ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ε. Τατάρ στην «Κ»: Κανένα έδαφος για έναρξη συνομιλιών

Τι δηλώνει ο τ/κ ηγέτης για την πορεία του Κυπριακού και σειρά σημαντικών ζητημάτων που επηρεάζουν τις σχέσεις των δυο κοινοτήτων;

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ένα έτος μετά την ανάδειξη του στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Ερσίν Τατάρ παραχωρεί εφ’όλης ύλης συνέντευξη στην «Κ». Ο κ. Τατάρ θεωρεί ότι αυτήν την στιγμή στο Κυπριακό δεν υφίστανται περιθώρια για την έναρξη των συνομιλιών. Με αυτό το σκεπτικό, ο τ/κ ηγέτης εκφράζει την αντίθεση του με την ιδέα του διορισμού του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Ο κ. Τατάρ απαντώντας στα ερωτήματα της εφημερίδας μας, παρουσιάζει το δικό του όραμα για την λύση του Κυπριακού. Επαναλαμβάνοντας την επιμονή του για την κυριαρχική ισότητα, ο κ. Τατάρ εστιάζει στον τρόπο που το Κυπριακό θα μπορούσε να διευθετηθεί πάνω σε μια νέα βάση λύσης.

Ο τ/κ ηγέτης μιλά επίσης, για το ζήτημα της ΑΟΖ και το κλειστό Βαρώσι. Για το πρώτο ζήτημα, ο κ. Τατάρ αφήνει να εννοηθεί ότι στην παρούσα φάση θα προτιμούσε ένα μορατόριουμ. Για την δε, κλειστή πόλη εκπέμπει το μήνυμα ότι το τουρκικό σχέδιο προχωρά κανονικά, παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται.

Μεγάλο πρόβλημα θεωρεί πως υπάρχει στην όλη διαδικασία του χαλουμιού ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ σημειώνοντας πως παραγνωρίστηκε η τ/κ πλευρά στην όλη διαδικασία. Όπως λέει, στην περίπτωση του μελιού και άλλων προϊόντων οι επόπτες διορίστηκαν απευθείας από την Ε.Ε, ενώ στην περίπτωση του χαλουμιού τους επόπτες θα τους διορίσει η ε/κ πλευρά. Απαντά και στην περιβόητη λίστα των αντιφρονούντων, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν έχει λάβει κάτι.  

Στο ζήτημα του χαλουμιού καταλήξαμε σε αδιέξοδο;

Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα. Αρχικά προσεγγίσαμε το όλο ζήτημα με καλή θέληση. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά αδικήθηκε ο τ/κ λαός. Το ζητήσαμε για πολλές φορές από την ΕΕ: Σας παρακαλούμε απευθυνθείτε σε εμάς (για το ζήτημα του ελέγχου του χαλουμιού)! Για τον έλεγχο υπάρχει μια εταιρία που ονομάζεται «Bureau Veritas». Τους επόπτες της θα τους διορίσει η ε/κ πλευρά. Θα έρθουν άνθρωποι της ε/κ διοίκησης εδώ να ελέγξουν το τ/κ χαλούμι. Και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μετατραπούμε σε υποδιοίκηση του ε/κ κράτους. Από πολιτική άποψη, εμείς έχουμε την ξεχωριστή ΤΔΒΚ. Και οι δικές μας αρχές πρέπει να ελέγχουν το χαλούμι. Και η δική μου πλευρά θα πρέπει να μπορεί να διορίσει επόπτες. Ζητήσαμε απευθείας διορισμό εποπτών από την ΕΕ. Μας είπαν «όχι θα τους διορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία». Έτσι προκλήθηκε πολιτικό πρόβλημα. Και αυτό διότι παραγνωρίστηκε το δικό μου Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από ότι κατανοώ το σημερινό αδιέξοδο προέκυψε παρά την αρχική συμφωνία, έτσι δεν είναι;

Από ότι πληροφορήθηκα για το όλο ζήτημα, στην περίπτωση του μελιού και κάποιων άλλων προϊόντων οι επόπτες του «Bureau Veritas» διορίστηκαν απευθείας από την ΕΕ. Εκείνοι οι επόπτες επισκέφθηκαν και το νότο και τον βορρά. Σε εκείνες τις περιπτώσεις δεν υπήρξε πρόβλημα. Ωστόσο, παρόμοια συμφωνία δεν υπήρξε για το χαλούμι.

«Δεν έχω την τουρκική λίστα για τους τ/κ αντιπολιτευόμενους»

Ολοκληρώνοντας την συνέντευξή μας θα ήθελα να ζητήσω την άποψη σας για ένα νέο ζήτημα που προέκυψε στις σχέσεις της κοινότητάς σας με την Τουρκία σχετικά με την περίφημη λίστα ατόμων στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία.

Η Τουρκία, για την δική της ασφάλεια και τους δικούς της λόγους λέει σε αυτά τα άτομα, «δήλωσες τα εξής κατά της Τουρκίας και για αυτόν τον λόγο δεν σου επιτρέπω την είσοδο στην χώρα». Δεν συλλαμβάνει και δεν δικάζει αυτά τα άτομα. Απλώς δεν τα δέχεται στην χώρα. Εγώ τι πρέπει να πράξω; Η αντιπολίτευση, ο Τουφάν Έρχιουρμαν μου ασκεί κριτική.

Σας ρωτούν αν ξεκινήσατε διαβουλεύσεις με την Τουρκία για το όλο ζήτημα…

Όχι. Όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει. Ο Υπουργός Εξωτερικών μας ο οποίος ασχολείται με το ζήτημα συνομιλεί με τον ομόλογό του στην Άγκυρα και την Πρεσβεία εδώ. Εκείνοι μας δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να δημοσιεύσουν μια τέτοια λίστα. Δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τα ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στην λίστα. Αυτό να το σκεφτούν πια εκείνοι που γράφουν (κείμενα που στρέφονται κατά της Τουρκίας). Και θα εξακριβώσουν την όλη κατάσταση όταν πάνε στην Τουρκία. Εγώ προσωπικά δεν έχω στην διάθεση μου μια τέτοια λίστα. Και δεν την είδα.

Στην λίστα που δημοσίευσε η «Αβρούπα» ξεχωρίζει και το όνομα του τ/κ τέως ηγέτη…

Δεν το γνωρίζω. Υπάρχει όντως μια τέτοια λίστα ή μήπως είναι προϊόν επινόησης; Αυτό δεν το γνωρίζουμε. Αν όντως υπήρχε μια τέτοια λίστα θα την μοιραζόντουσαν μαζί μου.

ΚΕ: Ο Τατάρ επιβεβαιώνει τα όσα δηλώνει ο Πρόεδρος

Με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, «ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα όσα δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η πλευρά μας», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, τονίζοντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες της «προς πάσα κατεύθυνση, μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, που θα μας οδηγήσουν σε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι μέχρι σήμερα επιτευχθείσες συγκλίσεις».

Ταυτόχρονα, ο κ. Πελεκάνος αναέφερε σε γραπτή του δήλωση, ότι ο κ. Τατάρ επιβεβαιώνει επίσης «και το ότι είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά που ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα προχωρήσει ο ΓΓ των ΟΗΕ με το διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου, ως η συμφωνία κατά το γεύμα στη Νέα Υόρκη».

«Επιβεβαιώνει, επίσης, πως είναι η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς το εμπόδιο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι εάν ο ΓΓ των ΗΕ προχωρήσει με τον διορισμό, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αρνηθεί να πάει στη συνάντηση», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος.

Ξεκάθαρα ανέφερε, επίσης, ο κ. Τατάρ, σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνο, «ότι δεν επιθυμούν καμία εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας στην προσπάθεια για την επανέναρξη του διαλόγου».

Όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «δεν υφίσταται κανένα θέμα αποδοχής των απαράδεκτων αξιώσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς για αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο παράνομο καθεστώς».

«Ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά ούτε και η ΕΕ ή ο διεθνής παράγοντας τίθεται θέμα να αποδεχτούν την απαράδεκτη θέση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση δυο κρατών», τόνισε.

Επιπλέον, ο κ. Πελεκάνος τόνισε ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου».

Μια λύση, συνέχισε, που θα συνάδει με τις αρχές και αξίες της ΕΕ και θα απαντά στις ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ταυτόχρονα, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «εξαντλούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να εμποδίσουμε τη συνέχεια των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς, τόσο στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και επί του εδάφους της και ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».

«Όχι μόνο δεν σταματάμε αλλά εντείνουμε τις προσπάθειες μας προς πάσα κατεύθυνση, μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν σε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι μέχρι σήμερα επιτευχθείσες συγκλίσεις», κατέληξε.

Σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, ζητά η ΕΔΕΚ

Από την πλευρά της, σχολιάζοντας την συνέντευξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, η ΕΔΕΚ ανέφερε πως ο κατοχικός ηγέτης επαναβεβαίωσε τις τουρκικές στοχεύσεις και στόχους.

Το κόμμα σημείωσε ότι από τη στιγμή που η άλλη πλευρά «έχει αμετακίνητες προκλητικές θέσεις, εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό με κατά προτεραιότητα συζήτηση τη διεθνή πτυχή του ζητήματος».

Πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να απεγκλωβιστούμε από την τουρκική θέση που θέλει το κυπριακό να είναι δικοινοτικό ή ενεργειακό ζήτημα».

Καταλήγοντας το κόμμα τόνισε ότι εμμένει στο ότι «η στόχευσή μας πρέπει να είναι στην ανάδειξη του κυπριακού ως ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από την αξιοποίηση των πολιτικών και διπλωματικών όπλων που έχουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση