ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επ. Ισότητας: Σημαντικές οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις

Η κ. Χριστοδούλου είπε, μεταξύ άλλων, ότι η διπλωματία για την επίτευξη της ειρήνης είναι πιο αναγκαία από ποτέ και δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την παρουσία γυναικών σε ηγετικές θέσεις

ΚΥΠΕ

Οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, όπως και η πλήρης, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή τους, σε όλα τα επίπεδα της διαμόρφωσης αποφάσεων, είναι σημαντική και αναγκαία προς την κατεύθυνση που εργαζόμαστε για την διάσταση του φύλου στην εξωτερική πολιτική, δήλωσε την Πέμπτη η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Τζόζη Χριστοδούλου, σε χαιρετισμό στην εκδήλωση της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης «Τραγουδάμε για την Ειρήνη και την Ασφάλεια».

Η κ. Χριστοδούλου είπε, μεταξύ άλλων, ότι η διπλωματία για την επίτευξη της ειρήνης είναι πιο αναγκαία από ποτέ και δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την παρουσία γυναικών σε ηγετικές θέσεις.

Ανέφερε επίσης ότι αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο, έγιναν και γίνονται προσπάθειες σε πολυμερές επίπεδο μέσα από διάφορα ψηφίσματα για την ειρήνη και τη συμμετοχή των γυναικών, με το πιο γνωστό να είναι το αυτό του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 1325, «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» και γενικότερα η ομότιτλη ατζέντα.

Σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην εξωτερική πολιτική στην Κύπρο η Επίτροπος είπε ότι υλοποιήθηκαν πολλές και ποικίλες δράσεις όπως ο διορισμός περισσότερων γυναικών σε θέσεις κλειδιά, συμπεριλαμβανομένων επικεφαλής σε διπλωματικές αποστολές και η δημιουργία, στο Υπουργείο Εξωτερικών, μονάδας ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου.

Αναφέρθηκε επίσης σε άλλες δράσεις που είναι σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκαν όπως ο σχεδιασμός του Οδηγού Συμπεριφοράς για το Προσωπικό που Υπηρετεί σε Στρατιωτικές και Πολιτικές Αποστολές, αναφορικά με τις υποχρεώσεις τους για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών και η σύσταση Επιτροπής για τον Συντονισμό, την Παρακολούθηση και την Αξιολόγηση της υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης για το ψήφισμα 1325.

Η Επίτροπος είπε ακόμη ότι διοργανώθηκαν σεμινάρια και εργαστήρια με λειτουργούς της πρώτης γραμμής, με στόχο την ενημέρωση τους για θέματα που σχετίζονται με το φύλο και την ευαισθητοποίησή τους, ειδικά, για θέματα που αφορούν περιστατικά με θύματα που υπέστησαν βία. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση