ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διχάζει τους τ/κ η β’ φάση του τουρκικού σχεδίου για το Βαρώσι

Η ένταση του Όζερσαϊ, η σιωπή με νόημα της αντιπολίτευσης

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η νέα φάση του τουρκικού σχεδίου για το Βαρώσι διχάζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα και τις πολιτικές δυνάμεις στα κατεχόμενα. Τα κόμματα της τ/κ αντιπολίτευσης τηρούν μέχρι στιγμής σιγή ιχθύος απέναντι στην νέα ανακοίνωση της τ/κ ηγεσίας, μια εξέλιξη που εκλαμβάνεται από τους τ/κ αναλυτές ως ένδειξη διαμαρτυρίας και διαφωνίας. Την ίδια ώρα ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού (ΚΛ) και ο άνθρωπος που δρομολόγησε το τουρκικό σχέδιο για το Βαρώσι πριν από λίγα χρόνια, ο Κουντρέτ Όζερσαϊ εκφράζει την δυσαρέσκεια του για τον τρόπο με τον οποίο προωθείται από την Άγκυρα και την τ/κ ηγεσία η νέα φάση του σχεδίου.

Η τ/κ αντιπολίτευση μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει θέση απέναντι στην νέα φάση του σχεδίου για το Βαρώσι. Παρόλα αυτά, καλά ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν στην «Κ» ότι η σύσσωμη η τ/κ Αριστερά δεν θεωρεί ορθή την νέα κίνηση της Άγκυρας και της ηγεσίας του Ερσίν Τατάρ. Στην τ/κ Αριστερά επικρατεί η άποψη ότι το μερικό, πιλοτικό άνοιγμα έρχεται να περιπλέξει τις εξελίξεις στο ευρύτερο πλαίσιο του Κυπριακού.

Την δική του διαφωνία, για τους δικούς τους λόγους σχετικά με την χθεσινή ανακοίνωση του κ. Τατάρ, εκφράζει ο τέως Αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης». Μιλώντας στην «Κίμπρις Ποστασί», ο κ. Όζερσαϊ υπενθυμίζει τις προηγούμενες προειδοποιήσεις του για τις επιπτώσεις των λανθασμένων κινήσεων στο ζήτημα του Βαρωσιού. Ο κ. Όζερσαϊ προσθέτει ότι την περίοδο που συμμετείχε το κόμμα του στην «κυβέρνηση» και ο ίδιος βρισκόταν στο αξίωμα του «Υπουργού Εξωτερικών», οι επαφές της τ/κ πλευράς με τον ΟΗΕ εμπόδισαν την καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το τουρκικό σχέδιο που αφορά το Βαρώσι.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έγιναν η αναγκαία προετοιμασία και διπλωματικές πρωτοβουλίες», τονίζει ο κ. Όζερσαϊ σχετικά με την νέα ανακοίνωση της τ/κ πλευράς για το Βαρώσι. Στην συνέχεια, ο έμπειρος τ/κ διπλωμάτης προσθέτει τα εξής: «Το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού μπορεί να πραγματοποιηθεί μονάχα μετά την λήψη των κατάλληλων πρωτοβουλιών στο διεθνές σκηνικό. Σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε άνοιγμα δίχως καλή προετοιμασία θα βρεθούμε ενώπιον αδιεξόδου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση