ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Έμφυλα στερεότυπα συνεχίζουν να επηρεάζουν απονομή δικαιοσύνης»

Τι αναφέρει η Επίτροπος Ισότητας Φύλων για τις αποφάσεις ΕΔΑΔ

ΚΥΠΕ

Οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων αναδεικνύουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο ότι τα έμφυλα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις εξακολουθούν να επηρεάζουν την απονομή δικαιοσύνης στην Κύπρο, αναφέρει σε σημερινή της γραπτή δήλωση η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, οι πρόσφατες αποφάσεις (ημερ.3.7.25 σε υπόθεση του 2022 και ημερ. 27.2.25 σε υπόθεση του 2022) του ΕΔΑΔ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αφορούν δύο υποθέσεις βιασμού, «αποτελούν αφορμή για σοβαρή αυτοκριτική».

«Οι αντιλήψεις γύρω από το πώς “πρέπει” να είναι ή να συμπεριφέρεται μια γυναίκα θύμα βιασμού, καθώς και η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των θυμάτων, οδηγούν σε διακρίσεις με βάση το φύλο και, όπως αναφέρεται και στην απόφαση ημερ. 3.7.25, σε μη σεβασμό προς την αξιοπρέπεια των θυμάτων», σημειώνει.

Προσθέτει ότι ο σεξισμός και οι στερεότυπες έμφυλες αντιλήψεις έχουν τις ρίζες τους στις διαχρονικές σχέσεις εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. «Οδηγούν σε πράξεις και συμπεριφορές επιβλαβείς τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, τροφοδοτούν τη βία κατά των γυναικών, προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και υπονομεύουν τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», συμπληρώνει.

«Η ύπαρξη αυτών των διακρίσεων δεν είναι μόνο κοινωνικά απαράδεκτη, αλλά και αντίθετη με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορούν στην ισότητα των φύλων και στην προστασία των γυναικών από οποιαδήποτε μορφή βίας. Οφείλουμε να ενεργούμε με συνέπεια στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και των εθνικών στρατηγικών μας στόχων και να διασφαλίζουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας, ισότητας και αξιοπρέπειας για όλες και όλους», σημειώνει στη συνέχεια.

Συμπληρώνει ότι τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο ενισχύθηκε σημαντικά το νομικό και θεσμικό πλαίσιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και για την προώθηση της ισότητας των φύλων, προσθέτοντας ότι με την πλήρη αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων και μέσα από συνεργασίες πρέπει να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων και τη θεμελίωση της απαραίτητης κουλτούρας έμφυλης ισότητας.

Το Γραφείο της Επιτρόποου, σε συνεργασία με την Ακαδημία της Νομικής Υπηρεσίας, έχει ήδη ξεκινήσει κύκλο συζητήσεων με λειτουργούς της Υπηρεσίας για την αποδόμηση των στερεότυπων αντιλήψεων και ασυνείδητων προκαταλήψεων, αναφέρει ακολούθως, προσθέτοντας ότι συνεργάζεται επίσης με τη Σχολή Δικαστών για την ενίσχυση της θεσμικής ευαισθητοποίησης για την έμφυλη βία.

«Η έμφυλη βία είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου, δεν είναι ατομική υπόθεση των θυμάτων αλλά αφορά και επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία», καταλήγει η κ. Χριστοδούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X