ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενημέρωσε Γκουτέρες για τις επαφές της η Ολγκίν - Τα επόμενα βήματα

Η κ. Ολγκίν θα υποβάλει την έκθεση της στον Γενικό Γραμματέα έως τα τέλη του Ιουνίου, και το Κυπριακό θα βρεθεί στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ τον Ιούλιο

ΚΥΠΕ

Σε μια κοινή συνάντηση που διήρκεσε 45 λεπτά στην έδρα του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, η Προσωπική Απεσταλμένη του για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης συζήτησαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι συζητήσεις για το Κυπριακό.

Νωρίτερα, η κ. Ολγκίν είχε συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες, τον οποίο ενημέρωσε διεξοδικά για την πρόοδο των επαφών της στην Κύπρο, ώστε να καθίσουν στη συνέχεια στο ίδιο τραπέζι με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε μετά τη συνάντηση πως «για να μπορέσει να επέλθει στην Κύπρο η κατάσταση την οποία όλοι επιθυμούμε και η οποία είναι και μια διαχρονική απαίτηση του διεθνούς δικαίου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προσδοκούμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, με πρωτοβουλία της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για να μπορέσουμε να εκκινήσουμε τον διάλογο».

«Με τον Γενικό Γραμματέα συμφωνήσαμε ότι είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι μια ευκαιρία, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε χαμένη και προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός με την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος του Κυπριακού», δήλωσε κ. Γεραπετρίτης.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε στον Γενικό Γραμματέα τη βασική θέση της Ελλάδας ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, να συζητήσουν με ειλικρίνεια έτσι ώστε να μπορεί να χτιστεί μια αμοιβαία εμπιστοσύνη στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως ο Γενικός Γραμματέας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κ. Ολγκίν και θεωρεί ότι είναι μια έμπειρη διπλωμάτης που θα προσπαθήσει τα μέγιστα για να βρεθεί κοινός τόπος.

Επεσήμαναν πως ο Γενικός Γραμματέας είναι πρόθυμος να στηρίξει αυτή την προσπάθεια και να σηκώσει το βάρος της ευθύνης, ώστε να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία για το Κυπριακό. Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε διαρκή επαφή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ παράλληλα η ελληνική πλευρά χτίζει μια σχέση εμπιστοσύνης με την κ. Ολγκίν και υποστηρίζει τις προσπάθειές της στην Κύπρο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Τα επόμενα βήματα της Ολγκίν

Σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας του ΚΥΠΕ, η κ. Ολγκίν θα συνεχίσει την αποστολή της στην Κύπρο για ακόμα τρείς μήνες, με σκοπό να βρεθεί πεδίο συνεννόησης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Η κ. Ολγκίν θα υποβάλει την έκθεση της στον Γενικό Γραμματέα έως τα τέλη του Ιουνίου, και το Κυπριακό θα βρεθεί στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τον Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον μήνα Ιούλιο αναλαμβάνει η Ρωσική Ομοσπονδία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση