ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνάντηση Χριστοδουλίδη - Fisher: Ενέργειες για ενίσχυση των σχέσεων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με την Πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία κα Julie Fisher.

Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε επαφές με Πρέσβεις άλλων χωρών. Μετά βέβαια από τη συνάντηση με τον Πρέσβη της Ελλάδας, είχε σήμερα την πρώτη συνάντηση με την Πρέσβη των ΗΠΑ.

Είναι γνωστός ο ρόλος που διαδραμάτισε ο ίδιος προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη σύσφιγξη των σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ και σήμερα είχαν την ευκαιρία σε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, να συζητήσουν συγκεκριμένες ενέργειες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και με Πρέσβεις άλλων χωρών».

Ερωτηθείς αν υπήρξε κάποιος τομέας στον οποίον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρέσβης των ΗΠΑ εστίασαν κατά τη συνάντηση τους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπήρξαν βεβαίως, πέραν του τομέα του Κυπριακού ζητήματος, του εθνικού μας θέματος, για τα οποία ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως για συγκεκριμένες ενέργειες σε τομείς όπως είναι και η Οικονομία.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα μέσα από επαφές που θα συνεχίσουν να γίνονται και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τον Υπουργό Εξωτερικών, θα επιχειρηθεί να δούμε και κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις που μπορεί να υλοποιηθούν».  

ΥΠΕΞ: Σταθερή δέσμευση της ΚΔ για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με ΗΠΑ

Την σταθερή δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, εξέφρασε την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος προς την Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ, προσθέτοντας ότι το Εκπαιδευτικό Κέντρο CYCLOPS αποτελεί απόδειξη της πρόσφατης αναβάθμισης των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών και η κα. Φίσερ πραγματοποίησαν κοινή επίσκεψη στο Κέντρο όπου έτυχαν ενημέρωσης για τη λειτουργία και τις δραστηριότητες του και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του από τον Διευθυντή του, Χρυσήλιο Χρυσηλίου.

Σε δηλώσεις μετά την ξενάγηση ο Υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για την κοινή επίσκεψη στο Κέντρο με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της οποίας όπως είπε «είχαμε την πρώτη ευκαιρία να περιηγηθούμε μαζί στο Κέντρο και να βιώσουμε από πρώτο χέρι το σπουδαίο έργο που επιτελείται στο χώρο».

Ο Υπουργός επανέλαβε «τη βαθιά ευγνωμοσύνη» της Κυπριακής Δημοκρατίας «προς την Κυβέρνηση των ΗΠΑ για τον αναντικατάστατο ρόλο και τη συμμετοχή της στη δημιουργία αυτής της υπερσύγχρονης εκπαιδευτικής μονάδας στη Λάρνακα. Οι δραστηριότητές του από τότε που άνοιξε τις πύλες του τον Απρίλιο του 2022, έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες» είπε.

Πρόσθεσε ότι «περισσότεροι από 700 αξιωματούχοι από την Κύπρο και πολλές άλλες χώρες έχουν ήδη επωφεληθεί από τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα σεμινάρια που πραγματοποιούνται στο Κέντρο ενώ ήδη προσελκύει έντονο ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο και από πλήθος εθνικών αλλά και μεταφραστικών φορέων, όπως το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα».

Ανέφερε ακόμα ότι «το CYCLOPS αποτελεί απόδειξη της πρόσφατης αναβάθμισης των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ, στον τομέα της ασφάλειας. Αποδεικνύει ότι η στρατηγική μας εταιρική σχέση είναι απτή και ουσιαστική, βασισμένη σε κοινές αξίες και συμφέροντα, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη διασφάλιση μιας περιφερειακής, βασισμένης σε κανόνες, σταθερής αρχιτεκτονικής ασφάλειας».

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την «σταθερή δέσμευση» της Κυπριακής Δημοκρατίας «για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών» και σημείωσε πως προσβλέπει στην «εποικοδομητική συνεργασία» τόσο με την Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν.

Από την πλευρά της η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών για τη φιλοξενία και τον Διευθυντή του Κέντρου Χρυσήλιο Χρυσηλίου για την ξενάγηση και την παρουσίαση του CYCLOPS και πρόσθεσε ότι το Κέντρο «είναι μια απόδειξη της ισχυρής και αναπτυσσόμενης εταιρικής μας σχέσης, σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία και πολλά άλλα».

Πρόκειται, συνέχισε «για ένα μέρος όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζονται για την προώθηση της ασφάλειας στην περιοχή, παρέχοντας εκπαίδευση και βοήθεια στην ασφάλεια των συνόρων, τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τη θαλάσσια ασφάλεια και άλλα».

Σημείωσε πως «από την έναρξη λειτουργίας του CYCLOPS τον Απρίλιο του 2022, περισσότερα από 700 άτομα από 9 χώρες έχουν συμμετάσχει σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αυτή την εντυπωσιακή εκπαιδευτική εγκατάσταση. Μόλις σήμερα ολοκληρώθηκε ένα χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ, μάθημα για τα συστήματα διοίκησης συμβάντων που εκπαίδευσε 25 Κύπριους και πέντε Λιβανέζους αξιωματούχους σε μια πολυ-υπηρεσιακή ανταπόκριση σε συμβάντα έκτακτης ανάγκης».

Ταυτόχρονα εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «το πρόγραμμα εκπαίδευσης του CYCLOPS γεμίζει με μαθήματα σχετικά με την επιβολή του νόμου της θάλασσας, την παραποίηση πλαστών εγγράφων και την παρεμπόδιση του λαθρεμπορίου».

Σημείωσε ακόμα ότι «το CYCLOPS δεν είναι απλώς ένα κτίριο, αλλά ένα σύμβολο της δύναμης της σχέσης μας και των κοινών μας αξιών». «Το CYCLOPS δεν είναι στατικό» είπε και πρόσθεσε πως «το έργο και η εκπαίδευση που γίνεται στις εγκαταστάσεις του θα αυξάνεται και θα επεκτείνεται παράλληλα με τη διμερή μας σχέση».

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ εξέφρασε ενθουσιασμό για «το τι επιφυλάσσει το μέλλον στο CYCLOPS και για τα δύο κράτη μας» ενώ ευχαρίστησε για την «υποστήριξή στο Κέντρο και για ό,τι σημαίνει για την Κυπριακή Δημοκρατία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλούς εταίρους σε όλη την περιοχή».

Το CYCLOPS είναι εκπαιδευτικό κέντρο ιδιοκτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με έδρα την Λάρνακα. Το έργο υλοποιήθηκε σε στενή συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, βάσει σχετικού Μνημονίου Συναντίληψης το οποίο υπογράφηκε το 2020. Τη χρηματοδότηση για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Εκπαιδευτικού Κέντρου CYCLOPS, ανέλαβε το πρόγραμμα Export Control and Related Border Security (EXBS) του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ