ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιστολή Foreign Office για ΑΟΖ προς Ομοσπονδία Κυπρίων Προσφύγων Η.Β.

Διευκρίνισε πως το ΗΒ επί μακρώ αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τη θέση που διατύπωνε η βρετανική κυβέρνηση για την κυπριακή ΑΟΖ πριν από τη δήλωση Ντάνκαν την περασμένη Τρίτη (14 Μαΐου) περί «κυριαρχίας υπό αμφισβήτηση», μεταφέρει επιστολή του Foreign Office με ημερομηνία 15 Μαΐου (Τετάρτη) προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπρίων Προσφύγων Η.Β. Λεωνίδα Λεωνίδου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο επί μακρώ αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στην Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνη της.

»Πιστεύουμε ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθούν προς το όφελος όλων των Κυπρίων και προτρέπουμε όλα τα μέρη να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτηση μιας λύσης», αναφέρει η απαντητική επιστολή από την κεντρική μονάδα επικοινωνιών του Foreign Office.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στη διευκρινιστική δήλωση του Foreign Office της 14ης Μαΐου και στη δήλωση προς το ΚΥΠΕ την Πέμπτη 16 Μαΐου, η πρώτη πρόταση της παραπάνω δήλωσης περιείχε μία πρόσθετη φράση: «… να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνη της», που ερμηνεύεται από διπλωματικές πηγές ως αναφορά στις οριοθετημένες με τις όμορες χώρες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κ. Λεωνίδου είχε απευθύνει τη Δευτέρα 13 Μαΐου εκ μέρους της ομοσπονδίας επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ με αφορμή ανάρτησή του στο Twitter στην οποία εξέφραζε ανησυχία για την τουρκική ανακοίνωση περί γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Το tweet του κ. Χαντ προσέθετε ότι «η κατάσταση ΠΡΕΠΕΙ να αποκλιμακωθεί και όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Στην επιστολή του ο κ. Λεωνίδου εξέθετε την επιθετικότητα της Τουρκίας από το 1974 έως και σήμερα με τη «δεύτερη εισβολή», όπως χαρακτήριζε την παρουσία τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Ως Βρετανοί πολίτες τώρα απαιτούμε η βρετανική μας κυβέρνηση, υπό τις υποχρεώσεις της ως Εγγυήτρια Δύναμη για την ακεραιότητα και κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κύπρου, να παρέμβει και να σταματήσει αυτή την παράνομη δράση. Αποδεδειγμένα η εδώ και καιρό ξεπερασμένη βρετανική πολιτική ίσως αποστάσεων στο Κυπριακό ζήτημα δεν έχει παραγάγει απολύτως κανένα αποδοτικό αποτέλεσμα και αν μη τι άλλο έχει επιτρέψει στην Τουρκία να διατηρήσει το στάτους κβο που δημιουργήθηκε από την παράνομη εισβολή και κατοχή το 1974. Είναι η Τουρκία που δημιουργεί την κρίση και είναι η Τουρκία που θα πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δράσεις και να αποκλιμακώσει την κατάσταση», τόνιζε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπρίων Προσφύγων Η.Β.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Την ίδια ώρα, μερίδα κόσμου που θέλει να κατευνάσει τις ανησυχίες περί αύξησης των τιμών -όπως το Υπουργείο- ...»
YIANNOULIS  |  14:15

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Το Κράτος, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΔΕΙ στους πολίτες !!! ΠΑΝΤΑ πέρνει, πέρνει ΠΕΡΝΕΙ !!!!!!!»
YIANNOULIS  |  14:02

Δημοψήφισμα ΠΣΕΜ για ολοήμερη αποχή

«Γιατί θα πρέπει να συνεχίζουμε να βασανίζουμε τα παιδιά μας με εξετάσεις; Στα Δημοτικά τις έχουμε σταματήσει ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  12:46

#PoliticsBlog Οι χρυσές συμβουλές των χρυσών συμβούλων και ο τραυματισμός Γεάδη

«Πληρώνουμε 103 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για 2 μόνο συμβούλους του κ.Χριστοδουλίδη. Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ...»
Rikkos  |  12:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X