ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόταση Τατάρ σε Χριστοδουλίδη για συνεργασία στο ζήτημα των σεισμών

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» των Τ/κ για επανέναρξη των συνομιλιών

ΚΥΠΕ

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Ταταρ θα παρουσιάσει την Πέμπτη, κατά τη συνάντηση με τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, πρόταση για δικοινοτική συνεργασία σε ό,τι αφορά την μελλοντική αντιμετώπιση πιθανών σεισμών στην Κύπρο. Επανέλαβε τη θέση του ότι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μπορούν να αρχίσουν μόνο με την αποδοχή της «κυριαρχικής ισότητας» των Τ/κ.

Την πληροφορία έδωσε στην δημοσιότητα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μετά τη συνάντηση του με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο «προεδρικό», στην κατεχόμενη Λευκωσία, και διήρκησε περίπου μια ώρα. 

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις από την πλευρά του ο κ. Στιούαρτ. Ο κ. Τατάρ ανέφερε πως κατά τη συνάντηση με τον κ. Στιούαρτ «έγινε για την προετοιμασία της αυριανής συνάντησης μαζί μου με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Χριστοδουλίδη» όπως αναφέρθηκε στον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Συζητήσαμε λεπτομερώς την ουσία του Κυπριακού και τις προσδοκίες μας στο στάδιο που έχουμε φτάσει», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, η αυριανή συνάντηση αφορά τις μελλοντικές συνομιλίες στο Κυπριακό καθώς και τη μελλοντική συνεργασία των πλευρών. Προσθέτοντας ότι στην παρούσα στιγμή η προσοχή της τ/κ πλευράς είναι στραμμένη στους σεισμούς στη Τουρκία, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «δεν θέλω να πω τίποτα για την ουσία του κυπριακού ζητήματος σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο έχω δηλώσει ότι μόνο με την αποδοχή της κυριαρχικής μας ισότητας μπορούν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Αυτό θα το επισημάνω και αύριο, γιατί αυτή είναι η ουσία του ζητήματος».

Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και στη σημασία των τεχνικών επιτροπών. «Τώρα που ήρθε στην ημερήσια διάταξη το θέμα του σεισμού, επεσήμανα στον Κόλιν Στιούαρτ σήμερα ότι θα πρέπει αύριο να συζητήσουμε και το ενδεχόμενο ενός σεισμού στην Κύπρο. Ελπίζω να μην συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά όλοι ξέρουμε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε σεισμική ζώνη. Στο παρελθόν υπήρξαν σεισμοί επηρέασαν την Πάφο, στην Αμμόχωστο και στη Σαλαμίνα. Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι θα γίνει σεισμός στην Κύπρο στο άμεσο μέλλον. Αλλά υπάρχουν απόψεις εμπειρογνωμόνων ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει μεταφερθεί στην Αντιόχεια και ότι στο μέλλον σεισμός μπορεί να γίνει και εδώ. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι εξέφρασε την άποψη στον κ. Στιούαρτ ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε μια τέτοια συνεργασία σε αυτό το μικρό νησί. Ανέφερα επίσης το επιτυχημένο έργο των ομάδων μας στο Αντίγιαμαν. Υπάρχει μεγάλη εμπειρία. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν σίγουρα (παρόμοιες) ομάδες (έρευνας και διάσωσης) και στη νότια Κύπρο. (Θα μπορούσαμε να μελετήσουμε το) πώς θα ενεργήσουν (από κοινού) σε μια τέτοια κατάσταση, το (κοινό) έργο έρευνας και διάσωσης των ομάδων έκτακτης ανάγκης».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Τατάρ επανέλαβε την γνωστή θέση του ότι «μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την Κύπρο μόνο με τη συνεργασία των δύο κρατών και ότι το κράτος στο βορρά πρέπει να είναι κυρίαρχο, με ισότιμο διεθνές καθεστώς».

«Αν αναπτυχθεί μια κατανόηση σε αυτό το σημείο και ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις. Αλλά προς το παρόν θα ήθελα να έχουμε μια συνάντηση και ίσως να προετοιμάσουμε την υποδομή για μελλοντικές συνομιλίες και να τονίσω τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των δύο ηγετών, προκειμένου αυτές οι τεχνικές επιτροπές να είναι πιο χρήσιμες. Και όπως εξέφρασα στον ΟΗΕ αύριο, θα έχω μια πρόταση για το πώς μπορεί να γίνει συνεργασία στο θέμα του σεισμού», είπε καταληκτικά ο κ. Τατάρ. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση