ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ε. Γιολίτη στην «Κ»: Η αποτυχία της μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη δεν είναι επιλογή

Η υπ. Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης καθορίζει τις προτεραιότητές της, τις ευθύνες της Αστυνομίας και τον ρόλο της στην πανδημία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μονόδρομο αποτελεί για την κυβέρνηση, η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με την Έμιλυ Γιολίτη. Στην πρώτη της συνέντευξη ως υπουργού Δικαιοσύνης η κ. Γιολίτη αναφέρεται στις προτεραιότητες που έχει καθορίσει, θεωρώντας πως μέχρι το φθινόπωρο η Βουλή θα έχει ψηφίσει τα νομοσχέδια των αλλαγών. Αξιολογεί το έργο της Αστυνομίας και εντοπίζει σε ποια θέματα υπάρχουν αδυναμίες. Ενδιαφέρουσα είναι η πρόταση που παρουσιάζει στην «Κ», για τη μορφή των ποινών στα θέματα της οδικής ασφάλειας.

–Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης αποτελούσε πρόκληση για τους προκατόχους σας. Πώς προτίθεστε να προχωρήσετε;

–Η μεταρρύθμιση είναι το πρώτο πράγμα που βρήκα ερχόμενη στο Υπουργείο. Είναι τα νομοσχέδια που ετοίμασαν οι προκάτοχοί μου, Ιωνάς Νικολάου και Γιώργος Σαββίδης. Όταν ανέλαβα τα νομοσχέδια ήταν ήδη κατατεθειμένα στη Βουλή, δεν συμμετείχα στη διαμόρφωσή τους, και η πρώτη ενημέρωση που είχα ήταν ότι υπήρχε συναίνεση, ότι ήταν συμφωνημένα και εντός του μήνα θα ψηφίζονταν από τη Βουλή. Εντούτοις, από τον πρώτο κύκλο επαφών με τα κόμματα, αντιλήφθηκα ότι δεν ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα. Υπήρχαν ακόμη ανοιχτά κεφάλαια και όπως γνωρίζετε υπάρχει τώρα η πρόθεση να επιστραφεί στο Υπουργείο για περαιτέρω διαβούλευση το βασικό μέρος της μεταρρύθμισης, δηλαδή η αναδιάρθρωση των ανώτατων βαθμίδων της Δικαιοσύνης. Στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή ψηφίστηκε η δημιουργία Σχολής Δικαστών και η ανακατανομή της Αστικής Δικαιοδοσίας μεταξύ των βαθμίδων των Επαρχιακών Δικαστών. Πρέπει να πω ότι κανονικά δεν υπάρχει διαδικασία «επιστροφής» νομοσχεδίων. Τα νομοσχέδια, όταν ολοκληρώσουν τη διαδικασία τους, που είναι η διαβούλευση και η νομοτεχνική εξέτασή τους, είτε ψηφίζονται είτε καταψηφίζονται από την Ολομέλεια.

Διαβάστε την συνέντευξη στον Απόστολο Τομαρά στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση