ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έκλεισε εσωτερικές εκκρεμότητές με τον ανασχηματισμό ο πρόεδρος

Ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά τις ανακατατάξεις, ικανοποιώντας την αστική Λευκωσία με Κούσιο και επαρχία Αμμοχώστου με υπουργοποίηση Καρούσου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το ποιοι υπουργοί φεύγουν, ποιοι μένουν και ποιοι έρχονται σε έναν ανασχηματισμό που όλο ερχόταν αλλά δεν έλεγε να υλοποιηθεί, επιβεβαιώθηκε το πρωί της Κυριακής. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσω γραπτής δήλωσης ανακοίνωσε συνοπτικά τις αλλαγές. Ο ίδιος ανέλαβε προσωπικά αυτή τη φορά τις αλλαγές και τις συζητήσεις με τα νέα πρόσωπα που θα αναλάμβαναν τις θέσεις, χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του, σε αντίθεση με ό,τι έγινε το 2018. Κάποιες αλλαγές ήταν αναμενόμενες, άλλες προκάλεσαν έκπληξη και συζητήσεις. Τη θέση του Χάρη Γεωργιάδη στο Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, ενώ στο Εσωτερικών μετακινείται ο βουλευτής Λευκωσίας Νίκος Νουρής. Θέσεις που κλείδωσαν εδώ και καιρό. Το ίδιο όμως δεν ισχύει για τις υπόλοιπες θέσεις.

Ηχηρή η απουσία γυναικείου ονόματος στον ανασχηματισμό, με την Βασιλική Αναστασιάδου να αποχωρεί από το κυβερνητικό σχήμα και την Έμιλυ Γιολίτη η οποία θεωρείτο δεδομένη, να μην την διαδέχεται τελικώς

Νίκος Νουρής - Υπουργός Εσωτερικών

Η Βασιλική Αναστασιάδου είναι η μόνη που αποχωρεί εντελώς από το κυβερνητικό σχήμα και τη θέση της λαμβάνει ο νυν δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος. Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται και στο Προεδρικό, καθώς το επικοινωνιακό μέρος της κυβέρνησης αλλάζει πλήρως. Ο Πρόδρομος Προδρόμου μετακινείται στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου γίνεται Επίτροπος περιβάλλοντος στη θέση της Ιωάννας Παναγιώτου. Καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου αναλαμβάνει ο γνωστός δικηγόρος Κυριάκος Κούσιος και αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος διορίζεται ο πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Παναγιώτης Σεντώνας. Κινήσεις και διορισμοί που έχουν τη δική τους σημειολογία, με ηχηρή την απουσία γυναικών και έντονο το συναγερμικό χρώμα. 

Τα τζάκια η μεταρρύθμιση το Παραλίμνι και το παρασκήνιο

Μέχρι και το πρωί της Κυριακής θεωρείτο κλειδωμένος ο διορισμός της δικηγόρου Έμιλυς Γιολίτη στο Υπουργείο Συγκοινωνιών. Το τι μεσολάβησε για να αλλάξει άποψη ο πρόεδρος είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Το σίγουρο είναι πως αν και πολιτικοί και άλλοι κύκλοι θεωρούσαν τη γνωστή δικηγόρο καλή επιλογή, στενοί συνεργάτες του θεωρούσαν ότι ο διορισμός της κας Γιολίτη θα προκαλούσε αντιδράσεις. Υπενθυμίζεται πως η ίδια είχε παραιτηθεί προσφάτως από την θέση της προέδρου του Δ.Σ. της ΑΗΚ, λόγω ασυμβίβαστου.

Γιάννης Καρούσος - Υπουργός Μεταφορών

Με τον διορισμό του κ. Καρούσου, πάντως, φαίνεται να ικανοποιείται η επαρχία Αμμοχώστου, η οποία εδώ και καιρό παραπονιέται ότι απέχει από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αλησμόνητη για παράδειγμα η επιστολή παραίτησης του δημάρχου Παραλιμνίου Θεόδωρου Πυρίλλη από τον ΔΗΣΥ, με την αιτιολογία ότι «σε θέματα εκπροσώπησης του επιχειρηματικού κόσμου, σε επίσημα θεσμικά όργανα ή και σε άλλες θέσεις, η παράταξή μας στηρίζει τα κατεστημένα, καταδικάζοντας ουσιαστικά την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου σε πλήρη απουσία από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Το σημερινό καθεστώς ευνοεί συγκεκριμένους κύκλους («τζάκια»), που κατοικούν και δραστηριοποιούνται οπουδήποτε αλλού εκτός από την επαρχία μας και εσείς τους επιτρέπετε να αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς». Με την υπουργοποίηση του κ. Καρούσου θεωρείται πως θα σιγήσουν οι φωνές αντιπαράθεσης γύρω από τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Καρούσος διαμαρτυρόταν πως ο Δήμος Παραλιμνίου θα απορροφήσει την Αγία Νάπα. Με αυτό τον τρόπο συνεπώς φαίνεται να αμβλύνουν και οι αντιδράσεις γύρω από τη μεγάλη μεταρρύθμιση.

Κυριάκος Κούσιος - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Η έκπληξη

Πέραν όμως των Αμμοχωστιανών που φαίνεται να ικανοποιούνται, ικανοποιημένη φαίνεται να είναι και η αστική Λευκωσία με την επιλογή του δικηγόρου Κυριάκου Κούσιου. Ο κ. Κούσιος, εκτός από πρώην πρόεδρος της Ανόρθωσης υπήρξε και δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ στον Δήμο Στροβόλου. Υπενθυμίζεται πως το όνομά του ακουγόταν μέχρι και την υστάτη –με κάποιους να θεωρούν πως κλείδωσε και ξεκλείδωσε αυτόματα ο διορισμός- για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης. Το όνομά του ακουγόταν και για τη δημαρχία Αμμοχώστου μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Αλέξη Γαλανού. Θεωρείται μάλιστα πως έχει πολύ καλές σχέσεις με το ΑΚΕΛ.

Το κατά πόσο θα ανταποκριθεί στα απαιτητικά καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου, μία θέση στην οποία ανέκαθεν επιλεγόταν έμπειρο πολιτικό πρόσωπο ή ανερχόμενο κομματικό στέλεχος, είναι ένα ζήτημα που θα φανεί στο μέλλον. Το σίγουρο είναι πως η επικοινωνιακή ομάδα στο Προεδρικό αλλάζει άρδην. Αποχωρεί και η κα Βασιλείου με τον Παναγιώτη Σεντώνα να τη διαδέχεται. Ο κ. Σεντώνας ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές τον περασμένο Μάιο, με στελέχη του ΔΗΣΥ να επισημαίνουν τότε πως είναι ανερχόμενο στέλεχος του κόμματος που θα αξιοποιηθεί καταλλήλως, καθώς οι ευρωεκλογές θα αποτελούσαν το βάπτισμα του πυρός για το 2021. Το σενάριο διεκδίκησης βουλευτικής έδρας το 2021, φαίνεται να απομακρύνεται, όχι όμως και η αξιοποίησή του από την κυβερνώσα παράταξη.

Πρόδρομος Προδρόμου - Υπουργός Παιδείας

Αναδιαρθρώσεις και παιδεία

Ο Πρόδρομος Προδρόμου μετακινείται στο Υπουργείο Παιδείας, αν και μέχρι την τελευταία βδομάδα θεωρείτο σίγουρη η παραμονή του στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Προδρόμου έχει σημαντική πείρα στα της Παιδείας λόγωκαι της προεδρίας της Επιτροπής Παιδείας στη Βουλή. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα προκαλέσει αντιδράσεις από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Υπενθυμίζεται πως όταν άρχισε η φημολογία μετακίνησής του στο Παιδείας, η ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία (συντεχνία των εκπαιδευτικών του ΔΗΣΥ) είχε στείλει το μήνυμα πως δεν βλέπει θετικά τη διαδοχή του Κώστα Χαμπιαούρη από τον Πρόδρομο Προδρόμου. Και αυτό γιατί πολλοί θεωρούσαν υπαίτιο τον κ. Προδρόμου για την κρίση που προέκυψε το καλοκαίρι του 2018.

Τα επιτροπάτα που βόλεψαν

Πέραν του Πρόδρομου Προδρόμου, η Κλέλια Βασιλείου αποχωρεί από το Προεδρικό, αναλαμβάνοντας χρέη επιτρόπου Περιβάλλοντος στη θέση της Ιωάννας Παναγιώτου. Και η παραίτηση του Γιαννάκη Παπαδούρη από τη θέση του επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων την περασμένη Παρασκευή δεν ήταν τυχαία. Φαίνεται πως ενέπιπτε στο κάδρο των αλλαγών, με τον Κώστα Χαμπιαούρη να τον διαδέχεται και να μη χρειάζεται να επιστρέψει στο Υπουργείο Παιδείας στη θέση που κατείχε προτού αναλάβει.

Κωνσταντίνος Πετρίδης - Υπουργός Οικονομικών

Ανανέωση σε ΔΗΣΥ και το μέλλον του Χάρη

Οι αλλαγές που προέκυψαν πάντως βολεύουν και την Πινδάρου. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ μπορεί να απείχε από τη διαδικασία του ανασχηματισμού, έχασε ως βουλευτές τους Στέλλα Κυριακίδου και Νίκο Νουρή και  μπορεί να μην κατάφερε να πάρει πίσω στη Βουλή τον έμπειρο Πρόδρομο Προδρόμου, όμως αποκτά αέρα ανανέωσης. Και αυτό γιατί στην επαρχία Λευκωσίας γίνεται σοβαρή ανακατάταξη, δεδομένου ότι μπαίνουν τρία νέα πρόσωπα, οι Σάβια Ορφανίδου, Ξένια Κωνσταντίνου και Μιχάλης Σοφοκλέους. Η ορκωμοσία αναμένεται να γίνει την Παρασκευή. Στην Πινδάρου επιστρέφει τη βδομάδα που μπαίνει και ο Χάρης Γεωργιάδης με τη φημολογία να τον θέλει να αναλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου –από την οποία έχει παραιτηθεί η Στέλλα Κυριακίδου- είτε ακόμη τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, στο ενδεχόμενο παραίτησης του Λευτέρη Χριστοφόρου. Το δικό του ενδιαφέρον με πολιτικές προεκτάσεις  πάντως έχει το γεγονός οτι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά στον Χάρη Γεωργιάδη, ευχαριστώντας τον για τη συμβολή του στο Υπουργείο Οικονομικών και για τον ρόλο του στην κυπριακή οικονομία. Κίνηση που θεωρείται από πολιτικούς κύκλους, ως πράσινο φως Αναστασιάδη στις ευγενείς φιλοδοξίες του Χάρη Γεωργιάδη στον ΔΗΣΥ. 

 
 
 
View this post on Instagram

Σχολιάζοντας τις πολύ θετικές επιδόσεις της οικονομίας και τη σταθερή αναπτυξιακή πορεία δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις θερμές ευχαριστίες μου στον απερχόμενο Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, έναν από τους στενότερους συνεργάτες μου, για το έργο που έχει επιτελέσει τόσα χρόνια στη νευραλγικής σημασίας θέση του Υπουργού Οικονομικών, οδηγώντας την οικονομία από τη βαθιά κρίση στην ανάπτυξη. Εύχομαι στον κ. Γεωργιάδη κάθε επιτυχία στη νέα πορεία του.

A post shared by Nicos Anastasiades (@nicosanastasiades) on

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Πότε πάει σπίτι του ο άνθρωπος που είχε ως ύψιστο καθήκον του την πραστασία των οικονομικών της οικογένειας ...»
ΑΚΑ  |  11:07

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

Επιπλέον 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους

«https://www.alphanews.live/cyprus/giannakis-spetsiotis-o-anthropos-poy-diekdikei-gia-toys-hamilosyntaxioyhoys ...»
Αντωνης Φωτεινος  |  08:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X