ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Οι πολίτες μίλησαν και η ετυμηγορία τους είναι σεβαστή

«Οι έξι Κύπριοι Ευρωβουλευτές καλούνται να εργαστούν για μια ισχυρότερη Ευρώπη»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, αναφορικά με τη διεξαγωγή των Εκλογών για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην εναρκτήρια δήλωση του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι: «Επιθυμώ να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και να απευθύνω τις ευχαριστίες της πολιτείας προς όλους όσοι συνέβαλαν στην άψογη διοργάνωση και διεκπεραίωση αυτής της πολύ απαιτητικής εκλογικής διαδικασίας.

Οι πολίτες μίλησαν και η ετυμηγορία τους είναι σεβαστή.

Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας.  Συγχαίρω όλες και όλους τους υποψήφιους όπως επίσης τις πολιτικές δυνάμεις για τον αγώνα που έδωσαν, με ήθος και αξιοπρέπεια, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Μαζί με τα συγχαρητήριά μου προς όσους εξασφάλισαν εντολή από το εκλογικό Σώμα, είτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, θα είμαστε συμπαραστάτες σε κάθε ενέργεια, σε κάθε πρωτοβουλία και σε κάθε δράση που αποσκοπεί στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και στην ενίσχυση και περαιτέρω αναβάθμιση και ισχυροποίηση της χώρας μας.

Οι έξι Κύπριοι Ευρωβουλευτές καλούνται να εργαστούν για μια ισχυρότερη Ευρώπη, πιο αποτελεσματική, πιο ανταγωνιστική και πιο στρατηγικά αυτόνομη.  Μια Ευρώπη που ενισχύει τις προσπάθειές μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας.

Είμαι βέβαιος ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να υπερηφανεύεται ότι και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένας δημιουργικός εταίρος, με ουσιαστικό λόγο και ρόλο σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες.  

Στους εκλελεγμένους τοπικούς άρχοντες, εύχομαι κάθε επιτυχία, μαζί με την υπόσχεση ότι τους αντικρίζω ως πολύτιμους συνεργάτες στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι πρώτοι Πρόεδροι των Επαρχιακών Συμβουλίων Αυτοδιοίκησης, οι νέοι Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι, οι Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι καθώς και οι πρόεδροι των κοινοτήτων μας, όπως επίσης τα μέλη των Σχολικών Εφορειών θα έχουν το προνόμιο να υπηρετήσουν τους πολίτες υπό το νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο. Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, που τίθεται σε ισχύ την 1η Ιουλίου, είναι μια τεράστια αλλαγή, την οποία στηρίζουμε με αποφασιστικότητα. Δεν έχω αμφιβολία ότι με συλλογική προσπάθεια και συνεργασία, θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που προκαλεί μια μεταρρύθμιση τέτοιας έκτασης.

Οι εκλογές έχουν τελειώσει.  Η συνεργασία της κυβέρνησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους εκλεγμένους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και σε όλα τα επίπεδα.

Εγώ προσωπικά και η Κυβέρνησή θα συνεχίσουμε να πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρχει η μέγιστη εθνική ενότητα στο εσωτερικό με μόνο γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του λαού μας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με τη βαθύτατη πεποίθηση πως οι μέρες που θα έρθουν θα είναι καλύτερες για τον τόπο μας, σε μια Κύπρο που αλλάζει καθημερινά».

Κληθείς να σχολιάσει την «έκπληξη» της βραδιάς, τον Φειδία Παναγιώτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών είναι απόλυτα σεβαστό, ο κυπριακός λαός έχει μιλήσει και θα πρέπει να λάβουμε όλοι μας τα μηνύματα που μας έστειλε ο κυπριακός λαός. Είμαι κάποιος που σε καμία απολύτως περίπτωση δεν απαξιώνω ή μειώνω τη σημασία των μηνυμάτων που στέλνει η κοινωνία. Καθημερινά είμαι ανάμεσα στην κοινωνία, άρα, το κάθε μήνυμα που μας στέλνει η κοινωνία, όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε αυτή τη στιγμή στη δημόσια ζωή του τόπου, οφείλουμε αυτά τα μηνύματα να τα λαμβάνουμε υπόψη».

Ερωτηθείς για το θέμα της αποχής από τις σημερινές Εκλογές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σαφώς θα θέλαμε περισσότερη συμμετοχή τόσο για τις Εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπήρχε αυτή η ιδιομορφία στην παρούσα συγκυρία με τη μεταρρύθμιση. Όλα αυτά θα τα εξετάσουμε ως εκτελεστική εξουσία, πάντοτε σε συνεργασία και με τη νομοθετική εξουσία, για να δούμε στις επόμενες των περιπτώσεων τι είναι το καλύτερο από πλευράς συμμετοχής να πράξουμε.

Εκείνο που έχει σημασία είναι να δούμε πώς μέσα από τη συνεργασία έχουμε σαφώς μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές. Είναι κάτι που εμάς μας ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε χώρες της Ευρώπης η ακροδεξιά σημείωσε άνοδο στα ποσοστά της και κληθείς να πει πώς διαγράφεται το Μέλλον της Ευρώπης με αυτό το δεδομένο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σίγουρα δεν ήταν κάτι που επιθυμούσαμε να γίνει. Έχω, ήδη, δει τις προβλέψεις, τις εκτιμήσεις σε σχέση με τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχω μιλήσει με κάποιους συναδέλφους μου, έχω μιλήσει με κάποιους Ευρωβουλευτές από άλλες χώρες οι οποίοι έχουν εκλεγεί. Θα είμαι στις Βρυξέλλες στις 17 του μηνός για να έχουμε αυτή την πρώτη συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων με τους συναδέλφους μου για τον Πρόεδρο/την Πρόεδρο της Επιτροπής, τις τέσσερεις κύριες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και θα ληφθούν αποφάσεις στη βάση της πλειοψηφίας Έχω δει την εκτίμηση των αποτελεσμάτων, ειδικότερα όσον αφορά την πρώτη θέση, θεωρώ ήταν κάτι το αναμενόμενο βλέποντας και τις άλλες κατατάξεις, ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ήταν οι εκτιμήσεις που είχα λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις που είχα την προηγούμενη βδομάδα με Ευρωπαίους ηγέτες. Από κει και πέρα τώρα ξεκινά μια νέα προσπάθεια σε σχέση με τους επικεφαλής των θεσμών, αλλά και την ίδια την Επιτροπή». 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Εκλογές 2024: Τελευταία Ενημέρωση