ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΑΜ: Προτεραιότητα η ενδυνάμωση σχέσεων Κύπρου με κράτη του Κόλπου

Διανοίγονται «περισσότερες προοπτικές για περιφερειακές συνέργειες» με την πρόσφατη συνεργασία Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ισραήλ, ανέφερε ο κ. Πετρίδης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η ενδυνάμωση των σχέσεων μας με κράτη του Κόλπου, χώρες προηγμένες στρατιωτικά, με σημαντικές δυνατότητες και αμυντικό εξοπλισμό, είναι στις προτεραιότητες μας, τονίζει με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο οποίος παράλληλα αναφέρει ότι διανοίγονται «περισσότερες προοπτικές για περιφερειακές συνέργειες» με την πρόσφατη συνεργασία Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, διαβεβαιώνει πως το Υπουργείο Άμυνας πέραν της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), εργάζεται ώστε να προκύψουν ανάλογες συνεργασίες και με άλλα κράτη του Κόλπου, με αμοιβαία στρατιωτικά και διπλωματικά οφέλη και με κοινό στόχο, όπως υπογραμμίζει, «η Ανατολική Μεσόγειος να γίνει μια θαλάσσια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για όλους».

Συγκεκριμένα, κληθείς από το ΚΥΠΕ να αναφέρει τι άλλες συνεργασίες να αναμένονται στο μέλλον, πέραν αυτής με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «η ενίσχυση και διεύρυνση των αμυντικών και στρατιωτικών συμμαχιών έχει πολλαπλά επωφελή για την Κυπριακή Δημοκρατία σε επίπεδο διπλωματίας, ασφάλειας, άμυνας και διακρατικών σχέσεων».

«Επιδιώκουμε μακροπρόθεσμες συνεργασίες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος με γειτονικές χώρες και με ευρωπαϊκές και άλλες φίλιες χώρες που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ, «η ενδυνάμωση των σχέσεων μας με κράτη του Κόλπου, χώρες προηγμένες στρατιωτικά, με σημαντικές δυνατότητες και αμυντικό εξοπλισμό, είναι στις προτεραιότητες μας».

Ανέφερε ότι την Τρίτη 12 Ιανουαρίου υπογράψαμε μνημόνιο αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επισφραγίζοντας τις εξαιρετικές διμερείς μας σχέσεις.

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς είναι το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας των δύο χωρών», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαβουλεύσεων προωθώντας την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Είπε ακόμη ότι τα ΗΑΕ ενδιαφέρονται για την Ανατολική Μεσόγειο και διατηρούν εξαίρετες σχέσεις με εταίρους μας όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Αίγυπτος και πρόσθεσε πως «με την πρόσφατη συμφωνία των ΗΑΕ με το Ισραήλ διανοίγονται ακόμα περισσότερες προοπτικές για περιφερειακές συνέργειες».

Ο ΥΠΑΜ είπε ότι «στο μέλλον αναμένεται να δούμε ασκήσεις και δραστηριότητες με τη συμμετοχή δυνάμεων από τις δύο χώρες», ενώ ανακοίνωσε πως «την ίδια στιγμή, εργαζόμαστε ώστε να προκύψουν ανάλογες συνεργασίες και με άλλα κράτη του Κόλπου, με αμοιβαία στρατιωτικά και διπλωματικά οφέλη».

«Κοινός μας στόχος η Ανατολική Μεσόγειος να γίνει μια θαλάσσια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για όλους», τόνισε.

Στρατιωτική συμφωνία με Γαλλία

Επιπλέον, ο κ. Πετρίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι «τους ίδιους στόχους υπηρετεί και η επικαιροποιημένη στρατιωτική συμφωνία με τη Γαλλία που υπογράφηκε στο Παρίσι το 2017 και τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Αύγουστο».

«Η αμυντική συνεργασία με την Γαλλία έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα όσα συμφωνήθηκαν υλοποιούνται σταδιακά, όπως για παράδειγμα κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων», υπογράμμισε.

Αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών

Κληθείς να αναφέρει τι κάνει το Υπουργείο Άμυνας προς την αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών της Κύπρου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «υπήρξε προεργασία που επιβραδύνθηκε λόγω της επιδημίας» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το χαμένο έδαφος θα καλυφθεί».

«Ο εκσυγχρονισμός σημαντικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων προς όφελος της εμβάθυνσης της πολυεθνικής πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας παραμένει ένας μεγάλος στόχος που θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή», τόνισε.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ, «εξετάζουμε τις επιλογές που έχουμε ενώπιον μας, στη βάση πάντοτε των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Το πολιτικό απόθεμα τελειώνει στον ΔΗΣΥ

«"Η απουσία ελπίδας, η έλλειψη στρατηγικής και το αφήγημα του παρελθόντος" και προσθέτω, και τα σκάνδαλα ...»
ΑΚΑ  |  10:43

Τι φέρνει η επίσκεψη Μπορέλ

«Ζοζέπ Μπορέλ, ένας φοβιτσιασμένος και καλοπληρωμένος υπάλληλος της ΕΕ που στο άκουσμα και μόνο του ονόματος ...»
ΑΚΑ  |  10:40

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση