ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρεμιέρα από το εθνικιστικό σίριαλ της τουρκικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

Την επέτειο της 1ης Απριλίου επέλεξε το Τουρκικό ΤRΤ για την πρώτη προβολή του νέου του σίριαλ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η προπαγανδιστική μηχανή των υποστηρικτών της διχοτόμησης της Κύπρου σε Τουρκία και τουρκοκυπριακή κοινότητα πήρε «φωτιά» την νύχτα της 66ης επετείου της 1ης Απριλίου. Από την πρώτη συχνότητα της τουρκικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης η πρεμιέρα της σειράς «Η Κύπρος Κάποτε».

Η νέα τουρκική παραγωγή απεικονίζει τα γεγονότα της περιόδου 1963-1974 από την σκοπιά του τουρκικού εθνικισμού. Το πρώτο επεισόδιο της σειράς περιείχε αρκετά στοιχεία μελοδράματος, σοβινισμού και εθνικισμού απεικονίζοντας την Ε/κ κοινότητα ως την πλευρά που φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν τον Δεκέμβριο του 1963.

Την πρεμιέρα της σειράς παρακολούθησαν στην Αμμόχωστο ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάϊ και ο ηγέτης των τ/κ, Ερσίν Τατάρ. Ο κ. Οκτάϊ επισκέφθηκε χθες τα κατεχόμενα για να επιβλέψει τα νέα έργα που εγκαινιάζει αυτό το διάστημα η κυβέρνησή του και να παρακολουθήσει μαζί με τον κ. Τατάρ την πρεμιέρα της σειράς «Η Κύπρος Κάποτε».

Το μήνυμα του Αντιπροέδρου της Τουρκίας

Τα μηνύματα που έστειλε ο κ. Οκτάϊ στα πλαίσια της πρεμιέρας είναι αξιοσημείωτα. «Η σειρά είναι πολύ σημαντική διότι υπενθυμίζει στα παιδιά και στους νέους αυτή την περίοδο της άτυπης διάσκεψης (της Γενεύης), τις εξελίξεις στην Κύπρο. Τα παιδιά και οι νέοι θα δουν για μια ακόμη φορά και θα κατανοήσουν τι είναι η ΕΟΚΑ, η Ένωση και το Σχέδιο Ακρίτας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στην επέτειο της 1ης Απριλίου και έστειλε το μήνυμα ότι οι τ/κ κατά το παρελθόν αντιστάθηκαν σε μια «γενοκτονία».

Σημειώνεται ότι η νέα σειρά προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην τ/κ κοινότητα, με πολλούς τ/κ να εκφράζουν σε έντονο ύφος την διαφωνία τους για το εθνικιστικό μήνυμα και το περιεχόμενο της παραγωγής.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς, εκτός από την φλεγόμενη Λευκωσία και τα εγκλήματα που χρεώθηκαν αποκλειστικά στους ε/κ, εμφανίστηκαν και ιστορικές προσωπικότητες της Κύπρου, όπως ο Πρόεδρος Μακάριος, ο Ραούφ Ντενκτάς και οι πολεμιστές της ΕΟΚΑ ορισμένοι εκ των οποίων μιλούσαν ελληνικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση