ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Νομοθεσίας: Ύψιστο μέλημα η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των παιδιών

Υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη προώθησης μέτρων, που αποσκοπούν στην ευημερία των παιδιών

ΚΥΠΕ

Ύψιστο και πρώτιστο μέλημα της Επιτρόπου Νομοθεσίας είναι η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των παιδιών και η τήρηση της θεμελιώδους αρχής του καλύτερου συμφέροντος του παιδιού, τονίζει το Γραφείο της Επίτροπου, το οποίο υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη προώθησης μέτρων, που αποσκοπούν στην ευημερία των παιδιών.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, που καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1954 και γιορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου κάθε έτους, με σκοπό την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών, το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας αναφέρει ότι κομβικό σημείο, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών σε εθνικό και νομοθετικό επίπεδο αποτέλεσαν οι κυρωτικοί νόμοι των Συμβάσεων και συγκεκριμένα ο περί της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού (Κυρωτικός) Νόμος του 1990, ο περί της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού (Κυρωτικός) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2000 προς αντικατάσταση του Πίνακα ΙΙ και ο περί της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού (Κυρωτικός) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2010, κυρώνοντας το Προαιρετικό Πρωτόκολλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Επίτροπος Νομοθεσίας αναφέρει πως είναι Συντονιστής για την ετοιμασία και Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας για την παρουσίαση/ εξέταση της περιοδικής έκθεσης της Κύπρου ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η εξέταση της Κύπρου για την 5η και 6η Περιοδική Έκθεση, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και έλαβε θετικά σχόλια από την Επιτροπή του ΟΗΕ λαμβάνοντας χώρα κατά την 90η Σύνοδό της στη Γενεύη στις 16 και 17 Μαΐου 2022.

Η Επιτροπή, η οποία αποτελείται από εμπειρογνώμονες προερχόμενους από πολλά κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε την ικανοποίησή της και η Κυπριακή Αντιπροσωπεία έλαβε θετικά σχόλια, που έχουν αποτυπωθεί από την Επιτροπή στη βάση των όσων συζητήθηκαν από την αποστολή ως προς το επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών στην Κύπρο.

Το Γραφείο της Επιτρόπου σημειώνει ότι «μέσω των ερωτημάτων που υποβλήθηκαν από την Επιτροπή προς την Κυπριακή Αντιπροσωπεία διαφαίνονται τα βασικά θέματα που απασχολούν την Επιτροπή και τη διεθνή κοινότητα εν γένει, για τα οποία ήδη η Κύπρος, στην πλειονότητά τους, λαμβάνει μέτρα με σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις (εν αναμονή και της επικείμενης ψήφισης νομοθετημάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων) και πολιτικές και διοικητικές προσεγγίσεις».

Επίσης, αναφέρει ότι διαφάνηκε «και η πιστή δέσμευση της Κύπρου για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών με τρόπο έμπρακτο μέσω των νομοθετικών εξελίξεων που προωθούνται αλλά και στρατηγικών δράσεων, προγραμμάτων και εκπαιδεύσεων είτε από κυβερνητικούς είτε από μη κυβερνητικούς φορείς».

Σημειώνεται ότι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού για το 2022 είναι Ισότητα και Ένταξη/ Συμπερίληψη, για κάθε παιδί. Αυτό το θέμα σημαίνει ότι όλα τα παιδιά σε οποιαδήποτε κοινωνία, κοινότητα ή εθνικότητα έχουν ίσα δικαιώματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση