ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Τουρκία υπονομεύει την σταθερότητα στην αν. Μεσόγειο

Κύπρος - Ελλάδα - Ισραήλ εγγυήτριες χώρες της ασφάλειας στην περιοχή

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με καταδίκη των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου καθώς και ανάδειξη του ρόλου των τριμερών σχημάτων συνεργασίας των χωρών της περιοχής, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 1η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου-Ελλάδας και Ισραήλ. Το πλαίσιο συνεργασίας των τριών χωρών ανέδειξε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μετά το πέρας των εργασιών. Τονίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία, η συνάντηση των Αθηνών καταδεικνύει, όπως τόνισε ο κύπριος Υπουργός, την ισχυρή δέσμευση και αποφασιστικότητα των τριών χωρών για ενίσχυση, εμβάθυνση και επέκταση της τριμερούς συνεργασίας. «Μιας συνεργασίας που διέπεται από αλληλοσεβασμό, θετική προσέγγιση, αμοιβαία εμπιστοσύνη και στρατηγική συναντίληψη για τα σημαντικά οφέλη που αποφέρει σε διμερές, περιφερειακό αλλά και διεθνές επίπεδο». Ο κ. Χριστοδουλίδης εστίασε στις τουρκικές προκλήσεις και παρανομίες στην ευρύτερη περιοχή ενημερώνοντας για τις τουρκικές ενέργειες σε κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στο Βαρώσι.

Η ατζέντα

Οι τρεις Υπουργοί Εξωτερικών ασχολήθηκαν επισταμένα με τις περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στη Λιβύη, στον Λίβανο, τη Συρία, το Κυπριακό και την Ειρηνευτική Διαδικασία στο Μεσανατολικό. Από πλευράς Ισραήλ, όπως ανακοινώθηκε, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του της Κύπρου και της Ελλάδας για τις πρόσφατες συμφωνίες ομαλοποίησης των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνεχάρη τον Ισραηλινό ομόλογό του «για τον σημαντικό ρόλο που ο ίδιος είχε στην ομαλοποίηση των σχέσεων χωρών της Μέσης Ανατολής, που συνάδουν απόλυτα και συνδράμουν θετικά στην προώθηση του οράματος που διέπει και τις τριμερείς συνεργασίες στην περιοχή.

Ενεργειακά

Τα ενεργειακά της περιοχής καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις με την υπογραφή του καταστατικού για το Φόρουμ Αερίου Ανατολικής Μεσογείου – το East Mediterranean Gas Forum – ήταν ένα από τα θέματα της ατζέντας των συζητήσεων. Οι εξελίξεις, όπως τονίσθηκε, αποτελούν αναμφίβολα μοντέλο περιφερειακής συνεργασίας και ένα σημαντικό βήμα το οποίο ανοίγει τον δρόμο και για περαιτέρω πολυμερείς, θεματικές συνεργασίες, χωρίς τους όποιους αποκλεισμούς. Στο σημείο αυτό όπως τονίσθηκε από τους τρεις Υπουργούς η Τουρκία αποτελεί την εξαίρεση αφού με μια σειρά έκνομων ενεργειών, κλιμακώνει τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. «Αυτό το βλέπουμε όχι μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αλλά και στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, και όχι μόνο» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης.

Κυπριακό

Εκτός από το γενικότερο κομμάτι του τουρκικών προκλήσεων, ο κύπριος ΥΠΕΞ ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Πρόκειται για ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή και δεν βοηθούν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά με μοναδικό στόχο την επανένωση της Κύπρου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Άλλα θέματα

Οι τρεις ΥΠΕΞ προχώρησαν και σε ανασκόπηση της μέχρι σήμερα συνεργασίας των χωρών, εξέτασαν την επιτευχθείσα πρόοδο και αντάλλαξαν απόψεις για τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των κοινών δράσεων σε τομείς όπως την οικονομία, τον τουρισμό, την τεχνολογία, την επιστήμη και την καινοτομία. Επίσης στο τραπέζι τέθηκε και προοπτική διεύρυνσης (σε συγκεκριμένα θέματα) του τριμερούς μηχανισμού Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και με άλλα κράτη της περιοχής - και όχι μόνο – με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να προαναγγέλλει εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Από τα σημαντικά ζητήματα με έντονο κυπριακό ενδιαφέρον η λειτουργία στη Λευκωσία της Μόνιμης Γραμματείας της Τριμερούς μας Συνεργασίας (από τις αρχές του 2021) που όπως τονίσθηκε θα συμβάλει καθοριστικά στην ταχεία υλοποίηση των αποφάσεών των τριμερών σχημάτων.

Κοινές αξίες

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στη χρονική συγκυρία πραγματοποίησης της 1ης Τριμερούς με Ισραήλ σε επίπεδο ΥΠΕΞ, υπό το βάρος των νέων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας οι οποίες, όπως είπε, δυναμιτίζουν το κλίμα και τις προοπτικές ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Έκανε ειδική αναφορά στις παράνομες δεσμεύσεις της Άγκυρας μέσω των τελευταίων NAVTEX αλλά και την παραβίαση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ μέσω του ανοίγματος του παραλιακού μετώπου στο Βαρώσι, αλλά και την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου στην περιοχή. Ο κ. Δένδιας έκανε αναφορά και στις επαφές που είχε με το Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα με τον οποίο συζητήθηκαν οι τρόποι ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας. «Το αντίδοτο είναι η ανάπτυξη της πολυμερούς συνεργασίας προς όφελος της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή», τόνισε ο Νίκος Δένδιας. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε, επίσης, ότι οι συμφωνίες της Ελλάδας με Αίγυπτο και Ιταλία για οριοθέτηση της ΑΟΖ αλλά και με Αλβανία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποτελούν την ελληνική συνεισφορά στην σταθερότητα στην περιοχή.

Μάρτυρες ευκαιριών

Τη σημασία της Τριμερούς Συνεργασίας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα και την αμυντική συνεργασία στην περιοχή, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι. «Στη Μέση Ανατολή γινόμαστε μάρτυρες νέων ευκαιριών ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες και διαφορετικούς πολιτισμούς. Η εξομάλυνση των σχέσεών μας με μια σειρά από χώρες αποδεικνύει τη βούληση μας να προχωρήσουμε τη συνεργασία, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους όλων των χωρών», τόνισε και πρόσθεσε ότι «πνέει ένας καλύτερος άνεμος στη Μέση Ανατολή». Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ στο σημείο αυτό κάλεσε την παλαιστινιακή Αρχή να εκμεταλλευτεί αυτή την προοπτική.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση