ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επαφές για διευρυμένες βολιδοσκοπήσεις

Στόχος της Λευκωσίας να συγκληθεί η άτυπη διάσκεψη την ώρα που η Άγκυρα μετακινεί τη συνάντησή της με Λουτ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στην Κύπρο βρίσκεται από τη Δευτέρα η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ. Το πρωί της Δευτέρας θα βρεθεί με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ενώ αργά το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με πηγές της «Κ» η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών είναι έτοιμη για διευρυμένες βολιδοσκοπήσεις. Ενδεικτικό πως το προηγούμενο διάστημα η ε/κ πλευρά ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για ποιο λόγο διαφωνεί με την ισότιμη κυριαρχία και αν είναι πρόθυμη να συζητήσει κι άλλα πράγματα. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει απαραιτήτως πως τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να αλλάξουν πλεύση στον τρόπο διαπραγμάτευσης, αλλά ότι η ειδική απεσταλμένη προσπαθεί να δει που στέκουν οι δύο πλευρές και μετά να κάνει το οποιοδήποτε βήμα.

Πάντως για την Λευκωσία το σημαντικό είναι το τι θα πει η ίδια η Τζέιν Χολ Λούτ και κυρίως αν θα στείλει το μήνυμα πως ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών είναι έτοιμος να συγκαλέσει διάσκεψη.

Από την άλλη, διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θέλει να γίνει καλή προετοιμασία, να γνωρίζει επακριβώς τι θέλουν οι δύο πλευρές ούτως ώστε να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο η όλη διαδικασία και η διάσκεψη. Αξίζει να σημειωθεί πως η Άγκυρα έχει ζητήσει να μεταφερθεί για τις 14 Δεκεμβρίου η συνάντηση με την κα Λουτ και να γίνει κατά συνέπεια πιο κοντά στη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κίνηση που για κάποιους ερμηνεύεται ως προσπάθεια να καταδείξει η Άγκυρα πως κάτι είναι σε εκκρεμότητα και να αποφύγει τη λήψη μέτρων εναντίον της. Κάτι τέτοιο πάντως μεταφέρει τις συζητήσεις και πιθανόν τη διάσκεψη για τον επόμενο χρόνο.

Πάντως για την Λευκωσία το σημαντικό είναι το τι θα πει η ίδια η Τζέιν Χολ Λούτ και κυρίως αν θα στείλει το μήνυμα πως ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών είναι έτοιμος να συγκαλέσει διάσκεψη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επαναλάβει την βούλησή του να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, δεν πρόκειται να θέσει στο τραπέζι ζήτημα αποκέντρωμένης ή χαλαρής ομοσπονδίας. Το κύριο για την Λευκωσία, είναι αν θα συγκληθεί η διάσκεψη από τον Αντόνιο Γκουτέρες, ποιο θα είναι το περιεχόμενο. Θα είναι στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες ή θα ανοίξει η συζήτηση; Δεν πέρασαν άλλωστε απαρατήρητες οι δηλώσεις του νέου Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του στην «Κ» για λύση δύο κρατών και μετακίνηση συνόρων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Αυτοδιοίκηση στη This is Cyprus

« “Οι πολιτικοί και οι πάνες πρέπει να αλλάζονται συχνά και για τον ίδιο λόγο.” Mark Twain»
Leon  |  14:08

Ένταση μεταξύ Βρετανίας-ΕΕ λόγω καθυστέρησης στα εμβόλια της AstraZeneca

«H ipokrisia tis EE se olo tis to megaleio... apo to 2016 katigorousate ton Trump gia protectionism kai ...»
Gq5yc6  |  11:22

Πρόεδρος: Με διάγγελμα ανακοινώνει μέτρα κατά διαφθοράς

«Aν ο Αναστασιάδης παραδεχτεί ότι είναι μέρος της διαφθοράς, θα τον παραδεχτώ! »
ΑΚΑ  |  10:08

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Γιατρέ, αν δεν το αντιλήφθηκες ακόμη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σε έχει μέσα στα αναλώσιμα. »
ΑΚΑ  |  10:07

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση