ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ - 100 κατοικίες στο Μάτι και 2.5 εκ. στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας

Μετέβησαν στο Μάτι στην Αττική ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της ΚΔ Νίκος Αναστασιάδης

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Στη στενή συνεργασία ανάμεσα σε Κυπριακή και Ελληνική Δημοκρατία, που έχει ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού, αναφέρθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχαν το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «Αγαπημένε μου Νίκο (Αναστασιάδη), σήμερα είναι μία πολύ συγκινητική στιγμή για μένα αλλά και για την πατρίδα μας, καθώς σε υποδέχομαι σε αυτόν τον χώρο -ο οποίος σου είναι τόσο οικείος- για τελευταία φορά με την ιδιότητά σου ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θέλω από καρδιάς και πιστεύω διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Ελληνίδων, όλων των Ελλήνων, αλλά και του Ελληνισμού συνολικά, να σε ευχαριστήσω για τις υπηρεσίες που προσέφερες στην πατρίδα σου.

Δέκα χρόνια Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήρθες στα πράγματα εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Το γνωρίζουμε καλά, εξάλλου, διότι και εμείς περάσαμε αντίστοιχες, ενδεχομένως αι βαρύτερες, περιπέτειες από σάς. Κατάφερες, όμως, όχι μόνο να ανορθώσεις την οικονομία αλλά και να προχωρήσεις συνολικά την πατρίδα σου σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και νομίζω ότι έχεις κάθε λόγο να είσαι υπερήφανος γι΄ αυτό.

Δυστυχώς, παραμένουν ζητήματα τα οποία δεν κατάφερες και δεν καταφέραμε να λύσουμε, με σημαντικότερο τη μεγάλη εθνική πληγή του Κυπριακού προβλήματος. Γνωρίζω, όμως, ότι και ως τέως Πρόεδρος πια της Δημοκρατίας, όταν με το καλό ολοκληρωθεί η θητεία σου, η καρδιά σου θα είναι πάντα εκεί, στο πώς θα πετύχουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Ένας στόχος, ένας σκοπός για τον οποίο αγωνίστηκες καθ΄ όλη σου τη σταδιοδρομία και πριν γίνεις Πρόεδρος και είμαι σίγουρος ότι θα είναι μέσα στην καρδιά σου για πάντα.

Και πάλι καλώς ήρθες, είμαι σίγουρος ότι θα σε υποδεχθώ σε αυτό το γραφείο πολλές φορές ακόμα με την ιδιότητα, πια, όχι απλά του τέως Προέδρου αλλά ενός προσωπικού φίλου και σου εύχομαι από καρδιάς ό,τι καλύτερο.».

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «Φίλε Πρωθυπουργέ, Κυριάκο μου, έτσι μάθαμε να μιλούμε μεταξύ μας, είναι και για μένα ειλικρινά μια στιγμή τρομερά ευαίσθητη, γιατί πλησιάζει το τέλος μιας πολιτικής διαδρομής που κράτησε 43 τόσα χρόνια, με το επιστέγασμα της τελευταίας δεκαετίας.

Αυτό που θα ήθελα να μεταφέρω είναι την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού, του ιδίου προσωπικά προς την κυβέρνηση, προς τη δική σου Κυβέρνηση, Κυριάκο μου, αλλά και προς τις εκάστοτε Ελληνικές Κυβερνήσεις, γιατί μέσα από τη στενή συνεργασία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε -και νομίζω αντιμετωπίσαμε- αρκετούς κινδύνους από τον τουρκικό αναθεωρητισμό και μέσα από τη διπλωματία, την καλή γειτονία που διδάξαμε πως χτίζεται μέσα από τις τριμερείς, τετραμερείς, πολυμερείς συμμαχίες που έχουμε χτίσει, θεωρώ πως θωρακίσαμε αρκετά την Κυπριακή Δημοκρατία, για να μπορεί από θέση ισχύος να διαπραγματεύεται μια λύση που να είναι λειτουργική και συνεχώς βιώσιμη, αλλά και να συνάδει και με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κάτι που θα διασφαλίζει όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους, συμβάλλοντας, έτσι, στην επικράτηση της ειρήνης, αλλά και της προκοπής του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Όπως καλά ξέρεις, ένας δεύτερος λόγος της σημερινής μου παρουσίας, είναι και η εμπράκτως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Ελληνισμό, προς τον Ελλαδικό Ελληνισμό, με τη θεμελίωση των οικισμών, των κοινωνικών κατοικιών στο Μάτι.

Επαναλαμβάνω, αυτό είναι μια απλή ένδειξη, γιατί πολλαπλάσια ήταν και κατά τον ίδιο τρόπο και η αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο, είτε με θυσίες, με αίμα, είτε και με υλικές ενέργειες που στήριξαν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Και αυτά λέγοντας, θέλω να πω ένα: Θα συνεχίσω να είμαι ένας Έλληνας που αγωνιά για την τύχη της Κύπρου μας, για την τύχη της Ελλάδας μας.

Θα είμαι παρών όχι στην εξουσία, αλλά στους όποιους αγώνες κληθούμε να αναλάβουμε. Σας ευχαριστώ».

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Μητσοτάκης αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Ο κ. Μητσοτάκης χάρισε στον Πρόεδρο ένα στυλό με αγκράφα που απεικονίζει την Ελληνική σημαία ενώ ο Πρόεδρος χάρισε στον Πρωθυπουργό ένα ασημένιο αντίγραφο αμφορέα.

Εξάλλου στην παρουσία του Προέδρου και του Πρωθυπουργού οι Υπουργοί Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως υπέγραψαν Συμφωνία ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλων σπουδών ανώτατων, ανώτερων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Επίσκεψη στο Μάτι 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο  Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβησαν σήμερα στο Μάτι, στην Αττική, στον χώρο όπου θα ανεγερθούν κοινωνικές κατοικίες για τους πυρόπληκτους της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2018, καθώς και πάρκο με στόχο την αναδάσωση της περιοχής.

Η ανέγερση των κατοικιών και η δημιουργία του πάρκου γίνονται με χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο μέσω εισφοράς του Κράτους, ύψους 10 εκ. ευρώ, όσο και μέσω εισφορών των Κυπρίων πολιτών ύψους 1 εκ. ευρώ.

Κατά την επιθεώρηση του χώρου όπου θα ανεγερθούν οι κατοικίες, ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο του έργου για την πορεία υλοποίησής του και στη συνέχεια σε μια συμβολική πράξη ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός φύτεψαν από ένα δενδρύλλιο στον χώρο.  Σημειώνεται ότι θα ανεγερθούν συνολικά 100 κατοικίες των 80 τ.μ. έκαστη.

Εξάλλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στον χώρο ανακοίνωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεισφέρει το ποσό των 2.5 εκ. ευρώ προς τις ΄Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας μετά και την τραγική απώλεια των δύο πιλότων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μέρος του οποίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των οικογενειών των αδικοχαμένων Ικάρων.

Οι δηλώσεις του Προέδρου 

«Νιώθω πραγματικά συγκίνηση γιατί μου δίνεται η ευκαιρία σήμερα να πάρω μια συνολική αντίληψη τού πόσο συμβολική αλλά και σημαντική είναι η συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ένα ελάχιστο στοιχείο αλληλεγγύης στον Ελλαδικό Ελληνισμό που τόσο μας συμπαραστάθηκε σε κρίσιμες ώρες. Από την πρώτη στιγμή, ιδιώτες, επιχειρήσεις, ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης, συνεισέφεραν ένα ποσό που φτάνει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Η Κυπριακή Δημοκρατία σε ένδειξη αλληλεγγύης και αγάπης προς όσους υπήρξαν θύματα αυτής της μεγάλης καταστροφής αποφάσισε και κατέθεσε στο ειδικό ταμείο 10 εκατομμύρια ευρώ για να κτιστούν, με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης με την οποία έχουμε άψογη και άριστη συνεργασία, 10 πολυκατοικίες των 14 διαμερισμάτων η κάθε μια, δηλαδή περίπου 100 τόσα διαμερίσματα. Και χαίρομαι σήμερα γιατί το 1 εκατομμύριο θα διατεθεί για τη δημιουργία του πάρκου, που έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος τον σχεδιασμό, ενώ τα δέκα εκατομμύρια για τους οικισμούς, τις κοινωνικές κατοικίες.

Δυστυχώς η επίσκεψή μου συμπίπτει και με ένα άλλο τραγικό γεγονός, την απώλεια δύο ηρωικών πιλότων. Γι΄ αυτό, και πάλι ως ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελληνική Δημοκρατία και τον Ελληνικό λαό, η Κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε και θα συνεισφέρει 2,5 εκατομμύρια στην Πολεμική Αεροπορία, ένα μέρος των οποίων μπορεί -είναι θέμα της κυβέρνησης πώς θα αποφασίσει- να διατεθεί προς την πολεμική αεροπορία και ένα εις μνήμην των δύο ηρωικών πιλότων που έχασαν τη ζωή τους στις ασκήσεις.

Δεν θέλω να προσθέσω κάτι περισσότερο, παρά ένα να διαβεβαιώσω. Βρίσκομαι στις τελευταίες μέρες της Προεδρικής μου θητείας και αυτό ίσως να είναι η μεγαλύτερη συγκίνηση που νιώθω ως Έλληνας που και μετά την Προεδρία θα παραμείνω αγωνιστής για την ειρήνη, την ελευθερία της πατρίδας μας, την κοινωνική δικαιοσύνη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ