ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερχάν Ερτσίν ο νέος Τ/κ διαπραγματευτής

Πρόκειται για έναν νεαρό ακαδημαϊκό με πείρα στο Κυπριακό αλλά και σε θέματα της ΕΕ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ο Μουσταφά Ακιντζί διόρισε τον Ερχάν Ερτσίν, μέλος της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας, στο αξίωμα του ειδικού αντιπροσώπου του τ/κ ηγέτη για το Κυπριακό. Πρόκειται για έναν νεαρό ακαδημαϊκό, με πείρα στο Κυπριακό και σε θέματα της Ε.Ε., ο οποίος έρχεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην νέα περίοδο του Κυπριακού.

Το προφίλ του κ. Ερτσίν

Αποχώρησε από την τ/κ διαπραγματευτική ομάδα πριν από λίγο καιρό, αφήνοντας ανοιχτά το ενδεχόμενο της επιστροφής του σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη

Ο κ. Ερτσίν γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1976 και αποφοίτησε από το «Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου» της Λεύκας. Το 2008 έλαβε τίτλο διδακτορικού στο πεδίο των Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά της Τουρκίας, με κεντρικό άξονα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Την ίδια περίοδο δραστηριοποιήθηκε σε μια από τα παλαιότερες δεξαμενές σκέψης της Τουρκίας, στο Ίδρυμα Οικονομικής Ανάπτυξης. Ως ερευνητής κατά τη διάρκεια αυτού του καθήκοντος, ο κ. Ερτσίν ήταν υπεύθυνος για την υλοποίηση διαφόρων έργων της ΕΕ. Κατά την ίδια περίοδο, δημοσίευσε και ένα βιβλίο που εστίαζε στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Η επιστροφή στην Κύπρο

Έχοντας συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο εξωτερικό, ο κ. Ερστίν επέστρεψε στο νησί το 2004 και στην συνέχεια διορίστηκε πρόεδρος του Συντονιστικού Κέντρου της ΕΕ. Μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, υπήρξε υπεύθυνος για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής βοήθειας της ΕΕ για τους Τουρκοκύπριους. Επιπλέον, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, διεξήγαγε το γενικό συντονισμό των προσπαθειών για την εξασφάλιση της εναρμόνισης των νομικών και διοικητικών δομών της «δημόσιας διοίκησης» με το κεκτημένο της ΕΕ.

Το 2008, ο κ. Ερτσίν ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της Ομάδας Εργασίας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, η οποία συγκροτήθηκε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων κατά την περίοδο της ηγεσίας του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στην συνέχεια συνέβαλλε στο διαπραγματευτικό έργο της ηγεσίας του Ντερβίς Έρογλου.

Το «ΥΠΕΞ» και τα καθήκοντα στην ηγεσία Ακιντζί

Ο Ερχάν Ερτσίν διορίστηκε υποδιευθυντής του «υπουργείου εξωτερικών» τον Φεβρουάριο του 2014 και υπήρξε μέλος της τουρκοκυπριακής Επιτροπής Διαπραγμάτευσης από τον Μάιο του 2015, μετά την έναρξη της ηγεσίας του κ. Ακιντζί.

Αποχώρησε από την τ/κ διαπραγματευτική ομάδα πριν από λίγο καιρό, αφήνοντας ανοιχτά το ενδεχόμενο της επιστροφής του σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη. Στο σχετικό ανακοινωθέν της, η τ/κ ηγεσία υπογραμμίζει αυτήν την λεπτομέρεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

20ος αιώνας: Ένας αιώνας γεμάτος Ελλάδα/ 1960-1970 τόμος Α

«Τα συγχαρητήρια μου για την έκδοσή σας»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:21

#PoliticsBlog Το κατασκοπευτικό βαν, η συγκάλυψη, η απολογία και και ο νέος εμφύλιος

«Πορδίκη να εγγραψεις στην βουλή τους ψεκασμούς... »
Αρμαγεδών  |  18:51

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
mr scott  |  13:33

Καταζητείται 25χρονος για επίθεση και οπλοφορία

«Δεν κάνει να γνωρίζουμε αν οπλοφορεί; αν είναι επικίνδυνος;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:14

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X