ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Ελέγχου: Η διαδικασία διαχείρισης του νέου γηπέδου Λεμεσού να είναι διαφανής

Επιφυλάξεις εκφράστηκαν για το ενδεχόμενο ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ), να προβεί σε απευθείας ανάθεση της διαχείρισης του γηπέδου σε εταιρεία, και συγκεκριμένα στην «ΑΑΑ»

ΚΥΠΕ

Τη διαδικασία διαχείρισης του υπό ανέγερση γηπέδου Λεμεσού αλλά και το ενδεχόμενο να φέρει την ονομασία ιδιωτικής εταιρείας, συζήτησε την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, με τα μέλη της να καλούν τους αρμόδιους να ακολουθήσουν διαφανείς και χρηστές διαδικασίες.

Επιφυλάξεις εκφράστηκαν για το ενδεχόμενο ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ), να προβεί σε απευθείας ανάθεση της διαχείρισης του γηπέδου σε εταιρεία, και συγκεκριμένα στην «ΑΑΑ», που ιδρύθηκε από τα τρία σωματεία της Λεμεσού, της ΑΕΛ, του ΑΡΗ και του Απόλλωνα, τα οποία θα έχουν το γήπεδο ως έδρα τους, για να διαχειρίζεται το γήπεδο. Ακούστηκαν και αντιρρήσεις, μετά από σχετικά δημοσιεύματα, για το ενδεχόμενο το γήπεδο να φέρει το όνομα μιας υπεραγοράς ή της οποιασδήποτε ιδιωτικής εταιρίας.

Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, είπε στην Επιτροπή ότι δεν έχουν κάποια σχέση με φερόμενες συμφωνίες που αφορούν στην ονομασία του γηπέδου.

Ο Γενικός Διευθυντής του Απόλλωνα, Γιώργος Παπαγιάννης, είπε κατά τη συνεδρία ότι όταν θα ολοκληρωθεί το γήπεδο, θα πρέπει οι τρεις ομάδες να είναι έτοιμες να το διαχειριστούν, για να αναλάβουν όλα τα έξοδα, ούτως ώστε όταν υπάρχουν ζημιές να μπορούν να τις επιδιορθώνουν και να μην ζητούν βοήθεια από τον ΚΟΑ, ή από αλλού. Γι’ αυτό τον λόγο, είπε, η «ΑΑΑ» ανακοίνωσε κάποιους διαγωνισμούς για να δουν το ενδιαφέρον της αγοράς, όσον αφορά την ονομασία, όπως γίνεται σε όλα τα μεγάλα γήπεδα του κόσμου, και μια εταιρεία ενδιαφέρθηκε και θα ήθελε να πάρει την ονομασία του γηπέδου, αλλά δεν έχει υπογραφεί κάτι σταθερό γιατί ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η συμφωνία μεταξύ των ομάδων και του ΚΟΑ για το θέμα της διαχείρισης.

Ο κ. Μιχαηλίδης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι ο ΚΟΑ έχει ζητήσει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία κατά πόσον δικαιούται να αναθέσει απευθείας στα τρία σωματεία την διαχείριση του νέου γηπέδου της Λεμεσού αλλά και από την Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων, Στέλλα Μιχαηλίδου.

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι το ερώτημα που είχε τεθεί στο γραφείο της αφορούσε το θέμα της απευθείας ανάθεσης για να κερδηθεί χρόνος, για να υπήρχε επεξεργασμένη κάποια απάντηση.

Είπε ότι το γραφείο της έχει έτοιμη την απάντησή του, αλλά περιμένει και την απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας. Πρόσθεσε ότι αν η Νομική Υπηρεσία συμφωνήσει, η θέση του γραφείου της είναι ότι εάν καταβάλλεται το αγοραίο ενοίκιο, που θα οριστεί από εμπειρογνώμονες, τότε ναι, θα μπορούσε, αλλά και νοουμένου ότι τηρούνται οι άλλες προϋποθέσεις των κρατικών ενισχύσεων.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο μόνος που μπορεί να δώσει έγκριση για κρατική ενίσχυση είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι αν δεν δουν γραπτή έγκριση από την ΕΕ, η Υπηρεσία του θα την ενημερώσει για το θέμα αυτό.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ότι η θέση τους είναι σαφής, και ότι «επιβάλλεται να υπάρξει μια σωστή συμφωνία διαχείρισης του νέου γηπέδου Λεμεσού.» Είπε ότι αυτό σημαίνει η συμφωνία να είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων και εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμβατή με τη νομοθεσία και τους κανόνες διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, αλλά και προσιτή στα ποδοσφαιρικά σωματεία και όποιο άλλο φορέα επιθυμεί να χρησιμοποιεί το νέο γήπεδο, και ικανή να αποδώσει στο κράτος, έστω μακροπρόθεσμα, μέρος ή το σύνολο των πολλών χρημάτων των φορολογουμένων τα οποία έχουν δαπανηθεί για την ανέγερσή του.

Είπε ότι εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το γήπεδο τον Σεπτέμβριο αλλά δεν είναι κανείς σε θέση να το δηλώσει με βεβαιότητα. Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος, είπε ότι το Προεδρικό ανακοίνωσε πριν οκτώ χρόνια ότι το νέο γήπεδο θα κόστιζε €15 εκ. ενώ σήμερα είναι στα €35 εκ. συν περίπου €10 εκ. για το οδικό δίκτυο.

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης είπε στις δικές του δηλώσεις ότι ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι ο ΚΟΑ έχει ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες όσον αφορά το νέο γήπεδο που κτίζεται στη Λεμεσό.

Ανέφερε ότι αναμένουν τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας και της Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, σε συνδυασμό με τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είπε ακόμα ότι αναμένουν σε τέσσερις εβδομάδες από σήμερα την γνωμάτευση από λογιστική και ελεγκτική εταιρεία, η οποία επιλέγηκε μετά από διαγωνισμό προσφορών, για το θέμα του αγοραίου ενοικίου του γηπέδου.

Είπε ότι ως ΚΟΑ, θέλουν να προχωρήσουν μετά από τις γνωματεύσεις όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης, εκμετάλλευσης και συντήρησης του νέου γηπέδου.

Για το θέμα της ονομασίας, είπε αυτό αφορά την διαχείριση του γηπέδου, όταν θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Όσον αφορά το κόστος του γηπέδου, είπε όταν ο ΚΟΑ βγήκε σε προσφορές, η προεκτίμηση ήταν για €29.3 εκ., η προσφορά δόθηκε για €31.3 εκ. ενώ σήμερα το κόστος ανέρχεται σε περίπου €35 εκ. μετά από έγκριση από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθεί το γήπεδο για οποιαδήποτε διασπάθιση.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ακόμα ότι το οδικό δίκτυο που κατασκευάζεται στην περιοχή του γηπέδου, είναι περίπου κόστους €7.6 εκ. και η πρώτη φάση θα τελειώσει τον Δεκέμβριο, ενώ, εκτός από τους φιλάθλους, θα εξυπηρετήσει και επτά κοινότητες της περιοχής.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, επεσήμανε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ότι ο Αύγουστος, που αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο το γήπεδο, πλησιάζει και ακόμη δεν έχει ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο διαχείρισης. Πρόσθεσε ακόμα ότι τη διαχείριση πρέπει να την αναλάβει η κατάλληλη εταιρία με ανοικτές διαδικασίες και με εμπειρία στην παροχή τέτοιων υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι η διαχειρίστρια εταιρεία θα επιβάλλει το κατάλληλο ενοίκιο στις ομάδες και θα εξασφαλίζει και έσοδα από άλλες δραστηριότητες.

Αν το κράτος, είπε, θεωρεί ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση κάποιας ποδοσφαιρικής ομάδας, τότε θα πρέπει να γίνεται με διαφάνεια, για να υπάρχει και ο αναγκαίος έλεγχος.

«Διαφωνούμε με κάθε ενίσχυση που θα είναι έμμεση ώστε να επιτρέπει στην οποιαδήποτε ομάδα να αποφεύγει τον έλεγχο,» είπε.

Επανέλαβε ότι αν υλοποιηθεί οποιαδήποτε απόφαση, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «τότε θα την ενημερώσουμε πλήρως εμείς».

Δηλώσεις Βουλευτών

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, είπε ότι για το κόμμα της, το γήπεδο αποτελεί ένα στολίδι για την πόλη της Λεμεσού το οποίο ανήκει στο κράτος.

Ανέφερε ότι στο θέμα της διαχείρισης, θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι αρχές και οι σωστές διαδικασίες ούτως ώστε να συνάδουν απόλυτα με τις αρχές που επιβάλλει το κοινοτικό δίκαιο της ΕΕ.

«Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή είναι η ξεκάθαρη πρόθεση των αρμοδίων αρχών», είπε, προσθέτοντας ότι θεματοφύλακας όλων αυτών των σωστών διαδικασιών είναι πάντα η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κ. Ορφανίδου είπε επίσης, ότι όπως έχει αναφερθεί από τον Προέδρο του ΚΟΑ, έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες αναφορικά με την ανέγερση του κτιρίου και οι όποιες αναφορές που γίνονται για αυτό το θέμα δεν τεκμηριώνονται.

Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι και οι ομάδες της Λεμεσού και κυρίως οι φίλαθλοι δικαιούνται να έχουν ένα ωραίο γήπεδο «όμως θεωρούμε ότι η όλη διαδικασία θα πρέπει να τεθεί σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και χρηστής διοίκησης».

Θα πρέπει, πρόσθεσε, να διασφαλιστεί πρώτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν υπάρχει θέμα κρατικής ενίσχυσης και ότι η όλη διαδικασία δεν θα ακυρωθεί στην συνέχεια.

Στο θέμα διαχείρισης, ανέφερε, ότι θα πρέπει να υπάρξει ανοικτή διαδικασία διαγωνισμού προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον εξασφαλίζεται, και όχι με απευθείας αναθέσεις, γιατί εκεί θα εγερθούν πολλά ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να τύχουν υπό εξέταση.

Είπε ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες και αποφάσεις, και ότι το ΔΣ του ΚΟΑ, έχει μέγιστη υποχρέωση να το διασφαλίσει αυτό.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι τίθενται σοβαρότατα ερωτηματικά για το αν η ονομασία, που σήμερα με βάση τους νόμους του κράτους δίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα δοθεί από τις ομάδες και την εταιρεία που θα αναλάβει την εμπορική διαχείριση. «Είναι σοβαρότατο θέμα», πρόσθεσε, που θα εξεταστεί σε επόμενες συνεδρίες γιατί τα μεν σωματεία αναμένουν από την ονομασία του γήπεδου και την εμπορική διαχείριση για να έχουν σοβαρά ποσά να βάλουν στα ταμεία τους, αλλά την ίδια ώρα, δεν μπορεί να αφήνεται η ονοματολογία δημόσιων κτηρίων του κράτους, σε οποιασδήποτε ιδιωτική εταιρεία.

Αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια της συνδρίας έγινε λόγος για γήπεδα εξωτερικού που φέρουν ονομασίες εταιρειών, είπε ότι αυτά τα γήπεδα κτίστηκαν από τις ομάδες, ενώ της Λεμεσού κτίζεται από το κράτος με λεφτά του φορολογούμενου πολίτη. Πρέπει το Υπουργικό να σκεφτεί δίπλα αν θα δώσει αυτή την εξουσία σε οποιανδήποτε ιδιωτική εταιρεία, είπε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, είπε ότι σκοπός της Επιτροπής, είναι να δει αν υπάρχει διασπάθιση δημοσίου χρήματος, όχι μόνο για την ανέγερση αλλά και διαχείριση του γηπέδου.

Ανέφερε ότι είπε στα σωματεία, που δημιούργησαν την εταιρία με σκοπό τη διαχείριση του γηπέδου, να ξεκαθαρίσουν ότι είναι πλέον ιδιωτική εταιρία, όπως όλες οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτου, ασχέτως αν είναι κρατικό, «και πρέπει να ξεχάσουμε δια παντός παρελθοντικές πρακτικές ενίσχυσης σωματείων για επαγγελματικούς σκοπούς». Είπε ότι η διαδικασία διαχείρισης θα πρέπει να γίνει με ανοικτές προσφορές, ενώ κάποιο όνομα για το γήπεδο που δεν παραπέμπει στην περιοχή, στη χώρα είτε σε ιστορικά άτομα, «θα ήταν ατυχές». Παρ’ όλα αυτά, είπε, αν όντως η σύμβαση διαχείρισης θα προβλέπει ότι η εμπορική επωνυμία έχει να κάνει με την επωνυμία, θα πρέπει να πληρωθεί κατάλληλα.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, επεσήμανε σε δηλώσεις του, ότι το γήπεδο οικοδομείται σε κρατική γη και με δημόσιo χρήμα και προειδοποίησε ότι εάν ανατεθεί η διαχείριση σε ιδιώτη χωρίς δημόσιες προσφορές τότε «εκκολάπτεται το επόμενο μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο του 21ου αιώνα στην Κύπρο».

Ο ίδιος ανέφερε ότι τους λέχθηκε «στους διαδρόμους», μετά τη συνεδρία, ότι τα σωματεία, στην περίπτωση που δεν ανατεθεί την εταιρία «ΑΑΑ», θα αρνούνται να παίζουν ποδόσφαιρο στο νέο γήπεδο, και ότι το κράτος είναι υπό εκβιασμό.

Στο θέμα της ονομασίας, είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, έχει κάθε εξουσία και δικαίωμα να αποφασίσει το όνομα του γηπέδου, και μπορεί να είναι το όνομα κάποιου ήρωα, πολιτικού ή περιοχής και ότι είναι αδιανόητο να φέρει στην προμετωπίδα του ως όνομα αυτό υπεραγοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση