ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επ. Θεσμών: Ξεκίνησε η συζήτηση των δύο προτάσεων νόμου για το πόθεν έσχες

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ πότε τελειώνουμε, αλλά αυτό που μπορώ να εγγυηθώ ότι υπάρχει θέληση από όλα τα μέλη να λειτουργήσουμε γρήγορα με γνώμονα το σωστό» είπε o κ. Ζαχαρίου

ΚΥΠΕ

Άρχισε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών η συζήτηση των δύο προτάσεων νόμου του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη για το πόθεν έσχες. Συνολικά θα κατατεθούν άλλες έξι προτάσεις και στόχος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαχαρία Ζαχαρίου, είναι να κινηθεί η διαδικασία γρήγορα. Αναφέρθηκε στην θέληση όλων των μελών προς αυτή την κατεύθυνση ενώ ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού τόνισε πως πρέπει με τη νέα σύνθεση της Βουλής να υπάρχει μια ολοκληρωμένη και επικαιροποιημένη νομοθεσία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι σήμερα συζητήθηκαν οι δύο προτάσεις που ήταν ήδη κατατεθειμένες από τον Πρόεδρο της Βουλής και ότι, με απόφαση της Ολομέλειας και της Επιτροπής Νομικών, άλλες έξι προτάσεις θα κατατεθούν, στο σύνολό τους οκτώ.

Όπως εξήγησε, αυτές κινούνται βασικά στους εξής άξονες: τη διεύρυνση του καταλόγου ελεγχόμενων προσώπων, τη σύσταση τεχνοκρατικής επιτροπής κοντά στην επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο των λογιστικών και οικονομικών δεδομένων των Βουλευτών, την καταγραφή στο πόθεν έσχες αν ο ελεγχόμενος ή ο βουλευτής έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή είναι εγγυητής για να γίνει ο νόμος πιο βελτιωμένος σε σχέση με σήμερα.

«Αρκετά από αυτά τα πράγματα είχαν και παλαιότερα ψηφιστεί αλλά αφαιρέθηκαν με αποφάσεις δικαστηρίων. Με γνώμονα και με δεδομένο αυτό, και έχοντας υπόψη τις δυσκολίες που υπάρχουν, θέλουμε να έχουμε ένα νέο, τροποποιημένο νόμο με στόχο την καλή εικόνα όλων των ελεγχόμενων, τον πραγματικό έλεγχο. Και ο τίμιος πολιτικός και ελεγχόμενος να είναι τίμιος, να φαίνεται ότι είναι τίμιος και να μην τολμά κανείς να τον κατηγορήσει», ανέφερε.

Διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς. «Δεν μπορώ να εγγυηθώ πότε τελειώνουμε, αλλά αυτό που μπορώ να εγγυηθώ ότι υπάρχει θέληση από όλα τα μέλη να λειτουργήσουμε γρήγορα με γνώμονα το σωστό» είπε.

«Είμαστε τίμιοι όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική, θέλουμε να είμαστε τίμιοι και να φαινόμαστε ως τέτοιοι και δεν ανεχόμαστε να μας κατηγορούν ότι δεν είμαστε τίμιοι για κανένα λόγο», τόνισε.

Ο Άριστος Δαμιανού του ΑΚΕΛ είπε ότι σε μια εποχή που δυστυχώς η Κυπριακή Δημοκρατία, οι θεσμοί περιλαμβανομένου και του πολιτικού συστήματος ταλανίζονται από κορυφαία φαινόμενα σύγκρουσης συμφέροντος και θεσμικής διαπλοκής, έχει καθήκον το Κοινοβούλιο να τονίσει την ανάγκη περαιτέρω θεσμοθέτησης διαδικασιών ελέγχου και προώθησης της αρχής της διαφάνειας.

«Και σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι σήμερα επανέρχεται ένα θέμα που συζητήθηκε εδώ και πολλά χρόνια για το πόθεν έσχες, συζητήθηκαν δυο προτάσεις νόμου του κ. Συλλούρη και ως ΑΚΕΛ είχαμε και έχουμε πάγια θέση για επικαιροποίηση και βελτίωση του πόθεν έσχες, αλλά και διεύρυνση του καταλόγου των ελεγχόμενων προσώπων με κριτήριο να ελέγχονται όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή ασκούν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία και τους θεσμούς» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού είναι προτάσεις προς την σωστή κατεύθυνση και την ίδια ώρα το Κοινοβούλιο στέλνει το μήνυμα πως σε ό,τι αφορά τα του οίκου του, θα αξιοποιήσει την επιστημονική γνώση και τεχνογνωσία αναθέτοντας σε όργανα, επαγγελματίες εκτός βουλής, τον έλεγχο των τεχνικών στοιχείων στις δηλώσεις στο πόθεν έσχες.

«Είναι μια συζήτηση που μόλις άρχισε αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε με την νέα σύνθεση της Βουλής να υπάρχει μια ολοκληρωμένη και επικαιροποιημένη νομοθεσία που να διέπει και τους βουλευτές και τους Υπουργούς και άλλες εξουσίες και θεσμούς», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΑΚΕΛ  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση