ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κοινή Δήλωση Κύπρου - Αιγύπτου: Μεγάλο βήμα προόδου η Ηλεκτρική Διασύνδεση των δύο χωρών

Το Μνημόνιο Συναντίληψης υπογράφηκε το πρωί του Σαββάτου

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Νατάσα Πηλείδου και ο Υπουργός Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου δρ Mohamed Shaker El – Markabi, συναντήθηκαν σήμερα, Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021, και υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία αναφορικά με τη Διασυνοριακή Διασύνδεση των Δικτύων Ηλεκτρισμού (εφεξής Ηλεκτρική Διασύνδεση) Κύπρου και Αιγύπτου.

Τα δύο Υπουργεία, αναγνωρίζοντας ότι η Ηλεκτρική Διασύνδεση των δύο χωρών αποτελεί σημαντική συνιστώσα των συνεχιζόμενων ισχυρών τους σχέσεων, αλλά και της μεταξύ τους στρατηγικής συνεργασίας, θεωρούν τη Διασύνδεση αυτή μεγάλο βήμα προόδου ως προς τις συνέργειες που απαιτούνται για διευκόλυνση της ενσωμάτωσης επιπρόσθετων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα αντίστοιχά τους μείγματα ηλεκτρισμού και πρωτογενούς ενέργειας.

Ως εκ τούτου, οι Υπουργοί συμφωνούν στη θέσπιση ενός γενικού πλαισίου συνεργασίας, το οποίο θα επιτρέπει τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, την ανάπτυξη και την υλοποίηση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης. Μεταξύ άλλων, αυτή η συνεργασία θα αφορά σε διευκόλυνση της έγκαιρης χορήγησης αδειών και εγκρίσεων τόσο για τη διεξαγωγή μελετών σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο όσο και για την υλοποίηση της Διασύνδεσης, στις συζητήσεις και στον συντονισμό μεταξύ των Ρυθμιστικών Αρχών και των Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς των δύο χωρών, και στον συντονισμό σε σχέση με τα κατάλληλα μέτρα για διασφάλιση της ασφάλειας και της φυσικής προστασίας της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης.

Για τον έλεγχο και παρακολούθηση της εφαρμογής του Μνημονίου Συναντίληψης, θα πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών ή εκπροσώπων τους.

O EuroAfrica Interconnector
Το πρώτο καθοριστικό βήμα για την κατασκευή του ηλεκτρικού καλωδίου από την Αίγυπτο στην Κύπρο και στην Ελλάδα έγινε στις 23 Μάϊου 2019 στο Κάιρο με την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή και λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAfrica Interconnector, η οποία θα συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα των τριών χωρών. Της συμφωνίας ακολούθησε η ισχυρή στήριξη των ηγετών των τριών χωρών στις 26 Οκτωβρίου 2020. Στην Κοινή Διακήρυξη της τριμερούς συνόδου κορυφής στη Λευκωσία οι Πρόεδροι Κύπρου και Αιγύπτου καθώς και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εξέδρασαν την πλήρη στήριξη τους στο έργο EuroAfrica Interconnector.

Η ιστορία του έργου
Η διασύνδεση EuroAfrica Interconnector θα ξεκινήσει από την Αίγυπτο και θα ακολουθήσει την υποθαλάσσια διαδρομή για να συνδεθεί στον σταθμό στην Κύπρο. Το τμήμα Αίγυπτος-Κύπρος θα είναι 498 χλμ. και το χαμηλότερο σημείο της υποθαλάσσιας διασύνδεσης θα φτάνει τα 2,200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Κυπριακή Δημοκρατίας έχει προχωρήσει στην έκδοση της τελικής άδειας κατασκευής για τη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας Αιγύπτου-Κύπρου EuroAfrica Interconnector. Η έκδοση της σχετικής άδειας ουσιαστικά ανάβει το πράσινο φως για την κατασκευή του σταθμού μετατροπής HVDC. Επίσης το Τμήμα Πολεοδομίας έχει εγκρίνει από τον Νοέμβριο του 2019 την πολεοδομική άδεια για το σταθμό μετατροπής HVDC με ισχύ 2.000 MW, καθώς και τα σημεία προσαιγιάλωσης του υποθαλάσσιου καλωδίου που συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου και της Αιγύπτου με την Ελλάδα (Κρήτη) και την ΕΕ. Τον Ιούνιο του 2019, υπεγράφη η 33ετής συμφωνία μίσθωσης γης στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για την κατασκευή του σταθμού μετατροπής HVDC στην Κύπρο, με τον φορέα υλοποίησης του έργου να έχει την επιλογή να ανανεώσει τη μίσθωση για δύο ακόμη περιόδους 33 χρόνια το καθένα. Οι απαραίτητες περιβαλλοντικές, τεχνικές και άλλες μελέτες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και οι σχετικές άδειες έχουν ληφθεί από τις κυπριακές αρχές.

Το κόστος
Το κόστος κατασκευής για την πρώτη φάση της διασύνδεσης Αιγύπτου-Κύπρου με δυνατότητα μεταφοράς 1000MW κατά το Στάδιο 1 εκτιμάται σε 1 δις ευρώ, με σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Η διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτη) θα τεθεί σε λειτουργία έως τον Δεκέμβριο του 2023 και παράλληλα με αυτήν, η διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας Αιγύπτου-Κύπρου θα ολοκληρωθεί επίσης έως τον Δεκέμβριο του 2023.

  

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση