ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επ. Περιβάλλοντος: Η ΚΔ κινδυνεύει με βαρύ πρόστιμο για τα αστικά λύματα

31 από τους 57 οικισμούς, δεν έχουν συστήματα συλλογής λυμάτων και η υποχρέωση βρίσκεται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει με βαρύ πρόστιμο δεκάδων χιλιάδων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω της μη συμμόρφωσης της στη διαχείριση των αστικών λυμάτων προειδοποίησαν την Τετάρτη (06/11) μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Σε συνεδρία της η Επιτροπή συζήτηση πιο συγκεκριμένα το θέμα της εφαρμογής της Οδηγίας για τα αστικά λύματα 91/271/ΕΟΚ και της σχετικής εθνικής νομοθεσίας και τα μέτρα που λαμβάνει το κράτος, για την πλήρη εφαρμογή τους.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία καταδικάστηκε ήδη για μη συμμόρφωσης της στη διαχείριση των αστικών λυμάτων, με πρόστιμο που αγγίζει τις 190 χιλιάδες ευρώ την ημέρα για 17 οικισμούς.

Η Κύπρος ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για 31 οικισμούς. Ειδικότερα, 31 από τους 57 οικισμούς, δηλαδή δήμοι ή ομάδες χωριών, δεν έχουν συστήματα συλλογής λυμάτων και η υποχρέωση βρίσκεται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, κατήγγειλε ότι αγνοήθηκε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, αφού οι αρμόδιοι δεν παρέστησαν στη συνεδρία, όπως η Νομική Υπηρεσία και τοπικές Αρχές.

«Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι αγνοήθηκε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, αφού κάποιοι οι οποίοι έπρεπε να παραστούν, δεν ήταν εδώ για να δώσουν τις δέουσες απαντήσεις, καθότι έχουμε να διαχειριστούμε μια ενδεχόμενα καταδικαστική απόφαση εναντίον της ΚΔ και δυστυχώς εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα», είπε.

Όπως πρόσθεσε το Υπουργικό Συμβούλιο έθεσε χρονικό διάστημα μέχρι το 2027, για να ολοκληρωθούν τα έργα και ήδη ενημέρωσε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σημείωσε ότι «έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες, βάσει της απόφασης του Υπουργικού και εμείς ακριβώς αυτό οφείλουμε να ελέγξουμε ότι οι οδηγίες αυτές θα προχωρήσουν, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση και θα μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να ανταποκριθεί στο χρονοδιάγραμμα, το οποίο έχει η ίδια πλέον με απαντητική της επιστολή θέσει».

Εξάλλου, όπως λέχθηκε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής από το Τμήμα Περιβάλλοντος η Κύπρος έχει ένα ποσοστό της τάξης του 4,6% επεξεργασμένων λυμάτων που καταλήγουν στην θάλασσα, βάσει μετρήσεων, ενώ τα υπόλοιπα καταλήγουν άμεσα ή έμμεσα στην άρδευση.

«Πρέπει άμεσα όλα αυτά να τα δούμε για την ασφάλεια και υγεία των πολιτών», συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος ζήτησε να ενημερωθεί από τις τοπικές αρχές για τις ενέργειες, τις οποίες προβαίνουν, σημειώνοντας ότι δυστυχώς πολλές τοπικές αρχές και το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών δεν ανταποκρίθηκαν.

«Και ενδεχομένως να μην τους ενδιαφέρει εάν οι δημότες τους επιβαρυνθούν με τα πρόστιμα που πιθανός να μας επιβάλει η ΕΕ», είπε.

Ο κ. Κέττηρος επεσήμανε τον κίνδυνο επιβολής υπέρογκων προστίμων, λέγοντας ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Ισπανία πριν λίγο καιρό ήταν 190 χιλιάδες ευρώ την ημέρα για 17 οικισμού.

Κατέληξε τονίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος και προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει να το αντιμετωπίσει ανάλογα, εκτός και αν χρειάζεται και γι’ αυτό το θέμα, την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ένταση μεταξύ Βρετανίας-ΕΕ λόγω καθυστέρησης στα εμβόλια της AstraZeneca

«H ipokrisia tis EE se olo tis to megaleio... apo to 2016 katigorousate ton Trump gia protectionism kai ...»
Gq5yc6  |  11:22

Πρόεδρος: Με διάγγελμα ανακοινώνει μέτρα κατά διαφθοράς

«Aν ο Αναστασιάδης παραδεχτεί ότι είναι μέρος της διαφθοράς, θα τον παραδεχτώ! »
ΑΚΑ  |  10:08

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Γιατρέ, αν δεν το αντιλήφθηκες ακόμη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σε έχει μέσα στα αναλώσιμα. »
ΑΚΑ  |  10:07

Αρχιεπίσκοπος:Ο Ούγγρος πήρε διαβατήριο-Όταν ήταν ο Βενιαμίν δεν μου χαλούσε χατίρι

«Ό,τι και να πει και να δηλώσει αυτός ο άνθρωπος, δεν γείνεται πιστευτός.»
ΑΚΑ  |  10:02

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση