη διψήφια διαφορά 10 μονάδων από τους δύο άλλους ανθυποψηφίους του. Λαμβάνει το 31% της συναγερμικής ψήφου, παρουσιάζοντας πολύ μικρή πτώση σε σχέση με το τρίτο κύμα που παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή στην «Κ» και συγκέντρωνε το 33,1%. Οριακά πέφτει η συσπείρωση και στα άλλα τρία κόμματα του ενδιάμεσου χώρου που τον στηρίζουν, καθώς λαμβάνει το 68,2% των ΔΗΚΟϊκών, το 57% της ΕΔΕΚ και 43,5% της ΔΗΠΑ. Οι αντίστοιχες συσπειρώσεις στο τρίτο κύμα της κυλιόμενης ήταν 71,2% των ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων, 58,5% της ΕΔΕΚ και 51,9% της ΔΗΠΑ. Η συζήτηση περί συνεργασίας με το ΕΛΑΜ φαίνεται να έπληξε αναλόγως την υποψηφιότητά του στο προοδευτικό ακροατήριο, καθώς 10,5% των ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων στηρίζουν πλέον την υποψηφιότητά του τη στιγμή που το 12,1% τον στήριζε κατά το τρίτο κύμα της κυλιόμενης. Αντίθετα, παρουσίασε μικρή αύξηση εισροής από το ακροατήριο του ΕΛΑΜ που φτάνει το 15,8%. Παρουσιάζει αύξηση σε όσους απείχαν, φτάνοντας το 25% όσων απείχαν στις βουλευτικές εκλογές του 2021 και το 12,1% των Οικολόγων, οι οποίοι κατά το τρίτο κύμα έφταναν το 18,4%.

Προβάδισμα Αβέρωφ

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου κερδίζει 22,2%, καταγράφοντας 0,7% άνοδο από το τρίτο κύμα της κυλιόμενης που παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή στην «Κ». Αυξάνει από το 52,6%, στο 53,4% τη συσπείρωση του Συναγερμού, όπως επίσης αυξάνονται οριακά οι εισροές του από ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ. Λαμβάνει το 30,4% της ΔΗΠΑ, το 18,4% του ΕΛΑΜ, ενώ οι εισροές του από το ΔΗΚΟ την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους περιορίζονται στο 6,5%, 4,3% και 6,1% αντίστοιχα.

Οριακά τρίτος ο Μαυρογιάννης

Μικρή πτώση παρουσιάζει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, καθώς καταγράφει 21,7% από 21,9% που κατέγραφε στο τρίτο κύμα της κυλιόμενης δημοσκόπησης. Αυξάνεται η συσπείρωση του ΑΚΕΛ από το 76,3% στο 79%, διατηρεί 12,9% της ΕΔΕΚ, 13% της ΔΗΠΑ και αυξάνει την πράσινη ψήφο στο 33,3%. Από το ΔΗΚΟ λαμβάνει το 9,3%, ενώ αυξάνει τις εισροές του απ’ όσους απείχαν το 2021, από το 20,4% στο 22,8%. Ποσοστό 22,2% λαμβάνει και από ψηφοφόρους που έκαναν άλλες επιλογές το 2021.

Μικρή αύξηση παρουσιάζει ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, καθώς καταγράφει 4,5% με κύριο αιμοδότη του το ΕΛΑΜ, που συσπειρώνεται στο 60,5%. Ο Αχιλλέας Δημητριάδης καταγράφει 3,8%, μειώνοντας αρκετά την εισροή του από τον ΔΗΣΥ στο 1,1% και διατηρώντας στο 2,8% την ΑΚΕΛική ψήφο. Ο Γιώργος Κολοκασίδης καταγράφει 3% ενώ ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης 2%.

Ανάθεση:

Καθημερινή Κυπριακή Πολιτική & Οικονομική Εφημερίδα ΛΤΔ

Γραφείο:

Symmetron Market Research, μέλος ESOMAR

Ημερομηνία Διεξαγωγής:

19-23 Ιανουαρίου 2023

Κάλυψη:

Παγκύπρια αστικές και αγροτικές περιοχές, άνδρες και γυναίκες 18 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου

Μέγεθος Δείγματος:

1003 άτομα

Μέθοδος Δειγματοληψίας:

Τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία.

Συλλογή Δεδομένων:

Τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου

Τυπικό Περιθώριο Απόκλισης:

95% βαθμός εμπιστοσύνης, περιθώριο απόκλισης +/- 3,1

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Δημοσκοπήσεις: Τελευταία Ενημέρωση