ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έκθεση Συλικιώτη για τις συνθήκες εργασίας

Η έκθεση του κ. Συλικώτη ενδεχομένως να τεθεί προς ψήφιση τον Ιούλιο στην ολομέλεια του ΕΚ

Newsroom K

Η ΕΕ χρειάζεται ξεκάθαρα αλλαγή πλεύσης προς το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική δικαιοσύνη, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων, οι οποίοι παρά την επιθυμία τους να έχουν μόνιμη θέση εργασίας, εργάζονται αναγκαστικά με συμβόλαια περιορισμένης διάρκειας.

Μιλώντας σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας, που διοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, ο κ. Συλικώτης αναφέρθηκε στην Εκθεση της οποίας είναι εισηγητής με τίτλο «Συνθήκες εργασίας και επισφαλής απασχόληση».

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι σειρά από έρευνες, δείχνουν ξεκάθαρα πως οι μη τυποποιημένες μορφές απασχόλησης αυξάνονται συνεχώς στην ΕΕ, και φτωχοποιούν τους εργαζόμενους και ότι οι εργαζόμενοι με -συχνά επιβεβλημένα- συμβόλαια περιορισμένης διάρκειας και μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν σημαντικά στην ΕΕ τα τελευταία 15 χρόνια.

Όπως είπε, αν και η έκθεσή του δεν είναι νομοθετική,αποτελεί συνέχεια σειράς εκθέσεων του ΕΚ με στόχο να ασκηθούν πιέσεις στην Κομισιόν ούτως ώστε η έννοια της απασχόλησης να ξαναμπεί στη σωστή της βάση.

Η έκθεση του κ. Συλικώτη θα ψηφιστεί στις 30 Μαΐου από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ και πολύ πιθανόν να τεθεί προς ψήφιση τον Ιούλιο στην ολομέλεια του ΕΚ.

Εκανε λόγο για δυναμική που αναπτύσσεται στο Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι ακόμα και οι μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες αναγνωρίζουν πως υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα δικαιώματα των εργαζομένων, και ήδη σχηματίζονται δυναμικές στο εσωτερικό τους, οι οποίες ζητούν λύσεις.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι τα κύρια αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε για την Επιτροπή Απασχόλησης, δείχνουν πανευρωπαϊκά τη μείωση των ποσοστών μόνιμης και ασφαλούς εργασίας.

Η κατάσταση στην Κύπρο

Αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε ότι σε χώρες με μνημόνια όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Πορτογαλία παίρνει τεράστιες διαστάσεις το θέμα της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και η επισφάλεια της εργασίας.

Η Κύπρος, ανέφερε, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων, οι οποίοι παρά την επιθυμία τους να έχουν μόνιμη θέση εργασίας, εργάζονται αναγκαστικά με συμβόλαια περιορισμένης διάρκειας.

Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο και τη Γερμανία οι νέοι υποαπασχολούνται σε πρακτικές ασκήσεις μέχρι και για 2 ολόκληρα χρόνια χωρίς να τους προσφερθεί μόνιμη εργασία, και εγκλωβίζονται στο φαύλο κύκλο ανεργίας-πρακτικής άσκησης-ανεργίας.
«Αντί λοιπόν η εισδοχή στην αγορά εργασίας να γίνεται μέσα από συμβόλαια μακράς διάρκειας σε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, οι νέες επισφαλείς θέσεις εργασίας αυξάνονται, δημιουργώντας οικονομικά και εργασιακά αδιέξοδα για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι νέοι άνεργοι» σημείωσε.

Παράλληλα, είπε, επωφελούνται οι επιχειρηματίες οι οποίοι λαμβάνουν την στήριξη του κράτους για να συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης των νέων, και ως αποτέλεσμα επιτυγχάνουν να έχουν χαμηλό κόστος εργασίας, που πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης.

Ταυτόχρονα, μέσα από τη φτωχοποίηση των εργαζομένων και τη διάλυση των δικαιωμάτων τους, αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων και εκβιάζονται οι εργαζόμενοι για να δεχτούν χαμηλότερους μισθούς, επισφαλείς όρους εργασίας και μείωση των δικαιωμάτων τους.

Είπε ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια επίσης στην Κύπρο ο δείκτης της εισοδηματικής ανισότητας αυξήθηκε κατά 5% και είπε ότι το 2008 ήταν στο 29% τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ε.Ε. βρισκόταν στο 31%.

«Σήμερα ο δείκτης αυτός έχει πάει στο 34%, με την εξέλιξη της ανισότητας στην Κύπρο να είναι η χειρότερη στην Ευρώπη και η χειρότερη από όλες τις χώρες που τους επιβλήθηκε μνημόνιο. Επίσης, το εισόδημα της εργασίας, τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί κατά €1,6 δις δηλαδή περίπου κατά 20%», είπε.

Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι την ίδια στιγμή τα κέρδη του κεφαλαίου παρέμειναν το 2015 σταθερά, ενώ το 2016 είχαν αύξηση κατά €200 εκ.

Επίσης, είπε ότι η Κύπρος κατέχει την αρνητική πρωτιά με το ψηλότερο στην Ε.Ε ποσοστό υποαπασχολούμενων που αγγίζει το 9,2%.

«Κατα συνέπεια, και παρόλο το success story που διακηρύσσει συνεχώς η κυβέρνηση Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ και τον τερματισμό του μνημονίου, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική στην κυπριακή οικονομία», είπε.

Πρόσθεσε ότι αυτό διαφαίνεται και από την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία.

«Μέσα αναγνωρίζεται το προφανές: Η οικονομική κρίση οδήγησε σε αύξηση των ανισοτήτων, του κινδύνου φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αντικατοπτρίζοντας την επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η ανεργία μειώθηκε μεν, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα, την ίδια ώρα που η χαμηλόμισθη και ανασφαλής εργασία αυξάνεται», είπε.
Ο Ευρωβουλευτής σημείωσε ότι την ίδια ώρα που οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν ότι οι δείκτες και οι αριθμοί ευημερούν, ο λαός φτωχοποιείται.

Στη συνέχεια, ο κ. Συλικώτης απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο πλαίσιο συζήτησης.

Είπε ότι το ότι η οικονομική κρίση αξιοποιείται από το μεγάλο κεφάλαιο δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, και εξέφρασε αισιοδοξία, λέγοντας ότι ευτυχώς υπάρχουν όμως μεγάλες δυναμικές να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Αν και δεν είναι νομοθετική η έκθεση, εντούτοις, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι μαζί με τις άλλες εκθέσεις θα ασκηθούν πιέσεις στην Κομισιόν για τον κοινωνικό πυλώνα.

«Προσπαθούμε να επηρεάσουμε τα πράγματα», ανέφερε.

Εξάλλου, καλωσορίζοντας τους δημοσιογράφους, η Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι το θέμα της ανεργίας και της απασχόλησης είναι από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες και ειδικά τους Κύπριους, οι οποίοι στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο σε ποσοστό 91% ζητούν από την ΕΕ να κάνει ακόμα περισσότερα για το θέμα της ανεργίας.

Το Ευρωβαρόμετρο δείχνει επίσης αυξητική τάση στο ποσοστό των Κυπρίων που θεωρούν θετικό το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, παρόλο που παραμένει ευρεία η άποψη ότι η φωνή των Κυπρίων ως Ευρωπαίων πολιτών δεν ακούγεται στην ΕΕ.
Το 45% των Κυπρίων, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 11%, βρίσκουν θετικό το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, το 17% το θεωρεί αρνητικό – ποσοστό που μειώθηκε κατά 3% - με το υπόλοιπο 38% να μην το θεωρεί ούτε αρνητικό ούτε θετικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση