ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έριξε τόνους το Προεδρικό, τεντώνει το σχοινί ο Αβέρωφ

Επικριτικός απέναντι στη στάση των συνδικαλιστών ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί η κυβέρνηση να χαμήλωσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα τους τόνους αντιπαράθεσης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αναμένοντας και τις τελικές αποφάσεις που θα λάβουν την ερχόμενη Τετάρτη οι εκπαιδευτικοί, ωστόσο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, ανοίγοντας ξεκάθαρα μέτωπο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και αφήνοντας αιχμές για την «ανακολουθία» της κυβέρνησης.

Σε στάση αναμονής

Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Πρόδρομος Προδρόμου ξεκαθάρισε πως επί του παρόντος η κυβέρνηση δεν έχει ενώπιόν της εναλλακτική τοποθέτηση ή πρόταση που να συνάδει με όσα έχουν συμφωνηθεί κατά τις διαβουλεύσεις της 6ης Σεπτεμβρίου. Μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του ΑΛΦΑ για τις αντιπροτάσεις των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΟΕΔ-ΟΛΤΕΚ-ΟΕΛΜΕΚ, σημείωσε πως δεν είναι παραγωγικό να αλλάζει κάθε μέρα το κείμενο. Υπενθύμισε πως υπάρχει συμφωνία για φέτος και είναι το κείμενο που συμφωνήθηκε από τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων με την διυπουργική επιτροπή που συστάθηκε για το θέμα. Ο υφυπουργός παρά το Προέδρω Βασίλης Πάλμας, μιλώντας στο κρατικό κανάλι απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε τοποθέτηση μέχρι όπως είπε να σταλεί στην υπουργική επιτροπή. Υπογράμμισε πως το ζήτημα προκάλεσε κόπωση και πήρε δυσανάλογες διαστάσεις.

Στο Προεδρικό η Ζέτα

Ήδη η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, που βρίσκεται στην υπουργική επιτροπή και η οποία επιμένει στο να μην μειωθούν οι συνδικαλιστικές ώρες των εκπαιδευτικών καθώς αντιβαίνει τις πρόνοιες του ILO, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητώντας τις νέες εξελίξεις στον τομέα της Παιδείας. Το πώς θα κινηθεί ωστόσο η κυβέρνηση είναι ένα ζήτημα ανοικτό επί του παρόντος και θα εξαρτηθεί από το τι θα αποφασίσουν την Τετάρτη οι εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Την ίδια στάση δεν τήρησε βέβαια και ο Δημοκρατικός Συναγερμός ο οποίος αμέσως μετά την αρνητική ανταπόκριση των εκπαιδευτικών οργανώσεων στη νέα απόφαση της κυβέρνησης, έψεξε την στάση των συνδικαλιστικών. ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε το βράδυ της Κυριακής σε δηλώσεις του πως οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών δημιουργούν την εντύπωση ότι κρατώντας υπό ομηρεία 120 χιλιάδες μαθητές, αυτό που πραγματικά επιδιώκουν είναι να εξευτελίσουν την πολιτεία και να στείλουν το μήνυμα ότι αυτοί κυβερνούν τον τόπο. Ενδεικτικές βεβαίως και οι τοποθετήσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί της Δευτέρας, ο οποίος εκφράζει έντονες διαφωνίες για τους τελευταίους χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά και τη δημιουργία της τριμελούς επιτροπής.

«Με ποιο σκεπτικό να συνεχίσει ο οποιοσδήποτε διάλογος;» διερωτήθηκε ο Αβέρωφ Νεοφύτου ψέγοντας το γεγονός ότι όσο γινόταν ο διάλογος συνδικαλιστές κατάγγελλαν τον αρμόδιο υπουργό στην αστυνομία. «Είναι δυνατόν να ξαναμπαίνει σε διάλογο μια κυβέρνηση;» διερωτήθηκε.

Δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και για το γεγονός ότι ενώ κατέληξαν όπως είπε σε συμφωνία με την κυβέρνηση οι ηγεσίες των συνδικαλιστών άλλαξαν στη συνέχεια γνώμη. «Συζητούν 7 ώρες (με την κυβέρνηση) καταλήγουν παν συνεδριάζουν και μετά λένε όχι. Εγώ ένα πράγμα ξέρω. Όταν κάτσω σε ένα τραπέζι και συμφωνήσω ένα πράγμα- αν δεν έχω τα επιχειρήματα να πείσω τα αρμόδια σώματα του κόμματος που ηγούμαι- θα πάω σπίτι μου. Τον λόγο μου δεν τον αθετώ. Θα σεβαστώ την απόφαση των συλλογικών οργάνων αλλά τον λόγο μου δεν τον αθετώ» σημείωσε ο κ. Νεοφύτου.

Κάνουν πολιτικό μπούλινγκ

Δεν παρέλειψε να καταγγείλει και συγκεκριμένους συνδικαλιστές για τη στάση που τήρησαν φωτογραφίζοντας τον αντιπρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ Παντελή Νικολαϊδη για τις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνοντας ότι έκαναν πολιτικό μπούλινγκ σε πολιτικά πρόσωπα. «Και αυτοί οι άνθρωποι είναι αυτοί που θα ναι σήμερα στο σχολείο για τα παιδιά μας. Αυτά είναι τα σημαντικά ζητήματα και όχι μια ώρα πάνω και κάτω» υπογράμμισε.

Επίθεση σε ΑΚΕΛ

Ξεκαθάρισε πως στο ζήτημα της πρόωρης αφυπηρέτησης των εκπαιδευτικών, ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν θα στηρίξει ευνοϊκότερη μεταχείριση, αλλά ο,τι ισχύει για τους υπόλοιπους να ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς. Από τις βολές του Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έμεινε εκτός του ΑΚΕΛ, με τον κ. Νεοφύτου να θυμίζει πως το κόμμα της Αριστεράς επί διακυβέρνησης Χριστόφια κατέθεσε κατεπείγον νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της απεργίας στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας καθώς απειλούσαν με απεργία ενώ τον Νοέμβριο του 2012, προχώρησαν σε αύξηση κατά μία ώρα όλων των εκπαιδευτικών, κάτι που αναίρεσε –λανθασμένα όπως είπε- το 2013 η κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Η απεργία, απεργία και οι αποκοπές, αποκοπές

Κατάγγειλε παράλληλα τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για ροκάνισμα του χρόνου. «Σεβαστό το δικαίωμα της απεργίας, είναι ευθύνη όμως και υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύσει κάτι πιο ιερό από την απεργία, το δικαίωμα των μαθητών να έχουν πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση» σημείωσε. όπως είπε «ας κάνουν λευκή απεργία» σημείωσε ο κ. Νεοφύτου υπενθυμίζοντας πως η λευκή απεργία παρεμποδίζει την ομαλότητα της λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, και σημείωσε με νόημα πως η απεργία είναι απεργία και οι αποκοπές είναι αποκοπές.

Γνωμάτευση από Οδυσσέα

Απέναντι πάντως από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, βρίσκεται και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ασκώντας με τον ίδιο τρόπο πιέσεις στην κυβέρνηση. «Σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποδεχτεί την απαράδεκτη θέση των συντεχνιών η υπηρεσία μας θα ζητήσει γνωμάτευση γιατί ενδεχομένως τέτοια ρύθμιση να είναι παράνομη αφού οι απαλλαγές είναι σήμερα νομικά ακάλυπτες. Οι καθηγητές τις χειρίζονται ως να είναι περιουσιακό στοιχείο» ανέφερε στον λογαριασμό του στο twitter ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X