ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:53
 

Επιστολές Βρετανών βουλευτών προς Ντάνκαν για ΑΟΖ

Καλείται να ξεκαθαρίσει ότι το Λονδίνο αναγνωρίζει πλήρως την κυριαρχία της ΚΔ στην ΑΟΖ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Επιστολές από Βρετανούς βουλευτές με τις οποίες καλείται να ξεκαθαρίσει ότι το Λονδίνο αναγνωρίζει πλήρως την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της έχει δεχθεί ο υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.

Συντάκτες των επιστολών αυτών είναι μεταξύ άλλων οι Συντηρητικοί βουλευτές σερ Ρότζερ Γκέιλ και Τερέζα Βίλιερς, η οποία έχει υποβάλει και τέσσερις γραπτές ερωτήσεις προς το Foreign Office για το ζήτημα, αναμένοντας απαντήσεις εντός των επόμενων ημερών.

Επιστολή προς τον σερ Άλαν απηύθυνε και ο Εργατικός σκιώδης υπουργός Ειρήνης και Αφοπλισμού Φάμπιαν Χάμιλτον.

Ο κ. Χάμιλτον δηλώνει «σοκαρισμένος» από την απάντηση του υπουργού Ευρώπης στο ερώτημα περί της τουρκικής εισβολής στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σχολιάζει ότι η αναφορά σε περιοχή αμφισβητούμενης κυριαρχίας «μοιάζει να υπονομεύει την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κύπρου να εξερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους».

Όπως σημειώνει ο κ. Χάμιλτον, «αν αυτό αληθεύει, αντιπροσωπεύει μία σημαντική αναστροφή στην πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης».

Υπογραμμίζει παράλληλα την οργή της κοινότητας των Κυπρίων της Βρετανίας όπως αποτυπώνεται στην ανοιχτή επιστολή του προέδρου της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. Χρίστου Καραολή.

«Αν δε ληφθεί άμεση δράση, τότε απειλείται ζημιά στη σχέση μας με τη Δημοκρατία της Κύπρου, έναν ισχυρό σύμμαχο στην Κοινοπολιτεία και στην ΕΕ», προειδοποιεί ο κ. Χάμιλτον, προσθέτοντας ότι το Εργατικό Κόμμα καταδίκασε ξεκάθαρα από την αρχή την παράνομη τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και κάλεσε την Τουρκία να αποχωρήσει.

«Η βρετανική κυβέρνηση θα έπρεπε να επικεντρώνεται στην αποκλιμάκωση των εντάσεων αναλαμβάνοντας δράση για να διασφαλιστεί ότι τα τουρκικά σκάφη θα φύγουν από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και η Κύπρος επιτέλους να επανενωθεί», συμπληρώνει η επιστολή.

Ο κ. Χάμιλτον ζητά, τέλος, από τον σερ Άλαν Ντάνκαν να καταδικάσει ξεκάθαρα την παράνομη τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ και να ξεκαθαρίσει εκτάκτως τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με το ανεμπόδιστα δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διενεργεί γεωτρήσεις σε ολόκληρη την ΑΟΖ της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Στις κεντρικές φυλακές η απάντηση για τις παρεμβολές κινητών

«Στην προσπάθεια να απενεργοποιήσουν τα κινητά τηλέφωνα των φυλακισμένων που έχουν στην κατοχή τους παράνομα, ...»
Χάρις  |  22:58

Υπερπληθυσμός στις Κεντρικές Φυλακές

«Λυπάμαι που το σάπιο σωφρονιστικό μας σύστημα και οι άχρηστοι κρατικοί μηχανισμοί μας, αναγκάζουν ανθρώπους ...»
ναταλία  |  22:31

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X