ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα μικρά «παρασκήνια» της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Τουρκία

Υπογραφή συμφωνίας για πολιτική προστασία και ίδρυση Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου

Μανώλης Κωστίδης

«Αυτό που συμφώνησαν ήταν στα οικονομικά και στην πολιτική προστασία, στα υπόλοιπα συνεχίζουν να διαφωνούν», σχολίαζε Τούρκος συνάδελφος κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αγκυρα, και το κλίμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συγκρατημένα θετικό. Οντως, αυτό που ανακοίνωσαν οι δύο ηγέτες ήταν η υπογραφή συμφωνιών για τη διαχείριση καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, όπως στον τομέα της υγείας και των ιατρικών επιστημών, και την ίδρυση Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην Αγκυρα στις 15.10 και τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν με μια εγκάρδια χειραψία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έφτασε στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας περίπου στις 4 μ.μ., με τον κ. Ερντογάν να τον υποδέχεται στα σκαλοπάτια της εισόδου. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε στον κ. Μητσοτάκη «καλώς ήρθατε», και ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην τουρκική πρωτεύουσα.

Αμοιβαία εκτίμηση

Οι δύο ηγέτες μπορεί να διαφώνησαν κυρίως στα ζητήματα της Χαμάς, της μειονότητας και της Μονής της Χώρας, αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι παρά την έντονη διαφωνία για την τρομοκρατική οργάνωση, ο κ. Ερντογάν πήρε τον λόγο για να απαντήσει στον πρωθυπουργό της Ελλάδας και με ευγενικό τρόπο περίμενε την ανταπάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, γεγονός που θεωρείται δείγμα της αμοιβαίας εκτίμησης παρά τις διαφορές.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών διαπιστώθηκε πως υπάρχουν διαφωνίες που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν ξεπεραστεί και αφέθηκαν στον χρόνο. Στο τετ α τετ επιβεβαιώθηκε ότι θα «τρέξουν» τα οικονομικά θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και θα συνεχιστεί το κλίμα ηρεμίας στο Αιγαίο.

Στο δείπνο που ακολούθησε προσκλήθηκε από την τουρκική προεδρία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Η πρόσκληση θεωρήθηκε μια προσπάθεια να δείξει η Αγκυρα σεβασμό στις θρησκευτικές ελευθερίες, αλλά και μια προσπάθεια μετρίασης των ελληνικών αντιδράσεων για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας από μουσείο σε τζαμί. Δεν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Από την ελληνική πλευρά, στο δείπνο παρεκάθισαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, η διευθύντρια Γραφείου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού Αριστοτελία Πελώνη και η Κύρα Κάπη, διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού. Από την τουρκική πλευρά, ήταν ο κ. Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο διοικητής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Ιμπραήμ Καλίν, ο διπλωματικός σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, ο διευθυντής τομέα αεροναυτιλίας του υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκιεργκιν.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα Θοδωρής Μπιζάκης και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Tσαγατάι Ερτζιγιές ήταν μαζί με όλους τους συνεργάτες των δύο προέδρων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος βρισκόταν στο ίδιο τραπέζι με τους υπουργούς Εξωτερικών, με τους διοικητές των μυστικών υπηρεσιών των δυο χωρών, αλλά και τον διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε θερμό διάλογο με όλους τους αξιωματούχους.

Υπήρξε θερμή χειραψία μεταξύ του κ.κ. Βαρθολομαίου με τον κ. Ερντογάν, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη πότε θα επισκεφθεί και πάλι την Αθήνα. Ο κ. Ερμπάς υποσχέθηκε σύντομα να έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Το γεύμα

Το μενού που προσφέρθηκε στους δύο ηγέτες περιελάμβανε αγκινάρες με φρέσκα κουκιά, αρνίσιο μπριζολάκι με φιστίκια, μικρό καυτερό κεμπάπ και ντολμαδάκια. Για γλυκό προσφέρθηκε μια μικρή ποικιλία από μπακλαβάδες και χαλβά. Η τουρκική προεδρία φρόντισε να υπάρχει ορχήστρα που έπαιζε διάφορα τραγούδια με ήχους οθωμανικής και τουρκικής μουσικής, με κανονάκι, ούτι και διάφορα άλλα μουσικά όργανα και εκλεκτούς μουσικούς, ενώ ακούστηκε και η «Φραγκοσυριανή».

Το αεροσκάφος του Κυριάκου Μητσοτάκη απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αγκυρας περίπου στις 8 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση

Με τα ελληνοτουρκικά σε σταθερή τροχιά μέχρι τον Νοέμβριο, η πρόκληση για την Αθήνα είναι η νέα πολιτική του Βερολίνου
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ