ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:02
 

Δύσκολος ο δρόμος προς Νέα Υόρκη ελέω τουρκικών προκλήσεων

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει στο τραπέζι τα παιχνίδια Όζερσαϊ με την κλειστή πόλη

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Δύο εικοσιτετράωρα πριν το καθορισμένο γύρο συναντήσεων της Τζέιν Χολ Λουτ στη Λευκωσία, ουδείς είναι σε θέση να εκτιμήσει το αποτέλεσμα των επαφών της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων. Τουναντίον οι προσδοκίες είναι χαμηλές, ιδιαίτερα με την καθημερινή δραστηριότητα του «υπουργού Εξωτερικών» Κουντρέτ Όζερσαϊ.

Με βάση τα όσα βγαίνουν προς τα έξω το μόνο σίγουρο είναι πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει τις κινήσεις Όζερσαϊ στην απεσταλμένη του ΓΓ αλλά και θα της εξηγήσει πως η τουρκική δραστηριότητα σε στεριά και θάλασσα, αυξάνει το βαθμό δυσκολίας στην πλευρά του Κυπριακού. Πηγή στη Λευκωσία έλεγε στην «Κ» πως ο Νίκος Αναστασιάδης θα μεταφέρει στην κ. Λουτ την ετοιμότητά του για την τριμερή της Νέας Υόρκης, τονίζοντας συνάμα πως οι τουρκικές προκλήσεις δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Την Κυριακή

Η τριμερής της Νέας Υόρκης είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο θα εξαρτηθεί από τα όσα αποκομίσει η Λουτ

Οι διαδοχικές επαφές της κ. Λουτ με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί θα ξεκινήσουν από το Προεδρικό Μέγαρο, την Κυριακή στις 11 το πρωί. Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμένεται με ενδιαφέρον μιας και η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ θα ενημερώσει τον Νίκο Αναστασιάδη αν στο μεσοδιάστημα μίλησε με Λονδίνο, Αθήνα και Άγκυρα.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, θα εξηγήσει στην κ. Λουτ ότι δεν είναι δύσκολο να καταλήξουν τονίζοντας πως ο Μουσταφά Ακιντζί είναι εποικοδομητικός εν αντιθέσει με τον Όζερσάϊ και κύκλους των κατεχομένων που προσπαθούν με προκλήσεις να τορπιλίσουν όποια θετική προοπτική υπάρχει. Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως η τριμερής της Νέας Υόρκης είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο θα εξαρτηθεί από τα όσα αποκομίσει η Λουτ από τις επαφές στη Λευκωσία, το τι θα μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα και το κυριότερο αν κατά την αξιολόγηση κριθεί ότι υπάρχει προοπτική συμφωνίας για τα επόμενα βήματα.

Και δεύτερος γύρος;

Στη Λευκωσία δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το πήγαινε-έλα της κ. Λουτ, σε κατεχόμενα και ελεύθερες περιοχές, να συνεχισθεί και την ερχόμενη Δευτέρα. Επί του προκειμένου δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό, ωστόσοι οι επαφές θα συνεχισθούν εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο από την κ. Λουτ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Η τραγωδία στην Τουρκία, η αλληλεγγύη της Ελλάδας και ίσως μια ευκαιρία

«Ούτε πρόκειται να εκτίμησει ο τάγιπ .... Πάντως και δεν ξέρετε πως μιλά για τον δυτικό πολιτισμό ... ...»
Ούτε ένα στο εκατομμυρίο  |  17:41

Ψηφίστηκε ο νόμος για τις εξώσεις

«Διερωτώμαι για την αδιαφορία δεκαετιών, που οι Νομοθέτες μας ανέχονταν την διάκριση της διαφορετικής ...»
YIANNOULIS  |  10:55

Είναι εφικτή η βελτίωση της οδικής νοοτροπίας;

«Το ταχυδρομείο στην Αραδίππου στη Λάρνακα βρίσκεται πάνω στα φώτα τροχαίας. Συνέχεια είναι σταθμευμένα ...»
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ  |  15:20

Η Τουρκία τρυπά στο «8» εξ ονόματος του ψευδοκράτους

«ΤΟΙΣ ΦΡΟΝΙΜΟΙΣ ........ ΟΛΙΓΑ !!!!»
YIANNOULIS  |  11:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X