ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι στόχοι της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το 2026

«Θα αναδείξουμε τι σημαίνει να είσαι ένα κράτος μέλος της ΕΕ διαιρεμένο», είπε η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά

ΚΥΠΕ

Στη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2026 «θα αναδείξουμε τι σημαίνει να είσαι ένα κράτος μέλος της ΕΕ το οποίο βρίσκεται υπό κατοχή, το οποίο είναι διαιρεμένο και το οποίο προβλέπει στην ενοποιητική ισχύ της ΕΕ για την επανένωση του», τόνισε η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα Μαριλένα Ραουνά, σε χαιρετισμό της την Παρασκευή, στην παρουσίαση που έγινε στη Λευκωσία του Γραφείου Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων με θέμα «Αρμοδιότητες του Γραφείου Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και ο ρόλος του σε σχέση με την Προεδρία της Κύπρου το 2026».

Πρόσθεσε ότι «αναλαμβάνουμε την προεδρία της ΕΕ και ως το τελευταίο κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται υπό κατοχή και αυτό έχει τη δική του σημασία». Επίσης, η κ. Ραουνά, σε εκτός κειμένου αναφορές, είπε ότι στην διάρκεια της κυπριακής προεδρίας «θα έχουμε να προεδρεύσουμε γύρω στις 190 ομάδες εργασίας του Συμβουλίου της ΕΕ», ενώ «θα έχουμε να διαπραγματευτούμε», εκ μέρους και των 27 κρατών μελών, γύρω στους 330 νομοθετικούς φακέλους στην διάρκεια του εξαμήνου, εκ των οποίων περίπου 50% θα είναι νέες νομοθετικές προτάσεις. 

Ανέφερε ακόμα ότι θα φιλοξενηθούν στην Κύπρο 258 συναντήσεις εκ των οποίων 19 είναι άτυπα Υπουργικά Συμβούλια, 1 άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη συνέχεια μια σειρά από άλλες υψηλές συναντήσεις με αξιωματούχους στις διάφορες θεματικές. Υπογράμμισε πως αυτές οι 258 συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν «σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου για να αναδείξουμε τον τόπο μας».

Υπογράμμισε πως οι 258 συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν «σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου για να αναδείξουμε τον τόπο μας».

«Ένα η ΕΕ δεν ενισχύσει την οικονομία της, δεν καταστεί πιο ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες οικονομίες, τότε δεν μπορούμε να μιλούμε και για μια πολιτικά ισχυρή ΕΕ», υπογράμμισε. Ανέφερε ότι μια από αυτές τις δράσεις είναι τo νέο πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις το οποίο υποστηρίζει τη συμφωνία για καθαρή βιομηχανία (CISAF) και πρόσθεσε ότι «η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης αποτελεί αδιαμφισβήτητα προτεραιότητα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο».

«Στο πλαίσιο αυτό οι κρατικές ενισχύσεις συνιστούν βασικό εργαλείο για την υλοποίηση της Πράσινης Βιομηχανικής Συμφωνίας, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα στοχευμένης στήριξης σε κρίσιμους τομείς όπως η καθαρή ενέργεια, η απανθρακοποίηση της βιομηχανίας και η ανάπτυξη της καθαρής τεχνολογίας», υπογράμμισε.

Παράλληλα, η κ. Ραουνά είπε ότι μια ακόμη σημαντική δράση που θα τεθεί στο προσκήνιο είναι η αναθεώρηση του Γενικού Κανονισμού Απαλλαγής κατά Κατηγορία (GBER).

«Η αναθεώρηση αυτή στοχεύει στη μείωση του διοικητικού φόρτου τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα κράτη μέλη, διευκολύνοντας την παροχή της αναγκαίας στήριξης στη βιομηχανία, ενώ παράλληλα διαφυλάσσει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό «αναμένεται να επικαιροποιηθούν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να ενισχυθούν τα κίνητρα στη βιομηχανία για επενδύσεις στην αναβάθμιση δεξιοτήτων, την επανειδίκευση, τις ποιοτικές θέσεις εργασίας και την πρόσληψη εργαζομένων, στηρίζοντας έτσι μια δίκαιη μετάβαση».

Αναφορικά με το θέμα της στέγασης, η κ. Ραουνά είπε ότι αυτό «συνιστά μια από τις επείγουσες κοινωνικές προκλήσεις που επηρεάζει εκατομμύρια οικογένειες και νέους ανθρώπους στην ΕΕ» και αναφέρθηκε στη σημασία της αναθεώρησης των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

Πρόσθεσε ότι η αναθεώρηση θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να ανταποκριθούν «με μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην πρόκληση αυτή συμβάλλοντας και στην παροχή κινήτρων για περαιτέρω επενδύσεις στην οικονομικά προσιτή στέγαση».

Αναφερόμενη στους τρεις βασικούς στρατηγικούς άξονες που καθοδηγούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις, η κ. Ραουνά είπε ότι ο πρώτος είναι η ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου κρατικών ενισχύσεων στο πλαίσιο της Πράσινης Βιομηχανικής Συμφωνίας, για επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την προώθηση της απανθρακοποίησης της βιομηχανίας και στην ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών.

Πρόσθεσε ότι δεύτερος άξονες είναι η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού, με έμφαση στην περαιτέρω απλοποίηση των κρατικών ενισχύσεων και με προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των πιο στρεβλωτικών ενισχύσεων και τρίτος «η αναθεώρηση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της στέγασης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η στήριξη μέτρων για τη στέγαση, ιδίως για οικονομικά προσιτή, ενεργειακά αποδοτική και κοινωνική κατοικία».

Σε ομιλία της στην εκδήλωση, η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου είπε ότι η ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ αποτελεί για την Κύπρο «ένα γεγονός εθνικής σημασίας, που υπερβαίνει τα στενά όρια μιας ευρωπαϊκής υποχρέωσης» και πρόσθεσε πως στην διάρκεια της Προεδρίας της Κύπρου, το Γραφείο της θα έχει ενισχυμένο ρόλο στο συντονισμό και την προεδρία των ομάδων εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X