ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελληνοτουρκικά: Ενημέρωση Σολτς, στήριξη από Μακρόν

O πρωθυπουργός έδειξε στον Γερμανό καγκελάριο χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Γιάννης Παλαιολόγος

Χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» έδειξε στον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρωινή συνάντησή τους χθες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενημέρωσε τον κ. Σολτς αναλυτικά για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία και για την επιθετική ρητορική της Άγκυρας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τη στήριξη στην Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή και για την ενεργειακή κρίση.

Σθεναρή δήλωση για τα ελληνοτουρκικά έκανε εξερχόμενος από τη σύνοδο, εν τω μεταξύ, ο Εμανουέλ Μακρόν. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε με σθένος τις ανησυχίες της Ελλάδας –τις νόμιμες ανησυχίες της– και καταδίκασε τις δηλώσεις ορισμένων Τούρκων αξιωματούχων, με τις οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω να εκφράσω τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων και ειδικότερα της Γαλλίας. Κανένας δεν μπορεί να θέτει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία κανενός κράτους-μέλους σήμερα. Αυτές οι δηλώσεις πρέπει να καταδικαστούν το συντομότερο, και αυτό ακριβώς κάνω εγώ εδώ μπροστά σας».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως ενημέρωσε τους ομολόγους του «για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας». «Ζήτησα, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ίδια τακτική, να συζητηθεί το ζήτημα στην τακτική σύνοδο του Ιουνίου και να υπάρξει και ρητή αναφορά στα συμπεράσματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μια «πολύ φιλική κουβέντα», στην οποία «τού εξήγησα πως δεν νοείται η τακτική ίσων αποστάσεων». Ο καγκελάριος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «αντελήφθη την έκταση του προβλήματος. Ο χάρτης της “Γαλάζιας Πατρίδας” είναι η καλύτερη απόδειξη για το ότι η Τουρκία μας απειλεί», συμπλήρωσε.

«Εμείς δεν θα καταφύγουμε ποτέ στην όξυνση, στις προσβολές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν θα κάνω ψυχανάλυση των αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία. Οι τουρκικές αιτιάσεις αποδομούνται στην επιστολή που στείλαμε στα Ηνωμένα Εθνη. Η Τουρκία, πρόσθεσε, «χάνει ακόμη μία ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα», ενώ έκανε λόγο για «μπαράζ υπερπτήσεων» που ήταν «τελείως απρόκλητο». «Πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία πως η Ελλάδα έχει συμμάχους την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, και θα αξιοποιεί συμμαχίες της προς όφελος των εθνικών της συμφερόντων», κατέληξε.

Ο καγκελάριος Σολτς, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την παροχή τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, με τη Γερμανία να δεσμεύεται για την αντικατάστασή τους παρέχοντας νέα οχήματα στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Οι λεπτομέρειες, όπως είπε ο κ. Σολτς στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, θα διευθετηθούν προσεχώς μεταξύ των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών.

Σχετικά με το ενεργειακό, τέλος, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «δόθηκε η εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων και η δική μας πρόταση για επιβολή πλαφόν».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ