ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενώπιον της Επ. Δεοντολογίας σήμερα η επίθεση Θεμιστοκλέους στην Ξάνθου

Τι προνοεί ο κώδικας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συνεδριάζει σήμερα, για πρώτη φορά από την ημέρα σύστασης της τον περασμένο Φεβρουάριο, κεκλεισμένων των θυρών, η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας για να εξετάσει το επεισόδιο που συνέβη την περασμένη Τρίτη κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας ανάμεσα στον Βουλευτή του ΕΛΑΜ Αντρέα Θεμιστοκλέους και την αναπληρώτρια Πρόεδρο των Οικολόγων και κοινοβουλευτική συνεργάτιδα Έφη Ξάνθου.

Το θέμα προέκυψε, όπως είχε δηλώσει μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Χρύσανθος Σαββίδης, κατά τη συζήτηση ενός αυτεπάγγελτου θέματος που ενέγραψε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου για το οποίο οι Βουλευτές ζήτησαν περισσότερες επεξηγήσεις, καθώς ήταν πολύ γενικός ο τίτλος του θέματος και επειδή το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν έχει Βουλευτή στην Επιτροπή, «ζητήσαμε από την κ. Ξάνθου, ως Κοινοβουλευτική Συνεργάτιδα, να μας δώσει μια εξήγηση».

Πρόσθεσε ότι «κάποιος συνάδελφος αντέδρασε, θα έλεγα εκτός πλαισίου, γιατί να ζητήσει η συγκεκριμένη συνεργάτιδα να μας δώσει εξήγηση».

Η Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει στις 12.00 έπειτα από οδηγίες της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, η οποία θα προεδρεύσει της επιτροπής ex officio, συστάθηκε για πρώτη φορά κατά την παρούσα έκτακτη σύνοδο της ΙΑ΄ Βουλευτικής Περιόδου, με στόχο την εφαρμογή του Κώδικα Αρχών και Κανόνων Δεοντολογίας για τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος εγκρίθηκε με απόφαση της Βουλής, ημερομηνίας 18 Φεβρουαρίου 2021.

Ο εν λόγω Κώδικας Δεοντολογίας εμπεριέχει κανόνες που ισχύουν συμπληρωματικά προς τις πρόνοιες του Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων και διέπουν τη δεοντολογία των Βουλευτών τόσο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους όσο και κατά την εν γένει παρουσία τους στην κοινωνία.

Μέλη της Επιτροπής είναι οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης και Ονούφριος Κουλλά, οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης και Άριστος Δαμιανού και οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και Πανίκος Λεωνίδου.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, ενδεχομένως να παραβίασε τις πρόνοιες των παραγράφων «4» και «6», του κώδικα δεοντολογίας της Βουλής, οι οποίες αναφέρουν:

4 -«Ο Βουλευτής κατά την άσκηση των καθηκόντων του, απέχει από συμπεριφορά που υποκινεί στη βία ή στο μίσος ή που ενέχει απειλητικό, υβριστικό, σεξιστικό, ρατσιστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα, καθώς και από αναφορές ή δηλώσεις που υποκρύπτουν μισαλλοδοξία ή προσπάθεια μείωσης της προσωπικότητας ή της αξιοπρέπειας οποιουδήποτε προσώπου, ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας προσώπων προσδιοριζομένων βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής και/ή αυτοπροσδιοριζομένων βάσει των χαρακτηριστικών του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου».

6 - «Ο Βουλευτής συμπεριφέρεται με σεβασμό προς όλους τους καλουμένους ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής μη προβαίνοντας σε προσωπικές επιθέσεις και/ή χρησιμοποιώντας ανοίκειες εκφράσεις ή μειώνοντας οποιοδήποτε πρόσωπο, ομάδα προσώπων ή μέλος ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται ή αυτοπροσδιορίζονται βάσει χαρακτηριστικών, ανεξαρτήτως του εάν συμφωνεί ή όχι με τα διαμειφθέντα και/ή κατατεθέντα ενώπιον της επιτροπής».

Οι κυρώσεις της επιτροπής δεοντολογίας

Σε περίπτωση όπου η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφανθεί ότι ο Βουλευτής ενήργησε αντιδεοντολογικά και παρά τις πρόνοιες του παρόντος Κώδικα, ανάλογα με τη φύση της παράβασης, τη βαρύτητα και την τυχόν επανάληψή της, δύναται να επιβάλει μία των ακολούθων κυρώσεων:

α. Προφορική επίπληξη.

β. γραπτή επίπληξη.

γ. μομφή για παρατηρηθείσα αντιδεοντολογική και/ή ανάρμοστη συμπεριφορά εν γένει και/ή σε συγκεκριμένη περίπτωση.

δ. κλήση του Βουλευτή προς δημόσια απολογία από του βήματος της ολομέλειας του σώματος.

ε. κλήση του Βουλευτή προς έγγραφη απολογία, η οποία αναγιγνώσκεται από του βήματος της Βουλής, και επανόρθωση έναντι του προσβληθέντος, κατά τον υποδειχθέντα, ανάλογα με την περίπτωση, τρόπο.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι επταμελής και συγκροτείται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής και από έξι (6) άλλα μέλη, τα οποία εκλέγονται από την Ολομέλεια του σώματος κατά την έναρξη της οικείας Βουλευτικής Περιόδου, σύμφωνα με ακολουθητέα κατ’ αναλογίαν των ισχυόντων για την εκλογή των μελών της Επιτροπής Επιλογής, διαδικασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση