ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερντογάν: Έχουν κακές προθέσεις όσοι ζητούν μηδέν στρατό και εγγυήσεις

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως εξαιτίας της αδιαλλαξίας των Ε/κ δεν υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για χρόνια, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού λόγω της μισαλλοδοξίας των Ελληνοκυπρίων, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη.

Μιλώντας στο περιθώριο της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «όσοι ζητούν μηδενικό στρατό και μηδενικές εγγυήσεις έχουν κακές προθέσεις».

Πρόσθεσε πως οι Ελληνοκύπριοι αρνούνται να μοιραστούν την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους.

Δήλωσε ότι η Άγκυρα θα προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας όμως ότι είναι «ανοιχτός» σε προτάσεις επωφελείς για όλους.

Η Τουρκία είναι «η πιο γενναιόδωρη χώρα» απέναντι στους πρόσφυγες

Ένας ασφαλής διάδρομος κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία θα επέτρεπε τον επαναπατρισμό 3 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία, την Ευρώπη και άλλες χώρες, εφόσον επεκταθεί μέχρι τη γραμμή Ντέιρ αλ Ζορ-Ράκα, υποστήριξε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η αποτελεσματική λειτουργία της Συνταγματικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε πρόσφατα είναι «κρίσιμης σημασίας για την πολιτική και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Άγκυρα και Ουάσινγκτον συμφώνησαν στις 7 Αυγούστου να εγκαθιδρύσουν μια ασφαλή ζώνη στη βόρεια Συρία και να φτιάξουν έναν «ειρηνευτικό διάδρομο» για να διευκολύνουν τη μετακίνηση των εκτοπισμένων Σύρων που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τις χώρες μέλη του ΟΗΕ να στηρίξουν τις προσπάθειες της Τουρκίας για να εγγυηθεί την ασφάλεια στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ, ώστε να αποφευχθούν σφαγές αλλά και μαζικές μετακινήσεις του πληθυσμού.

Η Τουρκία είναι «η πιο γενναιόδωρη χώρα», συνέχισε, καθώς παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και φιλοξενεί 5 εκατομμύρια εκτοπισμένους που έφυγαν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τις συρράξεις, τις διώξεις, τη λιμοκτονία. Σημείωσε ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τον πληθυσμό 29 Πολιτειών των ΗΠΑ.

«Το 2019, η Τουρκία έσωσε 32.000 παράτυπους μετανάστες από πνιγμό στη θάλασσα, επαναπάτρισε 58.000, χωρίς να συμπεριλάβουμε τους Σύρους», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα ότι «χάνει την ικανότητά της να βρίσκει βιώσιμες λύσεις» σε προκλήσεις όπως αυτές της τρομοκρατίας, της πείνας, της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής.

Πρότεινε επίσης στον ΟΗΕ να ορίσει την 15η Μαρτίου -την επέτειο των επιθέσεων σε μουσουλμανικά τεμένη στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας- ως «Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης κατά της Ισλαμοφοβίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση