ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυτοί είναι οι εκλεκτοί του ΔΗΣΥ για τις Ευρωεκλογές - Πρώτος ο Χατζηπαντέλα, εκτός ο Πελεκάνος

Το who is who των έξι υποψηφίων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τους έξι εκλεκτούς για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου ανέδειξε το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ το μεσημέρι του Σαββάτου (10/02).

Συγκεκριμένα οι εκλεκτοί είναι:

  • Μιχάλης Χατζηπαντέλα (92 ψήφοι)
  • Κωνσταντίνος Πετρίδης  (77 ψήφοι)
  • Λουκάς Φουρλάς (74 ψήφοι )
  • Χρίστος Αγγελίδης (66 ψήφοι)

Εκτός έμειναν ο Μάριος Πελεκάνος (61 ψήφοι) και ο Ονησίφορος Ιορδάνου (32 ψήφοι).

Οι δύο γυναίκες, η νυν ευρωβουλεύτρια Ελένη Σταύρου και η Χριστιάνα Ξενοφώντος μπήκαν αυτόματα στο ψηφοδέλτιο λόγω ποσόστωσης.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (09/02) ο Κυριάκος Χατζηγιάννης ενημέρωσε μέσω επιστολής του ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του από το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών.

Σημειώνεται ότι στην ομιλία της κατά το ξεκίνημα της συνεδρίας, η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου, έδωσε το σύνθημα της νίκης αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Θα τα καταφέρουμε γιατί ο ΔΗΣΥ γεννήθηκε νικητής».

Μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, η κα Δημητρίου έγραψε στην πλατφόρμα «Χ», ότι στον ΔΗΣΥ δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι, αλλά μόνο Συναγωνιστές. 

Αυτούσια η ανάρτηση

«Προχωράμε! Και έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε αισιόδοξοι και περήφανοι γιατί μπαίνουμε στη μάχη των εκλογών μ’ ένα ισχυρό ευρωψηφοδέλτιο με αδιαμφισβήτη δυναμική!

Στην παράταξη μας δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Υπάρχουν μόνο Συναγωνιστές! Εργαζόμαστε ακούραστα όλοι και όλες μαζί για τη νίκη.

Μαζί με τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όσους και όσες εξασφάλισαν θέση στο ψηφοδέλτιο θέλω να ευχαριστήσω και όλους τους υποψήφιους που έθεσαν εαυτόν ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου, συνδράμοντας στη μεγάλη αυτή προσπάθεια της Παράταξης μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στη Διεύθυνση Οργανωτικού και στα επαγγελματικά στελέχη που ανέλαβαν με επιτυχία τη διεκπεραίωση, άλλης μιας απαιτητικής όσο και άψογης εκλογικής διαδικασίας.

Δυνατός και Ενωμένος Δημοκρατικός Συναγερμός, σημαίνει ακόμη πιο ισχυρή Κύπρος στην Ευρώπη!». 

Η επίσημη ανακοίνωση ΔΗΣΥ 

Διεξήχθη σήμερα συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού με κύριο αντικείμενο την επιλογή των υποψήφιων Ευρωβουλευτών της Παράταξης.

Στο πρώτο μέρος η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αννίτα Δημητρίου απευθύνθηκε στα μέλη του Σώματος τονίζοντας την ανάγκη από σήμερα όλοι ενωμένοι και συσπειρωμένοι να δώσουμε τη μάχη των Ευρωεκλογών, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για το κυπριακό, με τους συνταρακτικούς γεωπολιτικούς κραδασμούς που μας περιβάλλουν, όπως ανέφερε, ότι επιβάλλεται η φωνή της Κύπρου στην Ευρώπη να είναι ισχυρή. Να είναι μια αξιόπιστη και ηχηρή φωνή που προτείνει λύσεις, που παρεμβαίνει, υπερασπίζεται δημοκρατικές αρχές και αξίες, που επηρεάζει πολιτικά δεδομένα και καταστάσεις!

Είμαστε περήφανοι και περήφανες για τους Ευρωβουλευτές και Ευρωβουλεύτριες μας, τις προσωπικότητες που διαχρονικά μας εκπροσώπησαν και μας εκπροσωπούν, καθώς και για το βαρυσήμαντο και αξιόλογο έργο που επιτέλεσαν, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της πατρίδας μας, με άξονα παράλληλα την πρόοδο και την ευημερία ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κ. Αννίτα Δημητρίου.

Η ψηφοφορία διεξήχθη κανονικά, τηρώντας όλες τις καταστατικές πρόνοιες.

Τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου ψήφισαν ως υποψήφιους ευρωβουλευτές (με αλφαβητική σειρά) τους κάτωθι:

  • Χρίστο Αγγελίδη
  • Κωνσταντίνο Πετρίδη
  • Λουκά Φουρλά
  • Μιχάλη Χατζηπαντέλα

Μαζί με τις κ. Ξενοφώντος Χριστιάνα και κ. Σταύρου Ελένη, οι οποίες αυτομάτως προκρίθηκαν με βάση το καταστατικό, συναποτελούν το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού για τις ευρωεκλογές.

Το who is who των έξι υποψηφίων

Μιχάλης Χατζηπαντέλα

Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα κατάγεται από την Αμμόχωστο, είναι εγκεκριμένος λογιστής καθώς και διευθύνων σύμβουλος του ελεγκτικού οίκου HMI & Partners Ltd.

Βάσει του βιογραφικού του, είναι ορκωτός Λογιστής (Chartered Accountant), κατέχοντας τους τίτλους FCA, AIA, MSc (Econ) και BA (Hons), ως απόφοιτος του Thames Valley University of London και του Queen Mary and Westfield College University of London. Πρόσθετα, είναι μέλος του Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW).

Διετέλεσε Υπουργός Υγείας, αντιπρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του εμπορικού κέντρου της Λευκωσίας (Nicosia Mall) και πρόεδρος της Ανόρθωσης.

Κωνσταντίνος Πετρίδης

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία την 1η Ιουλίου του 1974. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά ως έφεδρος αξιωματικός πεζικού.

Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Νόττιγχαμ και ακολούθως απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο - Μάστερ στην Πολιτική Οικονομία (MSc Political Economy of Transition in Europe) από τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (London School of Economics).

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2000 εργάστηκε σε θέματα εναρμόνισης στη Διεύθυνση Σχέσεων Κύπρου – ΕΕ στο Γραφείο Προγραμματισμού. Από το 2000 μέχρι το 2006 διετέλεσε Ανώτερος Λειτουργός στον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου και εκπρόσωπος του Συνδέσμου στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία και στην Εθνική Επιτροπή Προετοιμασίας για την Υιοθέτηση του Ευρώ.

Το 2006 προσελήφθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες όπου και εργάστηκε ως οικονομολόγος στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διετέλεσε διαπραγματευτής σε συμφωνίες απελευθέρωσης του εμπορίου μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών ενώ εργάστηκε και σε θέματα δημόσιων ενισχύσεων στον τομέα των μεταφορών.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Το 2013 ανέλαβε τη θέση του υφυπουργού παρά τω προέδρω. Στις 11 Μαίου 2017 ανέλαβε καθήκοντα ως Υπουργός των Εσωτερικών, ενώ την 1η Δεκεμβρίου 2019 μετά από ανασχηματισμό ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Λουκάς Φουρλάς

Κατάρτιση (τίτλοι και πτυχία)

- 1989-1994: Πτυχίο (BSc) στις Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

- 2006: Μαθήματα Διερευνητικής Δημοσιογραφίας και Κάλυψης Διεθνών Κρίσεων, Πανεπιστήμιο Κολούμπια και Πανεπιστήμιο Τζόρτζ Ουάσινγκτον

Επαγγελματική σταδιοδρομία

- 1995-2016: Δημοσιογράφος, πολιτικός συντάκτης, αρχισυντάκτης, παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών, παρουσιαστής κεντρικών δελτίων ειδήσεων

Πολιτική σταδιοδρομία

Καθήκοντα σε πολιτικό κόμμα ή εθνικό συνδικάτο

- 1992-1993: Πρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ) Θεσσαλονίκης. Αντιπρόεδρος της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων (ΦΠΚ) Πρωτοπορία (φοιτητική παράταξη Δημοκρατικού Συναγερμού)

Καθήκοντα σε εθνικό κοινοβούλιο

- 2017-2019: Εκπρόσωπος Τύπου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας

Καθήκοντα σε εθνική κυβέρνηση

- 2008 : Εκπρόσωπος Τύπου του υποψήφιου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη

Άλλες δραστηριότητες

- Εμπνευστής της πρωτοβουλίας «Μικροί Ήρωες»

- Πρεσβευτής του σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο»

Χρίστος Αγγελίδης

Ο Χρίστος Αγγελίδης κατάγεται από την Αμμόχωστο και δραστηριοποιείται με επιτυχία στον Τουριστικό και Ξενοδοχειακό τομέα σε Διευθυντικές και Διοικητικές θέσεις τα τελευταία 28 χρόνια. Ο κ. Αγγελίδης εξειδικεύεται στο σχεδιασμό στρατηγικής καθώς και στην οργάνωση και προώθηση που αφορούν όλο το φάσμα και τομείς του τουριστικού προϊόντος.

Οι διεθνείς εμπειρίες και διαπροσωπικές επαφές που αποκόμισε από την συμμετοχή του σε διεθνή συνέδρια, σεμινάρια, εκθέσεις και επαγγελματικές δραστηριότητες έχουν συμβάλει στο να αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα και άποψη για τον παγκόσμιο τουρισμό, για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις νέες τάσεις και δυναμικές της Τουριστικής βιομηχανίας.

Ο Χρίστος Αγγελίδης κατέχει την θέση του Προέδρου του Παγκυπρίου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων καθώς και την θέση του Αντιπροέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου. Είναι επίσης μέλος τού ΔΣ του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων καθώς και της Μόνιμης Επιτροπής Τουρισμού του ΚΕΒΕ.

Ο κ. Αγγελίδης είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος DPA στον Σχεδιασμό Στρατηγικής Δημόσιας Πολιτικής από το πανεπιστήμιο [ University of Southern California, Los Angeles] καθώς Μεταπτυχιακού από το ίδιο πανεπιστήμιο στην Δημόσια Πολιτική και Δημόσια Διοίκηση.

Χριστιάνα Ξενοφώντος

Η Χριστιάνα Ξενοφώντος γεννήθηκε στη Λευκωσία και η καταγωγή της είναι από την Χάρτζια της Κερύνειας και τον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Από το 2020 εργάζεται ως η κοινοβουλευτική συνεργάτιδα του Δημήτρη Δημητρίου, βουλευτή ΔΗΣΥ Λευκωσίας. Υπήρξε μέλος της Γραμματείας/Ομάδας Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Δημοκρατικού Συναγερμού και Βοηθός Επαρχιακός Γραμματέας της ΓΟΔΗΣΥ Κερύνειας.

Είναι η εκλελεγμένη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας (2023-2024), στο οποίο κατά τα έτη 2021-2022 διετέλεσε και Μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου, ενώ από το 2018 μέχρι και το 2019 υπήρξε εκλελεγμένο μέλος του Συμβουλευτικού του Οργάνου για Αιτήσεις Ένταξης Μελών (CBMA). Κατά τα έτη 2019-2020 υπήρξε, επίσης, η εκλελεγμένη Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, εκπροσωπώντας την ΜΚΟ Cyprus Youth DiplomaCY.

Από τον Μάη του 2022 έχει τη δική της σειρά επεισοδίων Podcast “YOUth Inspire”, η οποία προβάλλεται από την NetcastZone και στόχο έχει την ενδυνάμωση των νέων σε ζητήματα που τους απασχολούν. Τον Οκτώβρη του 2022 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή “25 ανάσες σε γραφή”, από τις κυπριακές εκδόσεις ΡΙΖΕΣ.

Από το 2015 μέχρι και το 2019 εργάστηκε στο Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου ως Λειτουργός Προγραμμάτων και Πολιτικής για τη Νεολαία. Προήδρευσε της Εθνικής Ομάδας Εργασίας για τα θέματα Διαρθρωμένου Διαλόγου με τους Νέους (2015-2019). Το 2015 μέχρι και το 2017 υπήρξε η επίσημη εκπρόσωπος της Νεολαίας της Κύπρου στο Συμβούλιο Νεολαίας της Κοινοπολιτείας. Το 2018 ήταν μία εκ των βασικών ατόμων που συνέβαλαν στη συγγραφή, εκπροσώπηση και υπεράσπιση της υποψηφιότητας της Λευκωσίας για τον τίτλο Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας (Greater Nicosia 2021). Διετέλεσε εξωτερική συνεργάτιδα του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και σύμβουλος σε ζητήματα πολιτικής για τη νεολαία καθώς και ενεργό μέλος στις επιτροπές για αναγνώριση και πιστοποίηση της Μη Τυπικής και Άτυπης Μάθησης και του Λειτουργού Νεολαίας.

Ελένη Σταύρου 

Η Ελένη Σταύρου γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 4 Ιουλίου 1975. Ομιλεί, πέρα από την ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική, την ισπανική και την αραβική γλώσσα. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακά στην πολεμολογία και τις μεσογειακές σπουδές στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου. Έπειτα απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στις ελληνοαραβικές σχέσεις, τις σχέσεις με το Ισραήλ και στα θέματα τρομοκρατίας από το ίδιο πανεπιστήμιο. Ακολούθως απέκτησε μεταδιδακτορικό δίπλωμα στον άξονα Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν.

Έχει εργαστεί ως σύμβουλος για θέματα Μέσης Ανατολής. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 2016 με τον ΔΗΣΥ. Από το 2022 κατέχει το αξίωμα του Ευρωβουλευτή.

Ως βουλευτής, διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος. Επιπλέον, ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στις επιτροπές Προϋπολογισμού, Ελέγχου του Προϋπολογισμού και Ανάπτυξης. Επίσης, συμμετέχει σαν αναπληρώτρια στις επιτροπές Οικονομικών και Δικαιωμάτων των Γυναικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση